Sportkutatás: átfogó program indul több mint 1.4 milliárdból

MTI MTIMTI MTI
Vágólapra másolva!
2017.04.10. 11:54
Címkék
Több mint 1.4 milliárd forintos pályázati forrásból egy európai színvonalú, a sport és az extrém igénybevétel vizsgálatával a fizikai teljesítmény növelésének lehetőségét kutató kiválósági központ létrehozását indította el a Pécsi Tudományegyetem (PTE) – tájékoztatta a felsőoktatási intézmény hétfőn az MTI-t.

A Szegedi Tudományegyetem és a Debreceni Egyetem konzorciumi partnerségével megvalósuló, európai uniós forrásból finanszírozott négyéves projektről azt írták: annak célja egy olyan hiánypótló kiválósági központ kialakítása, amelynek fókuszában a sportteljesítmény és az egészség áll.

A kutatások – folytatták – a sporttevékenységek egészségmegőrző hatásainak vizsgálatán keresztül „a magyar sport teljes körét, kiemelten az élsportot szolgálják”.

A PTE már meglévő eszközparkjának és kutatói körének bővítésével, a tudományos kutatások segítségével, gyakorló szakemberek számára is hasznosítható eredményeket céloz meg, amelyek hozzájárulnak a sportakadémiák, klubok, egyesületek hatékonyabb működéséhez – áll az írásos összegzésben.

Közölték: a műhely munkájának alapja egy olyan tudásbank létrehozása, „amely nemzedékek számára teszi lehetővé az egészséges teljesítményfokozás követését és megvalósítását”.

Több száz, laboratóriumi körülmények között és pályatesztek során elvégzett teljesítménydiagnosztikai mérést, valamint biológiai minták molekuláris szintű feldolgozását tervezik – részletezték.

Az így nyert információkról hangsúlyozták: azokkal nagy pontossággal feltérképezhetővé válik a sportolók teljesítménye. Az edzésmódszerek adatainak összehangolásával pedig lehetőség nyílik a sportolói teljesítmény fokozására, sportág- és sportoló-specifikus edzések és módszerek kidolgozására.

A közlemény Tóth Miklós egyetemi tanárt, a projekt szakmai vezetőjét idézve kiemelte: „a kutatás eredményeként létrejövő, nyilvános tudásbank adataiból valamennyi sporttudományi szakember profitálhat”, az hozzájárul a magyar sport, illetve parasport a világversenyeken történő minél eredményesebb szerepléséhez is.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik