Szabadidősport: átfogó program a hazai vízi sport fejlesztésére

MTI MTIMTI MTI
Vágólapra másolva!
2016.10.26. 14:54
Átfogó programot indít a családok és az iskolai tanulók magyarországi vízi szabadidősportjához kapcsolódva a kerékpározás és az aktív kikapcsolódás fejlesztésével és népszerűsítésével összefüggő feladatok ellátásáért felelős kormánybiztos, valamint a Magyar Kajak-Kenu Szövetség (MKKSZ).

Az MKKSZ székházában tartott szerdai sajtótájékoztatón elhangzott, hogy a program fő elemei között szerepel a vízitúra-megállóhelyek és a kiszolgáló infrastruktúra fejlesztése, a vízi szabadidő-sportoláshoz szükséges eszközbeszerzés, az iskolai csoportok táboroztatásának segítése, tematikus vízi vándortáborok megvalósítása, valamint a vízi szabadidősport és a vízi turizmus országos marketingjének és kommunikációjának megtervezése és lebonyolítása. A program célja, hogy növelje azoknak a számát, akik szabadidejüket aktívan, sportolással töltik, különös tekintettel a fiatalokra és a gyermekes családokra. A programban szerepel az elmúlt évben, a Bejárható Magyarország kerettantervben elfogadott vízi orientációjú tananyag elméleti és gyakorlati oktatása pályázaton nyertes tanárok és diákok számára.

Révész Máriusz kormánybiztos a sajtótájékoztatón azt mondta: 14 milliárd forint áll majd rendelkezésre arra, hogy a gyalogosan túrázók, a kerékpárosok, a kajakosok és kenusok, a lovasok és a vitorlázók számára országos szinten javítsák a szabadidős tevékenységek feltételeit. Hozzátette, ilyenre korábban még nem volt példa Magyarországon.

„A vízitúra-megállóhelyek fejlesztése a turizmusnak és a szolgáltatási pontok üzemeltetőinek is jó, mi pedig azon dolgozunk, hogy az iskolás gyerekek jövő nyáron már mehessenek túrákra és igénybe vehessék az ezeken a pontokon kínált szolgáltatásokat" – jelentette ki Révész Máriusz.

Baráth Etele MKKSZ-elnök azt mondta, a szövetség Európai Uniós pályázatokon 2.2 milliárd forintot nyert el a vízi turizmus fejlesztésére.

Schmidt Gábor, az MKKSZ főtitkára hozzátette, hogy ebből az összegből a Felső-Tisza, az Alsó-Tisza és a Kőrösök, a Balaton, valamint a közép-magyarországi régió és Budapest területére tervezett fejlesztések valósulnak meg.

„Első körben valamivel több mint százötven ponton valósulnak meg azok az újítások, amelyeknek köszönhetően a kikapcsolódók szolgáltatásokat és kényelmet kapnak" – mondta a főtitkár, aki szerint az első ilyen pontok jövő nyár végére, vagy 2017 őszére biztosan elkészülnek, de lehetséges, hogy néhány már jövő tavasszal is igénybe vehető lesz.

Schmidt Gábor arról is beszélt, hogy a fejlesztéseken kívül a vízpartok mellett új helyeket is létrehoznak, amelyeken hajókat lehet majd bérelni és a vízitúrázók megkapják a szükséges oktatást is. Jelezte, tervezik, hogy kialakítanak egy integrált rendszert a kerékpárosokkal, gyaloglókkal és lovasokkal együtt, ehhez weboldalt és mobiltelefonos applikációt is társítanak.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik