Volt egy pillanat, hogy majdnem elvesztettük a művészetet

MAROSI GERGELYMAROSI GERGELY
Vágólapra másolva!
2017.03.04. 17:02
null
Petrova a kilencvenes évek domináns rg-se volt, ám az olimpiákon balszerencse üldözte
Amikor 1996-ban Budapesten versenyzett, sportága szupersztárjaként jött ide, utolsó világbajnoki érmeit a magyar fővárosban nyerte. Most már az Európai Tornaszövetség tisztségviselőjeként segédkezett a 2017-es budapesti ritmikus gimnasztika Európa-bajnokság sorsolásában. Az idő mintha nem fogna Maria Petrován, aki ránézésre akár szőnyegre is állhatna bármikor – pedig már messze van az az idő, amikor a legnagyobb rg-sztárként egy magyar kislány kérését is teljesítette a Három Kívánságban.


– Egy olimpiai ciklus vége mindig nagy választóvonal ritmikus gimnasztikában, sokan vonulnak vissza ilyenkor. Ki hiányzik Önnek a legjobban a szőnyegről?
– Nagyon szerettem a tizenháromszoros világbajnok, olimpiai ezüstérmes Jana Kudrjavceva tornáját, ugyanúgy, mint a másik orosz éltornászét, az olimpiai bajnok Margarita Mamunét. Ők mindenképpen nagyon fognak hiányozni, nem tudom, hogy látjuk-e őket még valaha a szőnyegen. Ugyanakkor sok tehetség jön fel a juniorok közül, és nagyon kíváncsian várom, mire lesznek képesek a bolgár lányok ebben az olimpiai ciklusban.

Az rg-történet egyik legjobb versenyzőjeként tartják számon 
(Fotó: AFP)
Az rg-történet egyik legjobb versenyzőjeként tartják számon (Fotó: AFP)

– Óriási örökséghez kell felnőniük, hiszen a bolgár ritmikus gimnasztika 66 világbajnoki aranyérmével az egyik legeredményesebb és legjobb iskola. Ez inkább nyomasztó vagy inkább motiváló a versenyzőknek?
– Szerintem inkább motiváció, én azt látom, hogy imádjuk, amit csinálunk. A bolgár ritmikus gimnasztika hullámvölgyben volt, keresztülment egy rosszabb időszakon, gyengébb eredményekkel, de most úgy látom, sikerül innen felállnunk, és megint ott leszünk a legjobbak között.
– Ha visszanézzük a gyakorlatait, minden idők egyik legképzettebb, legtechnikásabb ritmikus gimnasztikázóját látjuk rajtuk. A vadonatúj szabálykönyv szintén jutalmazza a technikai kiválóságot – mi a véleménye a változtatásokról?
– Nagyon tetszik az új szabályrendszer, úgy érzem, sikerült egyensúlyba hozni benne a testtechnikai elemeket, a szerkezelést, és ami nagyon fontos ebben a sportágban, a művészi előadást. Volt egy pillanat, amikor ezt majdnem elvesztettük a ritmikus gimnasztikában. Annyi elemet zsúfoltak be a gyakorlatokba, hogy jóformán a versenyzők arcát nem lehetett látni, nem hogy a személyiségüket bele tudták volna vinni a tornájukba. Az új szabályok reményeim szerint több tornásznak biztosítanak lehetőséget arra, hogy jó eredményt érjenek el – ez fontos is a sportág szempontjából, mert nem jó, ha a ritmikus gimnasztika csak néhány ország játéktere.

SZTÁR A PÁRJA

A kilencvenes években a legünnepeltebb bolgár sztárok közé tartozó Maria Petrova férje is világhírű sportoló. 1998-ban a világbajnoki negyedik bolgár labdarúgó-válogatott kapusával, Boriszlav Mihajlovval házasodtak össze. Mihajlov jelenleg a Bolgár Labdarúgó-szövetség elnöke, az UEFA végrehajtó bizottságának tagja.

– Amikor legutóbb Budapesten versenyzett, még csak instrumentális zenét használhattak a tornászok. Az elmúlt években már lehetett egy olyan gyakorlat, amiben ének szól, most már két énekes-dalszöveges gyakorlatot lehet bemutatni. Jó ez a változtatás?
– Nekem nagyon tetszik, mert egyrészt sokkal több a variációs lehetőség a gyakorlatok megkoreografálásánál. Másrészt sokszor a dalszöveg ráerősít egy gyakorlatra, arról nem is beszélve, hogy kapcsolatot teremt tornász és a közönség között. A szurkolók sokszor ismerik a dalokat, így aztán ők is sokkal jobban szórakoznak. Amikor utoljára Budapesten versenyeztem, én még a Carmenre dolgoztam...
– Amikor versenyezni kezdett, akkor pedig még zongorakísérők jártak a versenyzőkkel.
– Minden versenyhelyszínen kötelezően volt beállítani egy zongorát, és az összes csapat vitte magával a zongorakísérőt. Megvolt ám ennek a haszna, mert amikor késésben voltunk a zenéhez képest, akkor tudtuk, hogy a zongorista lelassít egy picit, és „bevár” minket. Az nagyon jó móka volt!

KIHÚZTÁK A 15-ÖST

Biztos van, aki szeret elsőnek menni egy megmérettetésen, de ritmikus gimnasztikában hagyományosan kerüli mindenki az egyes sorszámot – senki sem szeret először a bírók elé állni. Körmendy-Ékes Judit, a Magyar Ritmikus Gimnasztika Szövetség elnöke így aztán megkönnyebbülten konstatálta a sorsoláson, hogy felnőtt versenyzőink a 15-ös számot kapták, így aztán a második csoportba kerülnek a budapesti rg-kontinensviadalon. A juniorok a négyes sorszámmal versenyezhetnek.

„Ebben a sportágban mindenki menekül az egyes számtól. Örülök, hogy mi a 15. helyen léphetünk közönség elé, a juniorok esetében jobb lett volna egy nagyobb szám, de összességében nem vagyok elégedetlen” – összegzett Körmendy-Ékes Judit.

A 2017-es rg Európa-bajnokságot 35 ország sportolóinak részvételével május 19. és 21. között rendezik meg a Papp László Budapest Sportarénában. A jegyárusítás már megkezdődött az Eb-re.

A kontinensviadalon a felnőttek között egyéni szerenkénti versenyt, a junioroknál kéziszercsapat-versenyt rendeznek, és egy teljesen új kategóriában (csapatverseny, melybe a felnőtt és junior eredmények is beszámítanak) is győztest hirdetnek. A név szerinti regisztrációt április 21-ig kell leadni a küldöttségeknek.

Az Eb-re készülő magyar felnőtt egyéni versenyzők – Kis Alexandra, Pigniczki Fanni és Váray Míra – decemberben Azerbajdzsánban készültek kéziszercsapatbeli társaikkal együtt, majd az év elején itthon edzőtáboroztak, hogy márciusban már megkezdjék a versenyszezont is.

Nem egyes! A magyar felnőtt versenyzők 15-ös sorszámot kapták (Fotó: Kovács Anikó/rgbudapest.hu)
Nem egyes! A magyar felnőtt versenyzők 15-ös sorszámot kapták (Fotó: Kovács Anikó/rgbudapest.hu)
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik