Rg-vb: Magyarország kijutott a 2019-es vb-re; a kifütyült oroszok aranyérme!

MAROSI GERGELYMAROSI GERGELY
Vágólapra másolva!
2018.09.15. 19:15
null
A magyar kéziszercsapat a következő, olimpiai kvalifikációs világbajnokságig repült (Fotó: AFP)
Az Árkai Zsófia, Borsányi Patrícia, Földi Cintia, Kovács Jázmin, Németh Virág, Wehovszky Vivien összeállítású magyar együttes kéziszercsapat a 19. helyen végzett összetettben a szófiai ritmikusgimnasztika-világbajnokságon, ezzel kijutott a 2019-es olimpiai kvalifikációs vb-re. A hazai közönség ugyan haragosan tüntetett a fő rivális ellen, de Oroszország fölényesen megnyerte az aranyérmet, az ezüst az olaszoké, a bronz a második gyakorlatukban hatalmasat hibázó bolgároké lett. A három dobogós kijutott a 2020-as tokiói olimpiára.

Míg az egyéni versenyzők „csak” a minél jobb vb-szereplésért dolgoztak, az együttes kéziszercsapatok számára kettős tétje volt a versenynek: az összetett dobogósai megváltották repülőjegyüket a tokiói olimpiára, az első 24 csapat pedig részt vehet a 2019-es, korlátozott létszámú olimpiai kvalifikációs vb-n. Aki lemarad, annak még a kontinentális kvalifikációs út adhat lehetőséget.

Az Árkai Zsófia, Borsányi Patrícia, Földi Cintia, Kovács Jázmin, Németh Virág, Wehovszky Vivien összeállítású magyar válogatott a B-csoport 11. csapataként lépett szőnyegre, először 5 karikával. Igen szép, remekül sikerült gyakorlatukat (nehézség 11.100, kivitel 6.700) a bírók 17.800-ra értékelték – a szezonbeli második legmagasabb pontszámuk volt ez! Aztán jött egy sikeres óvás, és a pontszám máris 18.000 volt – ebben az idényben a kazanyi vk után másodszor ért el 18 pontot a magyar válogatott.

Labda, kötél kombinációval kettőt is ejtett a magyar csapat, a 15.700-es (nehézség 10.700, kivitel 4.800) pontszám is biztosította azonban azt, hogy Magyarország kijusson a 2019-es, olimpiai kvalifikációs világbajnokságra, melyen csak a legjobb 24 csapat vehet részt.

Az előző olimpiai ciklusban ez a lépés nem sikerült, a csapat készülhet a jövő évi, azerbajdzsáni útra! A most kiosztott három kvóta után a 2019-es vb-n öt olimpiai helyet lehet megszerezni, ötöt kapnak a 2020-as kontinenstornák még nem kvalifikált legjobbjai, a házigazda japánokkal lesz teljes a tizennégyes mezőny.

Az első csoportban az egyik favorit Olaszország, illetve a dobogóra ácsingózó Japán és Fehéroroszország volt a legjobbak közül. Az olaszok „pillangói” egészen kitűnően dolgoztak, és két 22 pont fölött értékelt gyakorlatuk után úgy ülhettek le, hogy ők már biztos dobogósok és tokiói olimpikonok, csak az érem színe kérdéses. A többi miatt már izguljon Bulgária és Oroszország...

A második csoportba került oroszok előbb kaptak egy nagyon magas pontszámot 5 karika gyakorlatukra, majd azt sikeresen még feljebb óvták, meg is kapták érte a mintegy hatezres közönség tüntetését – a rivális bolgárok és olaszok villámkoalíciót alkotva fütyülték ki az új pontszámot.

Aztán hangrobbanás, zászlóerdő, ordítás, jöttek a bolgárok. Megkapták az addigi legmagasabb 3 labda, 2 kötél pontszámot. Megóvták. A zsűri elutasította. Fütty, ordítás, „maffia, maffia” kórus. Az ember kicsit elgondolkodott azon, hogy a Balkán szurkolókódexében ezután általában a hivatalos személyek megdobálása következik (minimum) pénzérmékkel és palackokkal...

Az oroszokat hangos füttyszóval fogadták, nem zavarta őket (Fotó: AFP)
Az oroszokat hangos füttyszóval fogadták, nem zavarta őket (Fotó: AFP)

A második gyakorlatukra érkező oroszokat óriási füttyszó fogadta (egészen ritka sportszerűtlenség a tornasportok világában), de nem zavarta őket: csakazértisből is megcsinálták gyakorlatukat, és kaptak rá egy újabb 23 fölötti pontot. Ezzel az eldőlt, hogy Olaszország már nem lesz világbajnok, és gyakorlatilag az is, hogy Bulgária sem lesz – 23.950-ös, kvázi lehetetlen pontszámot kellett volna kapniuk.

Mivel kiejtették vonalon kívülre az egyik karikájukat a második gyakorlatban, pótszert kellett felvenniük, majdnem még a dobogó sem lett meg – Oroszország a világbajnok, Olaszország az ezüstérmes, Bulgária a bronzérmes, ez a három csapat kvalifikálta magát a tokiói olimpiára!

RITMIKUS GIMNASZTIKA
VILÁGBAJNOKSÁG, SZÓFIA
Együttes kéziszercsapat. Összetett. Világbajnok: Oroszország
(Marija Kravcova, Jevgenyija Levanova, Kszenyija Poljakova, Anasztaszija Sismakova, Anasztaszija Tatareva, Marija Tolkacseva) 46.300 pont, 2. Olaszország 44.285, 3. Bulgária 42.050, 4. Ukrajna 41.150, 5. Japán 40.650, 6. Fehéroroszország 39.200, ...19. Magyarország (Árkai Zsófia, Borsányi Patrícia, Földi Cintia, Kovács Jázmin, Németh Virág, Wehovszky Vivien) 33.700.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik