Rg: vízhajtót szedett a 19 éves tornász, 2 éves eltiltás, és elvesznek 3 aranyat

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2018.08.14. 11:17
null
Asirbajeva egy 2017-es versenyen (Fotó: AFP)
A kazah nemzeti doppingellenes szervezet után egy héttel a Nemzetközi Tornaszövetség (FIG) is bejelentette, hogy kétéves eltiltással sújtotta Szabina Asirbajevát (Sabina Ashirbayeva), a kazahok háromszoros Ázsia-bajnok, olimpiai 12. ritmikus gimnasztikázóját.

A 19 éves Asirbajeva négy különböző doppingvizsgálaton is megbukott: 2017. április 9-én (Pesaro, világkupa-verseny), április 23-án (Taskent, világkupa-verseny), április 27-én (Baki, világkupa-verseny) és június 4-én (Guadalajara, világkupa-verseny). Mintái minden esetben pozitívnak bizonyultak furoszemidre, hidroklorotiazidra és klorotiazidra – mindhárom szer vízhajtó.

A vízhajtók csoportja évtizedek óta tiltólistán szerepel, mivel segítségükkel más doppingszerek elfedhetők. Közvetlen teljesítménynövekedést nem okoznak, ám segítségükkel a „súlyérzékeny” sportágakban – a ritmikus gimnasztika ilyen, de ilyenek a súlycsoportos sportok is – fogyást lehet elérni. Kazahsztánban az elmúlt négy évben 15 esetben buktak meg sportolók vízhajtókkal.

Ritmikus gimnasztikában több furoszemid-használat is előfordult a kétezres években, három világbajnok (az orosz Alina Kabajeva és Irina Csascsina, valamint a bolgár Szimona Pejcseva) is megbukott a szerrel, csakúgy, mint korábban, 1997-ben a teljes dél-koreai válogatott. Rg-ben igen ritkák a doppingesetek, az eddigi pozitív tesztek szinte kizárólag vízhajtókkal kapcsolatosak.

Asirbajeva a prosports.kz-nek beszélt az esetről. Állítása szerint egy nap felduzzadt végtagjai miatt fordult orvoshoz, és mivel a válogatott orvosa nem volt mellette, magánúton keresett tanácsadást. Nem olvasta el a gyógyszer összetevőit, és csak később jött rá, hogy három tiltott szer is volt a vízhajtóban. 2017 decemberében a kazahok – bár hivatalosan azt kommunikálták, hogy visszavonult – minden edzéstevékenységtől és versenytől eltanácsolták.

Asirbajeva nem szeretne felhagyni a versenysporttal, bár visszatérését igen bizonytalanná teszi, hogy eltiltása szűk két hónappal a 2020-as olimpia előtt jár le, országa szövetsége pedig kommunikálni sem hajlandó vele. A válogatott vezetőedzője, Alija Juszupova szerint Asirbajeva a szakmai stáb háta mögött, a tudtuk nélkül nyúlt tiltott szerekhez.

A FIG bejelentette, hogy 2017. április 1.–június 30. között Asirbajeva minden eredményét törlik. A kazah tornásznő ezzel elveszít két egyéni Ázsia-bajnoki címet (karika, labda), és a kazahok egyéni csapatversenyben elért aranyérmét is elveszik.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik