T. M. 2019.09.13 14:14 Frissítve: 2019.09.13 14:29

Sakk: Az első ezer dolláromat kilencévesen kerestem – Polgár Judit

A Nemzetközi Sportújságíró-szövetség (AIPS) a kétszeres sakkolimpiai bajnok, nemzetközi nagymester Polgár Judittal készített interjút a Nemzetközi Fair Play Bizottság budapesti díjátadó gáláján: szó esett a gyerekkoráról, a versenyzői tulajdonságairól, valamint a nemi egyenlőségről a sportban.

 

Polgár Judit szerint a sakk az ő anyanyelve (Fotó: aipsmedia.com)

Polgár Judit 2014-ben vonult vissza a sporttól, az első kérdés pedig ehhez kötődött.

„Nagyon sok dolgot kell csinálnom, ezért sokkal jobbat teszek a sakknak, ha távol maradok a sakktáblától” – mondta röviden az olimpiai bajnok, miért hagyta abba.

Az interjú elején a kezdetekről kérdezték, elmondta, hogy boldog gyermekkora volt, semmit nem hiányolt belőle. A szülei minden lehetőséget megadtak neki, hogy azt csinálja, amit szeret, annak ellenére, hogy a szocializmusban nem volt könnyű dolguk. Bevallása szerint édesapja is szeretett sakkozni, emellett pedig olcsó is volt, ezért választotta.

„A szüleink lehetőséget adtak arra, hogy játszunk, és bejárjuk a világot. Az első ezer dolláromat kilencévesen kerestem meg a szocializmus idejében. Az akkor hatalmas mennyiségű pénznek számított, emellett a nővérem is keresett, így tudtuk családként finanszírozni a projektet.”

A nemzetközi sakknagymestert arról is kérdezték, mely tulajdonságát emelné ki játékosként.

„A sakkban harcos voltam, és úgy éreztem, megvolt a megfelelő hozzáállásom a versenyzéshez. El tudod képzelni, milyen nehéz lehetett mentálisan, hogy én voltam mindig az egyetlen nő a versenyeken. A sakk mentális sport, nem szabadna megengedni, hogy különbség legyen a nemek között. A helyzet pedig nem nagyon javult 2019-re sem.”

Polgár Judit szerint a sakk az ő anyanyelve, emellett pedig számára a művészet egy formája, ezért is kezdte el megszervezni a Világsakkfesztivált Budapesten, amelyet ötödjére rendeznek meg októberben.

2019.09.21 23:32:18

Egyéb egyéni BALLAI ATTILA

ALAPVONAL. A virtuozitásnál fontosabb a karakter, a jellem szilárdsága, úgy is fogalmazhatnánk, az igazi tehetség végül így is, úgy is utat tör magának.

2019.09.19 21:39:13

Egyéb egyéni DEÁK ZSIGMOND

NS-VÉLEMÉNY. Egyetlen feltörekvő hazai tehetségtől sem vette el a helyet.

2019.09.18 21:49:34

Egyéb egyéni CSURKA GERGELY

ALAPVONAL. Ez a jövő – esszük, nem esszük, nem kapunk mást. És ne tévedjünk: az éhhalált választóknak még az emlékét sem igen fogják megőrizni.

2019.09.16 16:30:55

Egyéb egyéni VINCZE SZABOLCS

Arkagyij Dvorkovicsnak tetszenek a magyar kezdeményezések és támogatni akarja őket.

2019.09.17 19:28:46

Egyéb egyéni DEÁK ZSIGMOND

NS-VÉLEMÉNY. Lőrincz Tamás minden idők egyik legjobb magyar birkózója.