Sportközvetítés: a nemzetközi televíziós szövetség javítaná a színvonalat

Vágólapra másolva!
2011.02.01. 11:55
Címkék
Javítaná a világversenyek közvetítésének színvonalát az Európai Műsorszolgáltatók Szövetsége (EBU). A legtöbb sportjogot értékesítő nemzetközi médiaszövetség a tévés sportközvetítéseknél a színvonal emelése mellett az anyagi terheket is új alapokra helyezné. Az új követelményrendszer kidolgozására létrehozott munkacsoportba – Európa legnagyobb tévétársaságainak sportfőszerkesztői mellett – egyetlen kelet-európai szakemberként Schulek Csabát is beválasztották – olvasható az MTV közleményében.

Az Európai Műsorszolgáltatók Szövetsége által létrehozott Produkciós Munkacsoport feladata kettős: egyrészt egységesíteni kell a szakmai elvárásokat, mivel az egyes televíziók közvetítési színvonala – elsősorban a nehezen közvetíthető sportágaknál, mint például a kajak-kenu, öttusa – nagyon eltérő. Az ARD, a RAI, a BBC, az ORF, a norvég és a svájci köztévé, valamint a Magyar Televízió sportvezetőinek részvételével felállított új nyolctagú csoport ezért folyamatosan figyeli majd a legkorszerűbb technikai újdonságokat, hogy minél hamarabb beépíthessék azokat a sportközvetítésekbe.

Másrészt fontos feladata lesz a munkabizottságnak, hogy kidolgozza: hogyan lehetne az egyes világeseményeket közvetítő úgynevezett „host broadcasterek" már-már irreális költségeit csökkenteni. A host broadcasterek általában azok a helyi nemzeti köztelevíziók, amelyek az adott országban megrendezett világverseny nemzetközi közvetítéséről gondoskodnak, vagyis az ő képeiket veszik át a külföldi tévétársaságok.

Az MTV Sport főszerkesztőségének vezetője évek óta dolgozik a legnagyobb médiaszövetség sportbizottságában, és már a kezdetektől szorgalmazza a közvetítői költségek arányos elosztását. Schulek Csaba – akit jelöltek az EBU sportbizottságának alelnöki posztjára, s ősztől várhatóan betölti ezt a pozíciót – úgy gondolja, hogy valamennyi érdekelt félnek osztoznia kell az anyagi terheken. „Nonszensz, hogy egy köztévé egyedül állja egy Európa-bajnokság közvetítésének teljes költségét. A részt vevő felek, azaz a host broadcaster, a szervezőbizottság és a jeleket átvevő külföldi társaságok között arányosan kellene eloszlaniuk a költségeknek."

A munkacsoport az EBU márciusi sportközgyűlése elé terjeszti azokat a javaslatokat, amelyek a világversenyek szervezői és a közvetítéseket átvevő televíziók számára már a pályázat kiírásakor egyértelműsítik a közös anyagi terheket.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik