Rg Eb: Vass Dóra a top 20-ba, a juniorok a dobogó közelébe kerülnének

M. G.M. G.
Vágólapra másolva!
2015.04.30. 23:14
Vass Dóra, Kiss Boglárka és Kécza Daniella, valamint a junioroknál az együttes kéziszercsapat képviseli a magyar színeket a péntektől vasárnapig tartó minszki nyílt ritmikus gimnasztika Európa-bajnokságon. Az egyéni összetett eredmény azért különösen fontos, mert itt dől el, kik indulhatnak jövőre a top 20-as kontinensviadalon – Vass Dóra az elit Eb-re jutást tűzte ki célul, a junior kéziszercsapattól pedig szezonbeli teljesítménye alapján sokat várhatunk.


REKORDLÉTSZÁM

A minszki Eb-re rekordszámú, harminchét szövetség adta be a nevezését. A válogatottak közül Bosznia-Hercegovina és Hollandia először vesz részt rg Európa-bajnokságon.

A riói út Minszken is keresztülvezet – Európa elit ritmikus gimnasztikázóinak végcélja a 2016-os olimpia, és a „helyezkedés” már a májusi kontinensviadalon nagyban zajlik. A 2015-ös évben tulajdonképpen minden nagy verseny felkészülésnek minősül a legnagyobb, a stuttgarti olimpiai kvalifikációs világbajnokság előtt, ez igaz az Eb-re is. A világkupa-sorozat tavaszi versenyein és a kontinenstornán megmutatkozó hibákat a nyáron még lehet javítani, a gyakorlatokon lehet még csiszolni – az Eb viszont kiemelt jelentőségű az erősorrend „belövésében”, hiszen Minszkben minden számottevő, az olimpiai kvalifikációra eséllyel pályázó európai tornásznő elindul.

Az Európa-bajnokság egyben kettős kvalifikáció is: az összetett verseny húsz legjobbja (országonként legfeljebb kettő) szerez indulási jogot országának a 2016-os, holoni elit kontinenstornára, a 2017-es Eb egyéni csapatversenyének csoportbeosztása pedig szintén itt dől el.

Vass Dóra a 2014-es elit Eb-n a 19. helyen végzett 
(Fotó: Dvillena)
Vass Dóra a 2014-es elit Eb-n a 19. helyen végzett (Fotó: Dvillena)

Nem mindegy, hogy egy ország versenyzői melyik csoportból indulnak – a nagyon erős németek és kiemelkedő tudású tornászt soraikban tudó franciák 2013-as szereplésük miatt csak a C-ben rajtolnak most, a magyar lányok a B-ben. A mieink első számú versenyzője, Vass Dóra „hazajár” az Európa-bajnokságokra (2007-ben indult először kontinenstornán), Kécza Daniella második, Kiss Boglárka első felnőtt Eb-jén lép szőnyegre.

„Bízom benne, hogy sikerül bekerülnöm a legjobb húszba, hiszen tavaly is ott voltam a top 20-as Eb-n. Minden azon múlik majd, hogy kinek milyen rontása lesz, és hogyan tud hibátlan gyakorlatokat bemutatni” – nyilatkozta a Magyar Tornaszövetségnek a kontinensviadal előtt Vass Dóra.

A mezőny sztárjainak az első húszba kerülésért nem kell (annyit) izzadni, viszont kőkemény „leszámolások” várhatók csapatokon belül. Mivel a 2016-os olimpiára egy országból csak két versenyző juthat ki, a legnagyobb rg-nemzetek képviselői csapaton belül is csatáznak, hogy eldöntsék a belső sorrendet – a luxusproblémákkal küzdő oroszoknak például arról kell dönteniük előbb-utóbb, hogy kit favorizáljanak a legutóbbi két összetett vébét megnyerő, nyolcszoros világbajnok Jana Kudrjavceva, a „csak” ötszörös világbajnok Margarita Mamun és a szintén zseniális képességű (és – ki nem találnák – világbajnok) Alekszandra Szoldatova közül.

CÍMVÉDŐK

A 2013-AS EB GYŐZTESEI

Egyéni csapatverseny: Oroszország
Karika:
Darja Szvatkovszkaja (Oroszország)
Labda:
Jana Kudrjavceva (Oroszország)
Buzogány:
Jana Kudrjavceva (Oroszország)
Szalag:
Margarita Mamun (Oroszország)
Junior kéziszercsapat:
Oroszország


A 2014-ES ELIT EB CÍMVÉDŐJE
Egyéni összetett:
Jana Kudrjavceva (Oroszország)

Az „alapfelállás” szerint Kudrjavceva és Mamun a két orosz topversenyző, de Szoldatova olyan szinten tornázik ebben az évben, hogy közel sem biztos, hogy végig ez marad az erősorrend. Ami biztos: az oroszok csapatversenybeli győzelmére házat, autót, bankszámlát fel lehet tenni, annyira kiemelkednek a mezőnyből – egy országnak sincs három ennyire erős tornásza.

A házigazda fehéroroszok, az ukránok, az azeriek, az izraeliek és a bolgárok majd szépen elrendezik egymás között a 2.-6. helyezéseket, éltornászaik pedig az egyéni érmeket vehetik célba.

A hírhedten kiszámíthatatlan junior mezőnyben viszont alig lehet tippelni – a junior lányok teljesítménye szélsőségesen ingadozhat akár napról napra, így tényleg bármi megtörténhet. Akár az is, hogy a Katona Hanna, Kis Alexandra, Mercz Flóra, Pigniczki Fanni, Váray Míra (tartalék: Árkai Zsófia) összeállítású kéziszercsapat a dobogó közelébe kerül. Az utóbbi évek egyik legerősebb magyar egysége ez, mely 2015-ben kimondottan jól szerepel.

A magyar küldöttség Minszkben, az Eb helyszínén
A magyar küldöttség Minszkben, az Eb helyszínén
HOSSZÚ TÁVON SEGÍTENÉNEK

A magyar ritmikus gimnasztikázók edzéskörülményei nem mindig voltak a legjobbak, ám az MTK új csarnoka (a kaposvári után a második rg-létesítmény az országban) nagyban segíti az elit tornászok és az utánpótlás felkészülését – a válogatott tagjai méltó kulisszák közé kerültek. Vass Dóra a budapesti világkupaverseny sajtótájékoztatóján elmondta, minden körülmény adott a megfelelő felkészüléshez. Az első számú magyar rg-st világsztárok mellett nagykövetnek kérte fel a spanyol Dvillena sportszergyártó, mely a junior és a felnőtt csapattal is hosszú távú, a tokiói olimpiáig tartó együttműködést tervez.

„Minél jobb eredményt szeretnénk elérni az Eb-n, nem titkolt célunk egy dobogó közeli helyezés. Az elmúlt időszakban több nemzetközi versenyen is jól szerepeltünk, ez mindenképpen bizakodásra ad okot. Nekem ez az utolsó junior évem, ezért személy szerint is fontos a jó helyezés. A kontinensviadal után már az egyéni szerekre kerül a fő hangsúly, hiszen augusztusban a budapesti MTK-kupán már egyéniben indulok” – vélekedett Kis Alexandra.

Ebből is látszik, hogy már az Eb, sőt, a riói olimpiai ciklus utánra is tervezni kell – a 2015-ös idény meghatározó abból a szempontból, hogy a magyar juniorok az egyéni versenyzés vagy a kéziszercsapat felé veszik később az irányt.

A ritmikus gimnasztika Eb versenyeit pénteken (az A-csoport kerül képernyőre), szombaton (az A- és B-csoport versenyeit láthatjuk), valamint vasárnap (szerenkénti döntők) is az európai szövetség élő streamjének segítségével kísérhetjük figyelemmel.

(Fotó: Marianne Piquerel/UEG)
(Fotó: Marianne Piquerel/UEG)

RG EURÓPA-BAJNOKSÁG 2015, MINSZK
A PROGRAM KÖZÉP-EURÓPAI IDŐ SZERINT

Május 1., péntek

9.00 junior kvalifikáció
13.00–20.00 felnőtt karika és labda (Vass Dóra: karika, labda; Kiss Boglárka: karika; Kécza Daniella: labda)

Május 2., szombat

9.00 junior kvalifikáció, 2. bemutató
13.00–19.30 felnőtt buzogány és szalag (Vass: buzogány, szalag; Kiss: buzogány; Kécza: szalag)

Május 3., vasárnap

Junior finálé: 10.00
Felnőtt szerenkénti döntők: 12.30–15.30
STREAMLIVESCORE

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik