Sportlövő vk: nem kaptak vízumot a pakisztániak, megbüntették Indiát

Vágólapra másolva!
2019.02.22. 14:25
Pakisztáni sportolók diszkriminálása miatt mostantól nem szervezhet olimpiai kvalifikációs versenyeket India – közölte a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB).

A döntés előzménye, hogy a házigazdák nem adtak vízumot két szomszédos országbeli versenyzőnek és egy sportvezetőnek a szombaton kezdődő, olimpiai kvalifikációs sportlövő világkupaversenyre, Újdelhibe.

A NOB első körben úgy reagált, hogy az érintett versenyt, a férfi gyorstüzelő pisztolyosok számát visszaminősítette, ezen tehát nem lehet tokiói kvótát szerezni (a vk-n magyarok is szerepelnek majd, ebben a számban azonban nem lesznek érdekeltek). További szankcióként a NOB vezetősége úgy határozott, hogy megszakít Indiával mindenfajta előkészítő megbeszélést, amely jövőbeni sportrendezvények pályázatára, megrendezésére vonatkozna.

Az indiai kormánynak írásbeli garanciát kell adnia arra, hogy a jövőben minden ország sportolóját engedi indulni versenyein, de amíg ez nem történik meg, a NOB azt javasolja a nemzetközi sportági szövetségeknek, hogy ne bonyolítsanak le semmilyen eseményt az országban.

India és Pakisztán függetlenné válása óta több háborút is vívott a vitatott hovatartozású Kasmír megszerzéséért, ám a konfliktust több mint hetven éve nem sikerült megnyugtatóan rendezni. A feszültség február 14-e óta ismét fokozódik, miután a Kasmír indiai felügyelet alatt álló részén elkövetett robbantásos merényletben egy félkatonai szervezet – az indiai rendőrség tartalékos ereje – 40 tagja életét vesztette. A merénylő, egy helyi fiatal a Dzsais-e-Mohamed (Mohamed hadserege) nevű iszlamista katonai csoporthoz tartozott. Újdelhi azzal vádolta meg a pakisztáni titkosszolgálatot (ISI), hogy köze volt a merénylethez.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik