Sakk: Rapport remije és veresége, Carlsen átvette a vezetést

R. P.R. P.
Vágólapra másolva!
2021.09.16. 21:51
null
Rapport (balra) a második helyen áll (Fotó: Facebook/NorwayChess)
Rapport Richárd a klasszikus játszmában remizett Jan Nyepomnjascsijjal, majd a rövidített játékidejű partiban kikapott az orosztól a Stavangerben zajló sakk szupertorna 9. fordulójában. Mivel a világbajnok Magnus Carlsen győzött, a magyar nagymester visszacsúszott a második helyre.


Rapport és az év végén világbajnoki döntőt vívó Nyepomnjascsij klasszikus játszmája lépésismétléssel nagyon gyorsan, 18 lépés után döntetlennel ért véget, így a szabályok szerint rövidített játékidejű, úgynevezett armageddon parti következett. Ezt az orosz megnyerte sötéttel.

Mivel Magnus Carlsen sorozatban a negyedik győzelmét is megszerezte, egy fordulóval a vége előtt a norvég világbajnok átvette a vezetést az összesítésben, Rapport pedig visszacsúszott a második helyre.

A pénteki utolsó fordulóban Rapport a sötét bábukat vezetve a francia színekben induló Alireza Firouzja ellen meccsel. A magyar nagymesternek még van matematikai esélye a tornagyőzelemre, de ehhez klasszikus partiban kell győznie iráni származású riválisát, miközben Carlsennek ki kell kapnia Nyepomnjascsijtól. Ha Rapport remizik, akkor biztosan a második helyen végez.

SAKK, NEMZETKÖZI SZUPERTORNA, STAVANGER
9. FORDULÓ

Rapport Richárd (2760)–Jan Nyepomnjascsij (orosz, 2792) döntetlen
Magnus Carlsen (norvég, 2855)–Szergej Karjakin (orosz, 2758) 1:0
Aryan Tari (norvég, 2642)–Alireza Firouzja (francia, 2754) 0:1
Rájátszás:
Rapport–Nyepomnjascsij 0:1
Az állás: Carlsen 18 pont, Rapport 16.5 pont, Firouzja 15, Nyepomnjascsij 11, Karjakin 8.5, Tari 6
Az állás a klasszikus pontozás szerint: Rapport és Carlsen 6-6 pont, Firouzja 5.5, Nyepomnyascsij 4, Karjakin 3, Tari 2.5
A versenyen 3 pont jár a győzelemért, 0 a vereségért. Döntetlen esetén rájátszás jön, annak győztese 1.5 pontot kap, míg a vesztes 1 pontot. A torna győztesét ez alapján hirdetik ki. Az értékszámok változását a klasszikus pontozás – győzelem 1 pont, döntetlen 0.5 – számolják ki.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik