Rövid pályás gyorskorcsolya-vb: Heidum negyeddöntős 1000-en

MTI MTIMTI MTI
Vágólapra másolva!
2013.03.10. 12:55
Heidum Bernadett bejutott a negyeddöntőbe 1000 méteren a Debrecenben zajló rövid pályás gyorskorcsolya-világbajnokság vasárnapi záró napján.

Heidum a selejtező első futamában kapott helyet, s papíron három ellenfele közül kettő, az olasz Martina Valcepina és az amerikai Alyson Dudek volt az, akivel küzdenie kellett a két továbbjutó hely valamelyikéért. A magyar versenyző dinamikusan rajtolt, a második pozícióba állt be, majd egy nagyszerű előzéssel féltávnál átvette a vezetést. Az olasz és az amerikai óriási hajrába kezdett, az utolsó kanyarban szorosan Heidum mögött fordult, ám a hazai közönség lelkes és hangos buzdításától kísért magyar két századmásodperccel előbb érte el a célvonalat, mint Valcepina, a harmadik Dudek pedig nyolc századdal maradt el tőle.

A nyolcadik futamban magyar részről Keszler Andrea volt érdekelt, de aligha kaphatott volna nehezebb ellenfeleket, igaz, az ázsiai sztárokat így is elkerülte. A holland Jorien Ter Mors, a kanadai Valerie Maltais, valamint az olasz Cecilia Maffei ezzel együtt sem ígérkezett könnyű riválisnak. A futamban a papírforma beigazolódott, bár Keszlernek egészen az utolsó kör kezdetéig sikerült szorosan a holland és a kanadai mögött maradnia, végül kicsivel több mint hét tizedmásodperces hátránnyal ért célba Ter Mors és Maltais után a harmadik helyen.

A női negyeddöntőket 13.12-től rendezik a Főnix Csarnokban.

Sem Knoch Viktor, sem Liu Shaolin Sándor nem jutott be a negyeddöntőbe 1000 méteren.

Liu Shaolin az 500 méteren világcsúcstartó amerikai szupersztár John Robert Celski mellett a holland Niels Kerstholt és az 500-on szombaton vb-címet nyert kínai Liang Ven-hao társaságában vágott neki futamának a selejtező második körében. A magyar versenyző jó rajtot vett, de a táv feléhez érve érvényesülni látszott a papírforma, Celski mögött a kínai és a holland, majd Liu Shaolin következett. A hajrára az amerikai tovább fokozta a tempót, Ven-hao és Kerstholt követte őt, a hazai közönség által biztatott Liu Shaolin azonban ezt az iramot már nem bírta tartani. A célvonalon Celski haladt át elsőnek, Ven-hao pedig mindössze egy ezred másodperccel (!) előzte meg Kerstholtot.

A szombaton 500-on nyolcadikként záró Knochnak – ha lehet – még keményebb ellenfelek jutottak az orosz Viktor An, a kínai Vu Ta-csing, illetve a dél-koreai Noh Dzsink Ju személyében. A magyar versenyzőnek – bár a 2000 fős közönség űzte-hajtotta – az esélyeknek megfelelően nem sikerült bravúrt végrehajtania, s bár az utolsó körig üldözte az előtte haladó hármast, végül be kellett érnie a negyedik hellyel, ami a kiesést jelentette számára.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik