Súlyemelés: Budapesten díjazták a világ legjobbjait

SZABÓ GÁBORSZABÓ GÁBOR
Vágólapra másolva!
2014.03.13. 20:46
null
A sportág két kiválósága: Ruszlan Albegov (+105 kg) és Tatjana Kasirina (Fotó: MTI/Kovács Tamás)
A Nemzetközi Súlyemelő-szövetség elnöke, Aján Tamás a Budapest Novotel Centrumban adta át az elmúlt év legjobb férfi és női emelőjének a Boskovics Jenő-vándordíjat. Az internetes szavazás alapján két ólomsúlyú orosz, Ruszlan Albegov (+105 kg) és Tatjana Kasirina (+75 kg) részesült az elismerésben.


„Miért csak addig?!” – értetlenkedett a világ- és Európa-bajnok Ruszlan Albegov, miután enyhén szólva elhibázott kérdést kapott, amely azt firtatta, tervez-e ő és Kasirina a riói olimpiáig. Nos, a jó humorú „nagy medve” 26, a díjátadón mellette helyett foglaló kollegina 23 éves, két nap különbséggel ünnepelték születésnapjukat januárban…

REKORDHALMOZÁS

Ha nem is tervez, de végez… Mármint Kasirina, aki ugyan gondolatban óvatosan bánik a csúcsokkal, a dobogón igazán nekidurálja magát. Az elmúlt másfél évben tízszer állított fel világcsúcsot, 2013-ban a két fogásnemét és az összetettét három különböző helyszínen! Neki aztán tényleg édes mindegy, hol kell a feje fölé kapni a mázsákat.

A női +75 kg világrekordjai
Összetett

334 – Kasirina, 2013. november 23, Moszkva, Elnök-kupa
Szakítás
151 – Kasirina, 2012. augusztus 5., London, olimpia
Lökés
190 – Kasirina, 2013. október 26., Wroclaw, Világbajnokság

Albegov nincs híján a bölcsességnek sem, mert amikor világcsúcsügyben találta meg a szokásos kérdés (mikor dönti meg végre az iráni Hosszein Rezazadeh 2000 óta fennálló 472 kilós összetett rekordját?), ő okosan lehűtötte a kollégát: „Győzni kell! Gondolatban még senki sem emelt csúcsot, ellenben a versenyt meg kell nyerni.”

A 464 kilójával Rezazadehet már megközelítő vlagyikavkazi óriásról (192 centi magas, akárcsak a mi Nagy Péterünk) kiderült, hogy nagy Real Madrid-fan, és csodálja Cristiano Ronaldo játékát, míg magát kevéssé találja alkalmasnak a labdarúgásra. A sajtótájékoztató után megkérdeztük tőle, mi a csudának szolgált a hadseregben 2008-ban és 2009, ami csak hátráltatta a pályafutását.

„Kötelező katonai szolgálatot teljesítettem, öt éve még egy tankban ültem – mosolygott az orosz. – Kétezer-kilenc nyarán szereltem le őrmesterként, mégpedig harminc kilóval könnyebben, mint amikor bevonultam. Mindössze százöt kilót nyomtam a mérlegen, amikor visszatértem az élsportba” – magyarázta az október vb-n több mint 153 kilóval mérlegelő emelő.

Kasirina visszafogottabbnak tűnt, de aztán ő is feloldódott a kérdések záporában. Ettől még a válaszaiban nem vetette el a sulykot, mint mondta, világcsúcsot nem tervez, ő csak fegyelmezetten él és edz, és ha úgy alakul, akár a rekord is sikerülhet: „Ha nagyon belelovalnám magam, ha csak ez járna a fejemben, biztosan rosszul sülne el a verseny.”

A 2000-es sydneyi olimpián a kínai Ting Mej-jüan először érte el a nőknél álomnak tűnő 300 kilót, ehhez képest Kasirina tavaly november óta 334 kilóval áll a lista élén… Vajon mi most az álomhatár?

„Nem lehet tudni, hiszen folyamatosan fejlődünk, és ugye az előbb három mázsáról beszéltünk, most meg már háromszázharminc felett járunk” – fogta rövidre a noginszki hölgy, aki szívesen pingpongozik, és figyelemmel követi a műkorcsolyasportot.

Kíváncsiak voltunk, hogy a súlyemelő-pódiumon kívül fitogtatta-e az erejét, hívták-e valahova amolyan nagy attrakciónak. Mire ő: „Ezt a fajta nyilvánosságot kerülöm, távol tartom magam a hasonló eseményektől. Időm sincs rá, meg nem is akarok ilyen környezetben bizonyítani – szögezte le, a lehetséges példaképről pedig így nyilatkozott: – Nincs egy bizonyos ember, akire felnézek. Ideálom az a sportoló, aki lelkiismeretesen edz és versenyez. Aki így teszi a dolgát, értékes ember. Például az olimpiai bajnokok méltók a tiszteletre.”

A cézársalátát kifejezetten kedvelő, 104 kilója ellenére inkább izmosnak tetsző Kasirina Londonban második lett, így ha Rióig kitart – lásd a butuska kérdést… –, az aranyat is megcsípheti. Ha a világcsúcs nem is, ez mindenképpen célja.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik