Súlyemelés: nyolcra nőtt a női kategóriák száma

MTI MTIMTI MTI
Vágólapra másolva!
2016.09.29. 13:07
A budapesti székhelyű Nemzetközi Súlyemelő Szövetség (IWF) elnöksége úgy döntött, hogy új női kategóriát vezet be, így – akárcsak a férfiaknál – a gyengébb nem képviselői is nyolc súlycsoportban versenyeznek 2017. január 1. után.

A testület Pekingben tartott ülésén határozott úgy, hogy az eddigi hét közül az alsó hat – 48, 53, 58, 63, 69, 75 kilogrammos – súlycsoport változatlan marad, a plusz 75 kilósoknál azonban a határt feljebb viszik, s a felső két kategória a jövőben a 90 és a plusz 90 kg lesz a felnőtteknél és a junioroknál egyaránt.

„Egy több mint három évtizedes folyamat újabb jelentős állomásához érkeztünk – mondta el Ádámfi Attila, az IWF főigazgatója az MTI-nek Kínából hazatérve. – A női súlyemelés 1983-as elismerése, az 1987-es első női világbajnokság és a 2000-es olimpiai bemutatkozás után jutottunk el oda, hogy a teljes emancipáció jegyében mindkét nemnél azonos számú, vagyis nyolc-nyolc súlycsoport legyen.”

Hozzáfűzte, hogy a pekingi döntés a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) Agenda 2020 elnevezésű reformprogramjában foglalt ajánlásnak is megfelel, amely a nők sportját, a nemek közötti egyenlőséget kiemelten támogatja.

„Ez irányban jelentős előrelépés, hogy a Buenos Airesben rendezendő 2018-as ifjúsági olimpián már mind a lányoknál, mind a fiúknál egyformán hat kategóriában versenyeznek a fiatalok, s bízunk benne, a NOB partner lesz abban is, hogy a 2020-as tokiói olimpián a férfiakhoz hasonlatosan a női súlyemelők, a most elfogadott elnökségi határozatnak megfelelően, ugyancsak nyolc súlycsoportban állhassanak rajthoz” – mondta Ádámfi Attila, megemlítve, hogy a 2018-as brit nemzetközösségi játékokat már nyolc-nyolc kategória versenyeire írták ki.

Az Aján Tamás elnökölte IWF vezető testülete arról is döntött, hogy eltörli a testsúlyelőnyt. Ez azt jelenti, hogy a nemzetközi szövetség égisze alatt január 1. után zajló versenyeken már nem az dönt az azonos eredményt elérő emelők között, hogy melyikük mérlegelt kisebb testsúllyal, hanem hogy melyikük szakította vagy lökte ki előbb ugyanazt a súlyt.

„A célunk ezzel az, hogy közérthetőbb legyen a nagyközönség számára is egy-egy viadal kimenetele, és ne a szaunában, a »fogyasztási versenyben«, hanem a dobogón dőljön el a sorrend, s az győzzön, aki a valódi versenyben jobb, aki tényleg többet emel” – mondta a főigazgató.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik