Rg-vb: sosem látott esemény a sportágtörténet őrült napján

MAROSI GERGELYMAROSI GERGELY
Vágólapra másolva!
2018.09.13. 20:06
null
A pillanat, amikor a mezőny egyik legszebb és legnépszerűbb tornásza, Alekszandra Szoldatova megszerezte élete első egyéni világbajnoki címét (Fotó: Vlagyimir Pesznja, AFP)
A csapatversenyt Oroszország, a buzogánydöntőt Dina Averina, a szalagdöntőt Alekszandra Szoldatova nyerte meg a szófiai ritmikusgimnasztika-világbajnokságon. Magyarország a 22. lett a csapatversenyben, egyéni indulóink nem jutottak összetett döntőbe.

A sajtósok segítőjeként dolgozó kétszeres vb-bronzérmes bolgár Elizabet Paiszieva még órákkal később is hitetlenkedve járkált a médiaközpontban, mert az Arena Armeec közönségével együtt a sportágtörténet valaha volt egyik legvalószínűtlenebb eseménysorát nézte végig csütörtök reggel. Az előzmények: az orosz Alekszandra Szoldatovának kiemelkedő szalagpontszám kellett volna az összetett döntőbe jutáshoz, no meg az is, hogy vetélytársa, Arina Averina rontson.

Szoldatova 19.900-as, fantasztikus gyakorlatot mutatott be. Aztán kijött Arina Averina, csomó került a szalagjára, kidobta, felvette a pótszert, a pótszer eltört, kidobta azt is, és a pótszer pótszerével folytatta a gyakorlatot – olyannyira nem láttunk még hasonlót világversenyen, hogy ilyen esetre nincs szabály a szabálykönyvben! Nagyjából ennek az eseménysornak annyi volt az esélye, mint hogy egy tarka boci beügessen a szőnyegre, és ő is nekiálljon szalagozni…

„A pótszerek kötelezően vadonatújak, egészen ritka dolog történt. Arina Averina más típusú szalagot használ – nem karabiner, hanem fonat kapcsolja össze a botot a szalaggal –, a pótszer viszont karabinerrel csatlakozott. Ez annyiban zavarhat egy tornászt, hogy más az érzés, más a súlyeloszlás, nem azt tartja a kezében, amivel szinte összenőtt, de ettől függetlenül a két verzió nagyon hasonlóan viselkedik. Elképzelhető, hogy ugyanarra az erőhatásra másképp reagált a szer, illetve az is, hogy anyaghiba történt. Ami azt illeti, ez volt az egyik legdrámaibb és legmeglepőbb esemény a szőnyegen, amit valaha láttam” – mondta a szakértőként is készséges Paiszieva a Nemzeti Sportnak.

Szoldatova kvalifikálta magát az összetett fináléjába, szalaggal pedig megkapta a lehetőséget, hogy életében először egyéni világbajnok legyen. Megragadta és nyert, bár a selejtezős, gyakorlatilag tökéletes gyakorlatnál gyengébbet mutatott be. A drámai buzogánydöntőben – melyben szinte minden tornász hibázott – pedig Dina Averina lett az első. Ő is rontott, de rendkívüli nehézségi pontszáma megmentette, a fehérorosz Kacjarina Halkina a finálé egyetlen igazán jó gyakorlata után így „csak” az ezüstéremmel mosolyoghatott. Az oroszok 2013 óta tartó egyéni vb-győzelmi sorozata folytatódott, de a napi események a sportág történetének legőrültebb napjává álltak össze – ez a csütörtök a rajongók körében évek múlva is téma lesz.

A magyar válogatottból Pigniczki Fanni hármat is ejtett buzogánnyal és 10.300 pontot kapott, Juhász Anna második legmagasabb pontszámával (14.900) zárta a kvalifikációt. Pigniczki az 58., Juhász a 60. helyen végzett – előbbinek rémálomszerű vb-hete volt kiváló Eb-szereplése után. A csapatverseny aranyérmét Oroszország szerezte meg hatalmas fölénnyel a házigazda Bulgária és Olaszország előtt – az olaszok egy jól időzített és sikeres óvásnak is köszönhették a dobogót remek teljesítményük mellett. Magyarország a 22. helyen végzett a csapatok rangsorában.

FELEMÁS SZEREPLÉS, DICSÉRET AZ EGÉSZ ÉVÉRT

„A vártnál gyengébb egyéni összetett helyezések ellenére komoly dicséret illeti a versenyzőinket az egész éves szereplésük miatt. Pigniczki Fanni a Top24-es Európa-bajnokságon remekül szerepelt, eredményével kivívta, hogy magyar versenyző indulhat a jövő évi Európai Játékokon. Ezzel és a kazanyi Challenge-világkupaversenyen egyéni összetettben elért 17. helyezésével a külföldi szakértők véleménye szerint is a legjobb 24 közé kerülés megalapozott esélyével indult a világbajnokságon, ahol sajnos nem tudott megküzdeni az esélyesség terhével. A rontott gyakorlataiból biztos, hogy sokat tud tanulni.

Juhász Anna hosszú sérülés után tért vissza, az idén a felnőtt korú versenyzők köze került sportolónk az első világbajnokságán indulhatott és kiegyensúlyozottan versenyzett, és a négy bemutatott gyakorlatával szép eredményt ért el egyéni összetettben.

Egyetlen sportágban sem szabad sérülésekre hivatkozni, de fontos azt elmondani, hogy egyéni csapatunk harmadik versenyzője, Váray Míra alig másfél hónappal ezelőtt szenvedett komoly deréksérülést. Nagy akaraterővel tudta teljesíteni a felkészülés hajráját, és a világbajnokságon segíteni az egyéni csapatot.

A negyedik egyéni válogatott versenyzőnk, a magyar versenyzők közül a tavalyi budapesti Európa-bajnokságon a legjobban szereplő Kis Alexandra felkészülését egész évben problémák hátráltatták, de bízom benne, hogy a következő idényben már rá is számíthatunk. Az egyéni csapatunk a felemás szereplés miatt sajnos több helyezéssel elmaradt az előzetes várakozásainktól.

Összességében a felnőtt egyéni válogatott tornászaink egész éves nemzetközi szereplése előrelépést jelent. Az elmúlt évek munkájának köszönhetően azon országok sorába kerültünk, amelyeknek több versenyzője is a nemzetközi élmezőnybe tartozik, illetve megközelítette a nemzetközi élmezőnyt” – értékelte a magyar szereplést Deutsch-Lazsányi Erika, az MRGSZ technikai bizottságának vezetője.

VILÁGBAJNOKSÁG.
Csapatverseny. Világbajnok: Oroszország
(Arina Averina, Dina Averina, Alekszandra Szoldatova) 161.325, 2. Bulgária 150.975, 3. Olaszország 147.550, ...22. Magyarország (Juhász Anna, Pigniczki Fanni, Váray Míra) 118.675
Szerenkénti döntő. Buzogány. Világbajnok: Dina Averina (Oroszország) 19.000, 2. Kacjarina Halkina (Fehéroroszország) 18.900, 3. Arina Averina (Oroszország) 18.850
Szalag. Világbajnok. Alekszandra Szoldatova (Oroszország)
18.600, 2. Milena Baldassarri (Olaszország) 18.550, 3. Linoj Asram (Izrael) 18.500
Egyéni összetett kvalifikáció.
1. Dina Averina (orosz) 60.800, ...58. Pigniczki Fanni 44.075, ...60. Juhász Anna 43.700.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik