Sakk: Kaszparov üldöztetéstől félve nem tér vissza hazájába

MTI MTIMTI MTI
Vágólapra másolva!
2013.06.06. 11:46
A Genfben tartózkodó Garri Kaszparov orosz ellenzéki vezető, Vlagyimir Putyin orosz elnök ellenfele internetes oldalán csütörtökön közzétett videofelvételen jelentette be, hogy nem tér vissza Oroszországba – közölte az AFP. A volt világbajnok sakkozó ezt azzal indokolta, attól tart, hogy büntetőeljárás indul ellene politikai tevékenysége miatt.

„Ha visszatérek Moszkvába, kétlem, hogy még egyszer lehetőségem lesz kiutazni az országból. Jelenleg tartózkodom attól, hogy visszatérjek Oroszországba – jelentette ki Kaszparov. Hozzátette, hogy ha visszatérne, azt kockáztatná, hogy az orosz ellenzék más tagjaihoz hasonlóan üldöztetésnek lesz kitéve. – Február végéig utazgattam oda-vissza (Oroszországba és onnan külföldre), amikor világossá vált, hogy az ellenzéki aktivisták tevékenységére irányuló vizsgálatok folytatódása engem is érinthet” – mondta az orosz ellenzéki előző napi genfi sajtótájékoztatóján.

A tájékoztatót abból az alkalomból tartották, hogy Garri Kaszparov Genfben átvette a UN. Watch emberjogi szervezet kitüntetését, a Morris B. Abram díjat.

Korábban, mint az a kasparov.com oldalon is olvasható, az orosz ellenzéki április elején még cáfolta, hogy külföldre menekülne.

Az ötvenéves Kaszparov az egyik alapítója a Másik Oroszország nevű radikális politikai szervezetnek és az orosz Szolidaritás mozgalomnak. Vlagyimir Putyin kérlelhetetlen ellenfele a 2000-es évek közepétől aktív részese volt az orosz ellenzéki mozgalomnak. Két alkalommal vették őrizetbe engedély nélküli tüntetésen való részvétel miatt. Az utóbbi években háttérbe vonult, és külföldön képviselte az orosz ellenzék érdekeit, de a 2011 decemberében felélénkülő oroszországi tiltakozó mozgalom hatására ismét aktív szerepet vállalt az orosz közéletben.

Garri Kaszparov jelen volt azon a nagyszabású ellenzéki tüntetésen is, amelyet az orosz államfő hatalma ellen tiltakozva, Vlagyimir Putyin beiktatása előtt egy nappal, tavaly május 6-án tartottak Moszkvában.

A Milliók menete címmel meghirdetett békés tiltakozó felvonulás a Bolotnaja térnél a tüntetők és a rendfenntartók összecsapással végződött. Aznap több száz embert elvittek a rendőrök, majd szabadon engedték őket, de azóta a megmozdulás szervezői közül többeket tömeges rendzavarás előkészítésének vádjával házi őrizetben, vagy előzetes vizsgálati fogságban tartanak.

Garri Kaszparov egyik közeli ismerőse, akit a Moscow Times angol nyelvű orosz napilap idéz, elmondta, hogy a volt sakkvilágbajnokot tanúként idézték be a 2012. május 6-án erőszakba torkolló ellenzéki tüntetés ügyében folyó nyomozás keretében.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik