Sakk: Artyemjev az Európa-bajnok, a legjobb magyar az 5.

MTI MTIMTI MTI
Vágólapra másolva!
2019.03.29. 20:18
Az orosz Vlagyiszlav Artyemjev nyerte meg a sakkozók pénteken zárult szkopjei egyéni Európa-bajnokságát, amelyen a svájci rendszerű lebonyolításnak megfelelően 11 fordulót rendeztek. A magyarok közül a legjobban az olimpiai válogatott két tagja, Berkes Ferenc és Gledura Benjámin szerepelt a 358 fős mezőnyben: előbbi az ötödik, utóbbi a 19. helyen végzett.

A 20. Eb-n a 21 éves Artyemjev, aki Európa-bajnok volt villámsakkban 2018-ban, az utolsó fordulóban biztosította be az elsőségét azzal, hogy remizett, s 8.5 ponttal fejezte be a kontinensviadalt. Ugyanennyi pontot gyűjtve lett ezüstérmes a svéd Nils Grandelius, aki a záró körben Gledura legyőzésével szerezte meg a második helyet. Ha a magyar nyert volna, övé a második hely, így viszont meg kellett elégednie a 19. pozícióval.

Így is ott lehet azonban az oroszországi Hanti-Manszijszkban sorra kerülő világkupán, amelyre Szkopjéban huszonketten vívták ki a részvételi jogot, köztük az Európa-bajnokságon ötödik Berkes. A nyolc magyar közül az első százba még egy versenyző, a szintén olimpiai válogatott csapattag, Erdős Viktor került be, aki 62. lett.

Az Eb-n, amelyre 43 országból neveztek, 100 ezer euró volt a díjalap, a győztes orosz 20 ezret nyert.

SAKK EGYÉNI EURÓPA-BAJNOKSÁG, SZKOPJE
Európa-bajnok: Vlagyimir Artyemjev (Oroszország) 8.5 pont
2. Nils Grandelius (Svédország) 8.5
3. Kacper Piorun (Lengyelország) 8
...5. Berkes Ferenc 8
...19. Gledura Benjámin 7.5
...62. Erdős Viktor 6.5

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik