Sport: a BOM Alapítvány több mint 17 millió forinttal támogat

MTI MTIMTI MTI
Vágólapra másolva!
2020.09.24. 20:17
Címkék
A BOM Alapítvány idén 17,. millió forintos támogatást nyújt húsz élsportolónak.

A Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) első elnökéről elnevezett Berzeviczy Albert ösztöndíj által elnyert összeget - a MOB honlapjának beszámolója szerint - felsőoktatási tanulmányaik költségének fedezésére fordíthatják a sportolók. Az alapítvány ösztöndíjprogramjának célja, hogy támogassa a sportban és a felsőoktatásban is eredményorientált tehetségeket.

Az ösztöndíjprogram 2014-es indulása óta 130 fiatal olimpiai, illetve paralimpiai sportolót több mint 100 millió forinttal támogatott a BOM Alapítvány. A friss ösztöndíjasok 15 sportágat képviselnek, vannak köztük világ- és Európa-bajnokok, a felsőoktatásban pedig többek között jogot, sport- és rekreációszervezést, turizmust vagy pszichológiát tanulnak, de van, aki az Állatorvostudományi Egyetem hallgatója sportkarrierje mellett.

Az ösztöndíjasok az elismerő oklevelet a koronavírus-járvány miatt egy rövid díjátadó keretében vehették át a MOB székházában. Az eseményen Szalay-Berzeviczy Attila, a BOM Alapítvány elnöke kiemelte, idén a fiatal sportolóknak számos új és ismeretlen helyzettel kellett szembenézniük mind a sportkarrierjük, mind a tanulmányaik során, ami komoly kihívások elé állította őket. Az elnök hangsúlyozta, bízik a jövő tehetségeiben és a sport összetartó erejében, valamint megköszönte a támogató partnereknek, hogy továbbra is töretlenül kitartanak az Alapítvány céljai és az ösztöndíjasok felkarolása mellett.

„Ebben a világjárvány okozta nem mindennapi helyzetben a sport hozhatja a megoldást, meg kell hogy mutassa a maga erejét. A Berzeviczy Albert ösztöndíj nyerteseiként a kettős karrierprogram részesei vagytok, ami egy nagyon fontos ügy nekünk” – fogalmazott Kulcsár Krisztián. A Magyar Olimpiai Bizottság elnöke azt is elmondta, büszke arra, hogy az idei évtől a szervezet első elnökének nevét viseli az ösztöndíj, hiszen Berzeviczy Albert az olimpiai mozgalomban betöltött szerepe mellett miniszterként és a Magyar Tudományos Akadémia elnökeként is érdemeket szerzett.

Szabó László, a Magyar Paralimpiai Bizottság elnöke azt mondta: az alapítványi ösztöndíjjal a jövőbe tekintenek, ami a közös gondolkodás felelőssége, egyben a magyar sport jövőjének felelőssége is.

„A sporton kívül is van élet, azt kívánom nektek, hogy a civil életetekben is sikeresek legyetek” – tette hozzá.

Az ösztöndíjasok
Császár Hunor-Róbert (jégkorong), Dévay Márk (triatlon), Gál Péter István (kajak-kenu), Helebrandt Máté (atlétika), Horváth Imola (jégkorong), Juhász Adrián (evezés), Lévai Tamás (birkózás), Lévai Zoltán (birkózás), Márton Anna (vívás), Lovász Dorina Eszter (sportlövészet), Mihály Ákos (jégkorong), Nagy Krisztián Tamás (jégkorong), Novoszáth Melinda (úszás), Özbas Szofi (cselgáncs), Réti Kamilla (öttusa), Sándor Nikolett (curling), Soós Gergely (triatlon), Sterck Laura (karate), Szűcs Gabriella (vízilabda), Tiborcz Dániel (rövid pályás gyorskorcsolya)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik