Sportdiplomácia: 2019-ben Budapest ad otthont a MOVE Congressnek

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2018.11.20. 12:58
A Nemzetközi Sport- és Kulturális Szövetség (International Sport and Culture Association, ISCA) és magyar partnere, a Nemzeti Diák-, Hallgatói és Szabadidősport-szövetség (NDHSZ) bejelentette, hogy 2019. október 16. és 18. között Budapest ad otthont a kilencedik MOVE Congressnek. A bejelentésre a Magyar Diáksportszövetség (MDSZ) által rendezett budapesti HIPE Nemzetközi Testnevelési Konferencia alkalmából került sor.

A MOVE Congress az egyik, ha nem a legmeghatározóbb világszintű találkozó és fesztivál, amelyet kifejezetten a rekreációs sport és fizikai aktivitás témájában rendeznek. A jövő évi esemény az eddigi legnagyobbnak ígérkezik, hiszen a hat kontinensről érkező várhatóan mintegy 500 résztvevőnek nyújt lehetőséget a tudásmegosztásra, új utak és kapcsolatok keresésére a testmozgás és a grassroots sport népszerűsítése kapcsán.

A rendezési jog elnyerése fontos magyar sportdiplomáciai és sportturisztikai siker, hiszen az ezúttal is számos szakmai területről (így az egészséggazdasági, a sport-, az oktatási vagy éppen a várostervezési szektorból) érkező résztvevők a rendezvény életében most először látogatnak Közép- Európába.

A kongresszusra a regisztráció 2019 márciusában kezdődik, a nemzetközi előadói kört pedig 2019 januárjától folyamatosan hozzák nyilvánosságra a szervezők. Az esemény helyszíne a Budapesti Kongresszusi Központ lesz.

Az NDHSZ elnöke, Balogh Gábor szerint a MOVE Congress magyarországi megrendezése óriási jelentőségű a grassroots sport és a fizikai aktivitás hazai népszerűsítése szempontjából is. „Személyesen is nagyon büszke vagyok arra, hogy helyet adunk ennek a kiemelt jelentőségű szakmai eseménynek. 2019-ben Budapest a Sport Európai Fővárosa címet is viseli, amely önmagában is a sportra, a sporttal kapcsolatos eseményekre irányítja a hazai közfigyelmet” – emelte ki a szervezet elnöke. –

„A MOVE Congress is kiváló eszköz és lehetőség arra, hogy – különösen hazánkban, ahol a felnőtt lakosság csupán elenyésző része végez testmozgást rendszeresen – felhívjuk a figyelmet arra, hogy az ülő életmód és a fizikai inaktivitás is olyan, mint a klímaváltozás: itt van velünk, már a jelenünkben, és ha nem avatkozunk be, nem teszünk meg mindent a sportoló nemzetért, az meghatározza majd gyermekeink és unokáink jövőjét. Nekünk, a grassroots sporttal foglalkozó szervezeteknek óriási szerepünk van abban, hogy világossá tegyük: a fizikai aktivitás és az egészséges életmód nem csupán életminőségi, hanem össztársadalmi és gazdasági kérdés is, éppen ezért szeretnénk a témával kapcsolatos legújabb irányzatokat, nemzetközi tapasztalatokat megismerni és megosztani egymás között a kongresszuson” – hangsúlyozta Balogh Gábor.

Az MDSZ által a rendezett HIPE konferencia pénteki napján az ISCA elnöke, Morgens Kirkeby videoüzenetben jelentette be a 2019-es kongresszus helyszínét, és üdvözölte a jövő évi esemény rendezőit és majdani résztvevőit: „A budapesti házigazdával egyetemben örömmel invitálom meg Önöket a 2019-es MOVE Congress eseményünkre. Ha a szakmai rendezvény fő témái, a szabadidősport, a grassroots sport, a fizikai aktivitás iránt érdeklődnek, mindenképpen ott a helyük a jövő októberi tanácskozáson.”

A MOVE Congresst kétévente rendezik meg, mellyel az ISCA fő célja világszerte a fizikai aktivitás növelése, az életminőség javítása. A korábbi években Koppenhága (2009, 2015), Frankfurt (2010), Párizs (2011), Sao Paulo (2012), Barcelona (2013), Róma (2014) míg legutóbb, 2017-ben Birmingham adott helyet a találkozónak.

Az alábbi linken az érdeklődők feliratkozhatnak az ISCA hírlevelére, ahol a konferencia regisztrációjával kapcsolatos legfrissebb információk is elérhetők lesznek. A rendezvény hivatalos honlapja: https://www.movecongress.com/

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik