Sportlövészet: éremesélyesek a puskások az Eb-n – íme, a csapat!

Vágólapra másolva!
2018.01.20. 16:50
Szombaton a puskás szakágban lezárult az Európa-bajnoki válogatósorozat – három viadal két legjobb alapverseny-eredményével lehetett csapattagságot szerezni a februári, győri 10 méteres Európa-bajnokságra.

A háromállomásos Európa-bajnoki válogatósorozat záró fordulójának számító Budapest Bajnokságon a férfiaknál és a nőknél is akadt izgulni való. A hölgyeknél Hanák Gabriella és Szijj Katinka két viadal után biztossá tette Eb-részvételért, a harmadik helyre ugyanakkor Dalmati Nóra és Biatovszki Mira is eséllyel pályázott. A szombati versenyben a siketlimpiai bajnok, felnőtt légfegyveres Eb-n legutóbb 2014-ben versenyző Biatovszki lőtt jobban, ezzel összesítésben megelőzte riválisát, így Győrik Csaba szövetségi kapitány a Hanák, Szijj, Biatovszki trió Eb-indulására tesz majd javaslatot a hazai szövetség elnökségének hétfői ülésén.

„Nagyon örültem, amikor kiderült, hogy én vagyok a harmadik az összesített rangsorban. Több év kihagyás után végre újra sikerült kivívnom az Európa-bajnoki indulást" – mondta boldogan Biatovszki Mira.

A férfiaknál Sidi Péternek és Somogyi Péternek két verseny után ugyancsak zsebben volt a részvételi jegye, Péni István azonban kihagyta a második válogatót, így számára jelentős tétje volt az utolsó körnek.

„Egy válogató kihagyása kockázatos döntés, de bíztam magamban és a felszerelésemben – jegyezte meg Péni, miután a verseny megnyerésével biztosította helyét a csapatban. – Ezúttal gyengébb eredménnyel győztem, meglehetősen hideg volt a teremben, nehezen melegedtem be. Rosszul indult, a katasztrófa elkerüléséhez elő kellett venni a tartalékokat."

Az ifjúsági olimpiai bajnoknak 10 méteren a győri kontinenstorna lesz az első felnőtt Európa-bajnoksága, amelyen (v)érmes reményekkel lép lőállásba.

„Nagyon jó csapatunk van, amellyel reálisan célozhatjuk meg a dobogós szereplést, és szeretnék egyéniben is eredményesen versenyezni" – tette hozzá Péni.

Sidi Péter is osztotta ifjú csapattársa véleményét, miszerint a puskás válogatott éremesélyes, a komáromiak világ- és Európa-bajnokának véleménye szerint sok múlik majd a csapat harmadik tagja, Somogyi Péter formáján.

„A csapatunk kezd összeérni. István és én stabilan tudunk teljesíteni, Péter formája ugyanakkor ingadozó, ha jó teljesítményre lesz képes, érmet tudunk szerezni hazai közönség előtt – mondta várakozásairól Sidi. – Egyéniben is jelentős céljaim vannak, a válogatón elért alapverseny-eredményekkel döntőbe lehet jutni, a fináléban pedig a pillanatnyi forma dönt. Az új lebonyolítási rendszerrel egyébiránt továbbra sem vagyok kibékülve, amióta döntőt rendeznek az alapverseny után, nem a legjobb lövők nyerik a versenyeket."

A szombati viadalon – Pénihez hasonlóan – Somogyi Péternek is szüksége volt a tartalékaira, a ZTE negyedik helyen végző lövője betegen küzdötte végig a viadalt.

„Ez a verseny arra volt jó, hogy felmérjem, hogyan tudok lőni, ha nem vagyok egészséges. Hát nem túl jól... – ismerte el Somogyi. – A három válogató összeredményével sem vagyok elégedett, bár a második viadalon jó eredményt értem el. Bízom benne, hogy az Eb-re összeszedem magam. Esélyeket babonából nem latolgatok, sokszor nagy reményekkel vágtam bele egy-egy versenybe, aztán történt valami baj, és messze elmaradtam a várakozásoktól. Hogy ez újra ne fordulhasson elő, az utóbbi időben nagy hangsúlyt fektettem a mentális felkészülésre."

Vasárnap a pisztolyosok versenyét rendezik meg a Mexikói úti lőtéren.

BUDAPEST BAJNOKSÁG (EURÓPA-BAJNOKI VÁLOGATÓ), BUDAPEST
Légpuska.
Férfiak:
1. Péni István (UTE) 628.5, 2. Sidi (KOSE) 626.0, 3. Nagy S. (KVSE) 625.1.
Nők:
1. Meilinger Flóra (BHSE) 618.0, 2. Miskolczi (KVSE) 617.6, 3. Biatovszki (UTE) 617.2

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik