Sakk: Az első ezer dolláromat kilencévesen kerestem – Polgár Judit

T. M.T. M.
Vágólapra másolva!
2019.09.13. 14:14
null
Polgár Judit szerint a sakk az ő anyanyelve (Fotó: aipsmedia.com)
A Nemzetközi Sportújságíró-szövetség (AIPS) a kétszeres sakkolimpiai bajnok, nemzetközi nagymester Polgár Judittal készített interjút a Nemzetközi Fair Play Bizottság budapesti díjátadó gáláján: szó esett a gyerekkoráról, a versenyzői tulajdonságairól, valamint a nemi egyenlőségről a sportban.

Polgár Judit 2014-ben vonult vissza a sporttól, az első kérdés pedig ehhez kötődött.

„Nagyon sok dolgot kell csinálnom, ezért sokkal jobbat teszek a sakknak, ha távol maradok a sakktáblától” – mondta röviden az olimpiai bajnok, miért hagyta abba.

Az interjú elején a kezdetekről kérdezték, elmondta, hogy boldog gyermekkora volt, semmit nem hiányolt belőle. A szülei minden lehetőséget megadtak neki, hogy azt csinálja, amit szeret, annak ellenére, hogy a szocializmusban nem volt könnyű dolguk. Bevallása szerint édesapja is szeretett sakkozni, emellett pedig olcsó is volt, ezért választotta.

„A szüleink lehetőséget adtak arra, hogy játszunk, és bejárjuk a világot. Az első ezer dolláromat kilencévesen kerestem meg a szocializmus idejében. Az akkor hatalmas mennyiségű pénznek számított, emellett a nővérem is keresett, így tudtuk családként finanszírozni a projektet.”

A nemzetközi sakknagymestert arról is kérdezték, mely tulajdonságát emelné ki játékosként.

„A sakkban harcos voltam, és úgy éreztem, megvolt a megfelelő hozzáállásom a versenyzéshez. El tudod képzelni, milyen nehéz lehetett mentálisan, hogy én voltam mindig az egyetlen nő a versenyeken. A sakk mentális sport, nem szabadna megengedni, hogy különbség legyen a nemek között. A helyzet pedig nem nagyon javult 2019-re sem.”

Polgár Judit szerint a sakk az ő anyanyelve, emellett pedig számára a művészet egy formája, ezért is kezdte el megszervezni a Világsakkfesztivált Budapesten, amelyet ötödjére rendeznek meg októberben.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik