Rg-vb: bolgár aranylányok után olasz csattanó a vb végére

MAROSI GERGELYMAROSI GERGELY
Vágólapra másolva!
2018.09.16. 16:35
null
Pillangók, tigrisek: az olaszok az Eye of the Tigerre dolgozva nyerték meg a vb utolsó aranyérmét (Fotó: AFP)
Befejeződött Szófiában a 2018. évi ritmikusgimnasztika-világbajnokság: a záró napon 5 karikával a házigazda bolgárok, 3 labda, 2 kötéllel pedig az olaszok szerezték meg az aranyérmet.

Szóval, ott hagytuk tegnap abba, hogy az összetett aranyérmes orosz csapatot szombaton még a dobogón is kifütyülték, és egész jó esély mutatkozott a sportágtörténet első bírólincseléssel összekötött lelátói rendbontására. Vasárnap a szervezők a bemutatásnál kicsit feltolták a zenét – biztos, ami biztos alapon –, de most inkább taps, mint fütty fogadta Oroszország kéziszercsapatát.

A három topfavorit (orosz, bolgár, olasz) csapatból mindhárom rontott kisebbet (a bolgárok és olaszok) vagy nagyobbat (az oroszok – a hibát taps fogadta, így a hangosbemondó felhívta a figyelmet a sportszerű szurkolásra...) öt karikával, így aztán az aranyérmet megnyerő Bulgária és a bronzérmes Olaszország közé beékelődhetett a remekül dolgozó japán csapat.

A bolgárok megkapták, amiért megrendezték a világbajnokságot: újabb „aranylányokat” adtak a ritmikus gimnasztikának, és az első döntővel az is eldőlt, hogy nem lesz orosz söprés az éremtáblázaton – ez még sosem sikerült a sportág első számú hatalmának.

A zárás aztán nem sikerült annyira jól a házigazdáknak, akik a dobogóról is lemaradtak a 3+2 gyakorlattal – Olaszország teljesen megérdemelt sikere zárta a 2018-as világbajnokságot. Az azúrkék pillangók ultrái – mert hogy vannak, méghozzá nem is kevesen – őrült ugrálásba kezdtek, mikor kiírták a bolgárok pontszámát. Megszokhatták már, hogy az övék az utolsó szó: az előző két vb-hez hasonlóan megint az utolsó napon ünnepelhettek aranyérmet.

A következő, 2019-es világbajnokság házigazdája Azerbajdzsán, Bakiban az egyéni versenyzők és a kéziszercsapatok is olimpiai kvótákra hajtanak. A 2020-as olimpián három hely már foglalt: Oroszország, Olaszország és Bulgária szombati érmével kvalifikálta magát a tokiói ötkarikás játékokra.

RITMIKUS GIMNASZTIKA
VILÁGBAJNOKSÁG, SZÓFIA
Együttes kéziszercsapat. Szerenkénti döntők.
5 karika. Világbajnok: Bulgária (Elena Bineva, Szimona Djankova, Sztefani Kirjakova, Madlen Radukanova, Laura Traec)
23.300, 2. Japán 22.800, 3. Olaszország 22.550.
3 labda, 2 kötél. Világbajnok: Olaszország (Anna Basta, Martina Centofanti, Letizia Cicconcelli, Agnese Duranti, Alessia Maurelli, Martina Santandrea) 22.550, 2. Oroszország 22.200, 3. Ukrajna 21.400.

Sokat vártak a bolgárok, de az utolsó napon végre aranyéremnek örülhettek (Fotó: AFP)
Sokat vártak a bolgárok, de az utolsó napon végre aranyéremnek örülhettek (Fotó: AFP)

 

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik