Sportlövő Eb: a kapitány szerint jó irányba halad a sportág

Vágólapra másolva!
2019.09.23. 09:18
Győrik Csaba szövetségi kapitány erősnek tartja azokat a szakágakat, amelyek csapatban érmet szereztek a bolognai olimpiai kvalifikációs sportlövő Európa-bajnokságon, és úgy véli, mind a felnőtteknél, mind a junioroknál jó irányba halad Magyarországon a sportág.

„Az mindig jó, ha az egyes szakágakban van egy korszakos zseni, mint például most női sportpisztolyban Major Veronika, de a csapatban megnyert érmek azért nagyon fontosak a számunkra, mert az adott szakág erejét mutatják meg” – értékelt az MTI-nek a két egyéni és két csapatban megszerzett magyar éremmel zárult kontinensviadal után Győrik Csaba. Hozzátette, az, hogy a magyar férfi puskás együttes összetettben, valamint a női sportpisztolyos csapat bronzérmet szerzett, arra is bizonyíték, hogy a szövetség jó irányba tart. „Az mindig jó, ha az egyes szakágakban van egy korszakos zseni, mint például most női sportpisztolyban Major Veronika, de a csapatban megnyert érmek azért nagyon fontosak a számunkra, mert az adott szakág erejét mutatják meg” – értékelt az MTI-nek a két egyéni és két csapatban megszerzett magyar éremmel zárult kontinensviadal után Győrik Csaba. Hozzátette, az, hogy a magyar férfi puskás együttes összetettben, valamint a női sportpisztolyos csapat bronzérmet szerzett, arra is bizonyíték, hogy a szövetség jó irányba tart.

„Az elmaradt olimpiai kvóta miatt persze verjük a fejünket a falba, főleg Csonka Zsófia, akinek ott volt a lehetőség a kezében, de sajnos nem tudott élni vele, ugyanakkor lesz még egy versenye 25 méteren, ahol szerezhet magának tokiói indulási jogot” – utalt a kapitány arra, hogy a 36 éves, 2015-ben Európa-bajnok Csonka nyolcadik lett a női sportpisztolyosok fináléjában. Ha a kettő közül egyik francia riválisa előtt végez, akkor tokiói kvótához jutott volna.

„Mathilde Lamolle bronzérmet nyert, őt nehéz lett volna megelőzni, de Céline Goberville 10 méteren szerzett olimpiai bronzot, ebben a 25 méteres fináléban verhető lett volna, és nem is rajta múlt, hogy végül az övé lett az olimpiai indulási jog” – mondta Győrik Csaba. Hozzátette, a döntő előtt biztos volt abban, hogy Csonka kvótát szerez.

A kapitány kiemelte a férfi 50 méteres puska összetett versenyszámában szerzett magyar bronzérmet is, elmondása szerint „emberemlékezet óta nem történt ilyen”, illetve még nem tudták kideríteni, hogy szerzett-e már magyar együttes ebben a számban Eb-érmet.

„A legkellemesebb meglepetést Sidi Péter szolgáltatta, mert nagyon régóta nem produkált ilyen jó eredményt. Most kiválóan teljesített, szenzációsan lőtt, és bár a döntőbe nem jutott be, így kvótát sem szerezhetett, lesz még két versenye, ahol kiharcolhatja magának a tokiói indulási jogot” – nyilatkozta Győrik Csaba. Hangsúlyozta: az alapversenyben kilencedik Péni István – akinek már van olimpiai kvótája – gyakorlatilag az utolsó 10 lövése miatt ismét nem tudott éremért lőni a fináléban, és ezen túl kell lépnie, fontos, „hogy saját magában elrendezze a történteket”.

A női 50 méter puska összetettben szerepelt junior korú magyar csapat tagjairól a kapitány úgy vélekedett, hogy jól helyt álltak, rendesen dolgoztak, de az ő jelenlegi tudásuk kevés volt ahhoz, hogy az egyébként nagyon erős mezőnyben döntőbe jussanak.

„Azért indítottuk el őket felnőttben, mert korábban már mindhárman lőttek olyan eredményt nemzetközi versenyen, amellyel fináléba lehetett jutni. Ez eddig volt igaz, mert ezen az Eb-n minden számban csak nagyon magas körszámmal lehetett döntőbe kerülni, női puskában 1177 kör még soha nem volt a legjobb nyolc közé jutás minimuma” – mondta Győrik Csaba, hozzátéve, hogy Bajos Gitta, Horváth Lea és Toma Dorina több mint egy éve verik a hazai viadalokon a felnőtteket, ez pedig azt mutatja, hogy jó úton halad a szakág.

„Ha nekik nem sikerül kvótát szerezniük Tokióba, akkor biztos vagyok abban, hogy a 2024-es párizsi sportlövő csapatnak meghatározó egyéniségei lesznek” – emelte ki a kapitány.

A szakvezető a szintén négy érmet, egy-egy aranyat és ezüstöt, valamint két bronzot szerzett juniorokról azt mondta, nagyon jól lőttek, kiválóan versenyeztek, és „a szereplésükkel sokadszorra bizonyították, hogy az utánpótlás-nevelésünk is jó irányba halad, ami nagyon fontos a sportág jövője szempontjából”.

Győrik Csaba elmondta, pisztolyban és puskában a februári 10 méteres Eb-n, Wroclawban lehet ismét olimpiai kvótához jutni, minden számban országonként legfeljebb kettőhöz. Májusban európai olimpiai kvalifikációs versenyt rendeznek Plzenben, ott számonként 1-1, 10 méteren, légpuskában viszont 2-2 kvóta talál gazdára. Ezt követően – először a sportág történetében – a világranglisták májusi állását alapul véve, a kvótával nem rendelkező lövők közül a legelőkelőbb helyen állók indulási joghoz jutnak.

Ez a kvóta névre szól majd, és csak akkor kaphatja meg a sportoló, ha az adott számban korábban honfitársai közül még senki nem szerzett tokiói indulási jogot.

A bolognai Európa-bajnokságon a sportpisztolyos Major Veronika ezüstérmet nyert, csapatban pedig Csonka Zsófiával és Egri Viktóriával közösen bronzérmesek lettek. A Péni, Sidi, Pekler Zalán férfi puskás csapat bronzérmes volt 50 méter összetettben, míg az olimpiai programban nem szereplő női 50 méter fekvőben Bajos Gitta nyert szintén bronzot.

A Nemzeti Sportot Bolognából tudósította: Pircs Anikó, Tumbász Hédi (fotó)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik