Sakk: Kramnyik volt a díszvendég Polgár Judit Világsakkfesztiválján

Vágólapra másolva!
2019.10.12. 22:08
Polgár Judit ötlete nyomán szombaton immár ötödik alkalommal rendezték meg a Világsakkfesztivált, amelynek a Nemzeti Galéria adott otthont. Magyarországra érkezett a Nemzetközi Sakkszövetség (FIDE) elnöke, Arkagyij Dvorkovics és a korábbi világbajnok orosz nagymester, Vlagyimir Kramnyik.
A GALÉRIA MEGNYITÁSÁHOZ KATTINTSON A KÉPRE! (Fotók: Földi Imre)
A GALÉRIA MEGNYITÁSÁHOZ KATTINTSON A KÉPRE! (Fotók: Földi Imre)

Idén is a Vár és a Nemzeti Galéria adott helyet a Sakkvilágfesztiválnak, melyet Polgár Judit, a világ valaha volt legjobb női sakkozója hívott életre öt évvel ezelőtt. A rendezvényen nemcsak a három Polgár lány, Zsuzsa, Zsófia és Judit volt jelen, de ellátogatott Budapestre a Nemzetközi Sakkszövetség (FIDE) orosz elnöke, Arkagyij Dvorkovics és honfitársa, Vlagyimir Kramnyik, aki 2000 és 2006 között volt a sportág világbajnoka.

Az esemény egyik legnépszerűbb programja ezúttal is Polgár Judit szimultánja volt, melyet egy ideig Kramnyik zsűrizett, akivel egyébként a Nemzeti Sport szombati Hosszabbítás mellékletében olvashatnak kétoldalas interjút.

A fesztivál helyszíne összeköti a sportágat a művészettel, ezúttal ugyanakkor a tudománnyal is megvolt a kapcsolat, ugyanis Chess Connects elnevezéssel szakmai konferenciát rendeztek, amelynek fő témája az volt, hogyan járul hozzá a sakk a tudományokhoz és az oktatáshoz, és amelyen előadást tartott többek között Vizi E. Szilveszter, a Magyar Tudományos Akadémia korábbi elnöke is. A rendezvényt rengeteg egyéb program tette még színesebbé, például a gyerekeknek rendezett internetes verseny, amelyhez több mint nyolcezren csatlakoztak, vagy a Jövő Európa-bajnokai elnevezésű verseny, amelyen bemutatkoztak a fiatal korosztály legjobbjai.

„Bár először vagyok itt, sokat hallottam már erről a fesztiválról, amelyet az egyik legszebb eszme hívott életre, és a maga műfajában az egyik legjobbnak tartok a sportág életében – mondta Arkagyij Dvorkovics, a FIDE elnöke. – Könnyen elérhetővé teszi a sakkot a gyermekek és szüleik számára, hogy minél többet megtudjanak róla, ugyanakkor összeköt ragyogó sakkozókat, edzőket, politikusokat és üzletembereket is, bizonyítva, hogy a sportág nemcsak a profi sakkról szól. Ez az üzenet nekem nagyon tetszik, akárcsak a fesztivál mottója, mely szerint »A sakk összeköt minket«, amely egyébként összecseng a FIDE mottójával is: »Egy család vagyunk«.”

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik