Súlyemelés: „Néha nagyon csúnya kampány folyt”

SZABÓ GÁBORSZABÓ GÁBOR
Vágólapra másolva!
2017.05.30. 06:53
null
Aján Tamást egymás után ötödször választották meg elnöknek a súlyemelőknél (Fotó: AFP, archív)
Egymás után ötödször választották meg a Nemzetközi Súlyemelő-szövetség (IWF) élére Aján Tamást. Azt mondja, időnként nagyon csúnya kampány folyt a bangkoki néhány nap alatt is.


– Biztos volt a dolgában?
– Azt azért nem mondanám – válaszolta Aján Tamás. – Sok nemzetközi szövetség életét ismerem, sok választáson szereztem tapasztalatot, legyen az nemzetközi vagy országos szervezet, Nemzetközi vagy Magyar Olimpiai Bizottság, de ez most nagyon kemény volt. Hét jelölt, öt visszalépés, a három nap alatt sok diplomáciai harc, lejáratási kísérletek.

– Benne van a pakliban, mondhatnánk, a kampány része, nem?
– De ez néha már nagyon csúnyán alakult. Szerencsére a rám szavazók tudtak szelektálni, tisztában voltak vele, mi a hazugság, és mi nem. A fejlődés programját képviseltem és képviselem, nagyon sok újat szeretnék megvalósítani, amihez megvan a szakmai, az etikai és a pénzügyi háttér is.

– Mintha csak a nagy rivális Antonio Urso kritikáira válaszolt volna ezzel a mondattal. Tényleg, milyen a viszonyuk?
– Erről csak annyit, hogy őt én segítettem az európai szövetség elnöki posztjára kilenc évvel ezelőtt. Az olasz olimpiai bizottság szeretett volna lökést adni a karrierjének, megkerestek, hogy támogassam. Amit ígértem, megtartottam, ő lett az elnök, de másfél év után száznyolcvan fokos fordulatot vett. Azóta támad, mégpedig jól megszerkesztett forgatókönyv szerint.

– Ugyanakkor Ursónak is volt hatvanegy szavazata az ön nyolcvanhatjával szemben. Mivel nyugtatja meg az ő híveit?
– Az amerikaiakat és több európai országot is maga mellé állított, továbbá óceániai szavazatokat is szerzett – az ottani kontinentális szövetség főtitkára az olasz származású Paul Coffa… –, de én mindenkivel együtt szeretnék dolgozni. Tényleg sok újdonsággal állok elő, például megszüntetem a tagdíjfizetést, és nem a kontinentális szervezeteken, hanem közvetlenül a saját szövetségükön keresztül fogjuk támogatni a lemaradásban lévő országok súlyemelését, fizetjük helyettük a világbajnoki és olimpiai kvalifikációs viadalok költségeit, felszerelést adunk.

– Megünnepli a győzelmet?
– Még sok munka vár ránk kedden is Bangkokban, de utána biztosan megünneplem a barátaimmal és az IWF budapesti titkárságának munkatársaival.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik