Sporttörténet: a középpontban Széchényi Imre

Vágólapra másolva!
2021.06.17. 15:51
Balatonföldváron péntektől vasárnapig kulturális és ismeretterjesztő programokkal állítanak emléket a település alapítójának, aki agrárpolitikusként és MOB-elnökként is híressé vált.

Kevés olyan település van hazánkban, ahol hónapra, napra, sőt órára pontosan lehet tudni az alapítás dátumát. Balatonföldvár ezek közé tartozik. Gróf Széchényi Imre testvérével, Viktorral az egykori Földvár-pusztából építtette, és 1896. június 14-én, délután öt órakor avatta fel a Balaton déli partjának gyöngyszemévé vált Balatonföldvárt.

A városban már több évtizede az évforduló alkalmából a június 14-ét követő hétvégén ünnepi programokat szerveznek, nem lesz ez másként idén sem. Több érdekes előadással emlékeznek majd vissza Széchényi Imre életére, aki 1904–1905-ben a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke volt, továbbá a Magyar Athletikai Club alelnöke és a 19. század végének meghatározó agrárpolitikusa.

A program része lesz emlékfutás, ünnepi szentmise, koncertek, tűzijáték, színházi és bábelőadás, valamint koszorúzás is, a teljesség igénye nélkül. A pénteki megnyitóünnepségen köszöntőt mond Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes. A szombati kerekasztal-beszélgetésen részt vesz Kulcsár Krisztián, a MOB-elnöke is, hasonlóan Nagy István agrárminiszterhez. Az utána kezdődő konferenciát Boross Péter korábbi miniszterelnök nyitja meg, Széchényi Imre sportvezetői tevékenységéről Szabó Lajos, a Magyar Olimpiai és Sportmúzeum igazgatója tart előadást.

Szombaton 18 órától emellett a földvári kikötőben (a helyszín névadó ünnepségén túl) felavatják Holovits Huba polgármester édesapja, Holovits György 31-szeres magyar bajnok, olimpiai nyolcadik helyezett vitorlázó szobrát. A 2018-ban elhunyt Holovits György az 1997-től működő Holovits Vitorlásbolt és Vitorlásiskola alapításával nagyban hozzájárult ahhoz, hogy Balatonföldvár a magyar vitorlássport egyik bázisa lett. A kis bolt szinte zarándokhelynek számít a vitorlázók körében. A bajnoknak a vitorlásboltban ülve minden betérőhöz volt egy sztorija, hasznos tanácsa.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik