Soha nem vesznek vissza a tempóból – exkluzív interjú Baji Balázzsal és Cseh Lászlóval

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2018.12.18. 11:53
null
Baji Balázs
Másfél év van még vissza a tokiói olimpiáig, ám Baji Balázs és Cseh Laci már gőzerővel készülnek rá, s mindent megtesznek azért, hogy az edzéseken és a köztes versenyeken kihozzák magukból a maximumot és a legjobban teljesítsenek. A Scitec Institute komoly szakértői csapata áll a hátuk mögött, akikkel közösen dolgoznak azért, hogy elérjék a kitűzött célokat. Felkészülésükről kérdeztük őket. (x)

 

A siker nem csak a mi érdemünk..”

Nyilvánvalóan kell olykor a kikapcsolódás és a pihenés is, hiszen 100%-os készenléti állapotban lenni nagyon kimerítő. Ugyanakkor azt is kell tudni, hogy mikor mi fér bele.Mikor kell kitartóan dolgozni és tartani magamat a szigorú napirendemhez vagy éppen lehet kicsit lazulni.”–kezdte Baji Balázs,világbajnokibronzérmes és Európa-bajnoki ezüstérmes gátfutónk,aki szerint élsportolóként nincs könnyű dolguk, hiszen még a szabadidejükben is meg van kötve a kezük. Gyakorlatilag ilyenkor is egyfajta szabálykövetést kell alkalmazniuk.„Augusztusban szoktunk kis szünetet tartani és karácsony körül is picit kevesebb és másabb az edzés. Az a helyzet, hogyha nagyon visszaveszünk a tempóból, és hosszú ideig megállunk, akkor utána sokkal nehezebb a tréningekhez visszatérni.” –tette hozzá Cseh László, többszörös olimpiai ezüst- és bronzérmes, világ és Európa-bajnok úszónk.

Cseh László
Cseh László

A helyes, pontos étkezés fontos eleme a siker felé vezető útnak”

Fábián László, a Magyar Olimpiai Bizottság sportigazgatója szerint a tokiói olimpiáig tartó elkövetkező időszak rendkívül fontos időszaka a magyar sportnak, hiszen komoly felkészüléssel és kvalifikációkkal telik.„Nemrég óriási lépést tettünk a Scitec Institute Sport- és Táplálkozástudományi Intézettel kötött megállapodással egy sikeres olimpia felé.Azt gondoljuk, sosem lehet elegendő hangsúlyt fektetni a táplálkozásra, és azt látjuk, hogy ebben a kérdésben több sportoló és szövetség is képes lenne fejlődést elérni. Ez egy lehetőség minden sportoló számára, hogy ezzel is teljessé tegyék a felkészülésüket, mert a helyes, pontos étkezés fontos eleme a siker felé vezető útnak. Az Intézet pedig ebben is segíti őket.”Többek között Balázst és Lacit is...

A SCITEC INSTITUTE-RÓL

AScitec Institute Sport- és Táplálkozástudományi Intézet a sportteljesítmény és az egészségfejlesztés intézménye, ahol egységesül a tudomány és a komplex életmód-tanácsadás. A Scitec Institute a Magyar Olimpiai Csapat hivatalos sporttáplálkozási tanácsadójaként hozzá kíván járulni az olimpiai eszme ápolásához, a Magyar Olimpiai Bizottság célkitűzéseihez, valamint a nemzetközi olimpiai eseményekre készülő Magyar Olimpiai Csapat eredményes felkészüléséhez. Az Institute-ban az olimpikonok és profi atléták mellett azonban a sportcélokkal rendelkező szabadidő-sportolók is egyaránt teljes körű, személyre szabott felkészítésben részesülnek táplálkozási, illetve sporttanácsadás területén. Az Intézet ezen felül tudományos kutatási eredményeivel a magyar sportélet és egészségtudomány egészéhez is nagyban szeretne hozzájárulni, ezért a Magyar Tudományos Akadémia Könyvtár és Információs Központjával (MTA KIK) stratégiai együttműködésben kezdte meg működését.

További információ az Intézetről és szolgáltatásairól:https://scitec-institute.com/hu

Gátfutó bajnokunk elárulta, hogy az élsportban hihetetlenül apró dolgok tudnak óriási különbségeket eredményezni és nyilvánvalóan a megfelelő táplálkozás is kifejezetten fontos része ennek. Azt mondja, természetesen e nélkül is van élet, de ha valaki komolyan gondol valamit és rászánja azt a rengeteg időt és energiát, hogy sikereket érjen el, akkor ezt sem hanyagolhatja el.„Bárcsak olyan egyszerű lenne az étkezés, hogy valaki leírja, mit, mikor és mennyit fogyaszthatunk, ezt odaadja nekünk és mi tökéletesen be tudjuk tartani. De az a baj, hogy jönnek ugye a hétköznapok és a valóság és mindez olykor teljesen felülírhatja és átalakíthatja az egészet.”– magyarázta Balázs, majd hozzátette, ha egy olyan profi szakértői team áll a hátunk mögött, mint a Scitec Institute, amely őt és Lacit is segíti, és akikkel tökéletesen működik a kommunikáció, akkor bármi is adódik, azonnal tudnak egyeztetni és változtatni is, ha szükséges. Így semmi nem mehet az edzések és a felkészülés rovására. Laci is egyetért Balázzsal mindebben.„Biztos vagyok benne, hogy a megfelelő táplálkozásnak - és ebbe természetesen beletartoznak a szükséges táplálékkiegészítők, vitaminok, aminosavak, és még sorolhatnám mi minden - nagyon sok köze van ahhoz, hogy milyen sikereket érünk el a versenyeken. Az sem mindegy, hogyan áll neki az ember az edzésnek: éhesen, vagy úgy, hogy pont optimális szinten van a tápanyag-készlete és raktárai.”

Többszörös olimpiai ezüst- és bronzérmes, világ és Európa-bajnok úszónk szerint a megmérettetéseken rettentően fontos, hogy az ember fejben is rendben legyen. Így a mentális felkészülésre is nagy gondot fordít. Laci minden reggel öt órakor kel, és este fél tíz körül már ágyba is kerül.„Muszáj korán lefeküdnöm, hogy ki tudjam magamat pihenni. Megfigyeltem, hogy minél kevesebbet alszom, nemcsak, hogy fáradtabb vagyok, hanem a külső ingerekre is rosszabbul reagálok.”Az utóbbi időben Laci azt vette észre, hogy a tréningek nem éppen a legoptimálisabban mennek. Sokszor érezte magát gyengének, bágyadtnak, és erőtlennek. Bár csak néhány hete dolgozik együtt a sportteljesítmény és egészségfejlesztés intézetével, a szakértőknek csakhamar sikerült rájönniük, mi lehet a gond, és már a megoldás kulcsát is úszónk kezébe adták.„Lacinál egy speciális anyagcsere-eltérést azonosítottunk, amit az eredményezett, hogy a szervezete elkezdett rosszul reagálni a szénhidrátokra, és rövid időn belül rendkívüli módon leesett a vércukorszintje. Ez nála komoly gondot jelentett, hiszen az ő edzése szénhidrátot igényel.– mesélte Szász Máté, a Scitec Institute sporttáplálkozási vezetője. -Ahhoz, hogy Laci valóban maximális erőbevetéssel tudjon készülni, szüksége volt egy kifejezetten alacsony glikémiás indexű étrendre.A tanácsunkra egy speciális szénhidrátot, ami csak táplálékkiegészítő formájában érhető el, kezdett fogyasztani.Egy hét elteltével már jelezte, hogy lényegesen jobban bírja a tréningeket, és nem jelentkeznek ezek a fáradásos tünetek.”Laci is úgy érzi, hogy egyre jobban alakulnak a dolgai, az edzések is jól mennek, így bizakodva tekint a 2019-es esztendő elé.

Scitec Institute Sport- és Táplálkozástudományi Intézet
Scitec Institute Sport- és Táplálkozástudományi Intézet

Nincs két egyforma sportoló

Szász Máté, a Scitec Institute sporttáplálkozási vezetője elmondta, hogy nincs két egyforma sportoló, sem a célok, sem a testfelépítés, sem az állóképesség, sem a paraméterek tekintetében.„És még jó hosszasan sorolhatnám az eltéréseket. Éppen ezért, amikor valaki hozzánk fordul, legyen szó amatőr vagy profi sportolóról, mindent figyelembe veszünk, és ennek megfelelően, személyre szabottan alakítjuk ki a számára legmegfelelőbb étrendet. Emellett rendszeres nyomon követéssel segítjük a fejlődését. A kapott eredmények alapján a szakértők kidolgozzák, és beépítik a táplálkozásába az ideális sporttáplálék-kiegészítő összetételt és étrend-kiegészítő termékeket.”– mesélte Máté, majd hozzátette, intézményük egészségfejlesztőként támogatja az egészséges életmód kialakításában és fenntartásában is azokat, akik a segítségüket kérik. Sportdietetikai szolgáltatásukalegfrissebb tudományos eredményeken alapul.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik