Rg Eb: kialakult a magyar csapat, Pigniczki Fanni a felnőtt egyéni induló

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2018.05.14. 13:12
null
Az idei versenyeken a legmegbízhatóbb teljesítményt nyújtó Pigniczki Fanni indulhat az Eb-n (Fotó: Ulrich Faßbender)
Kialakult a magyar csapat a ritmikus gimnasztika Európa-bajnokságra, melyet a spanyolországi Guadalajarában rendeznek meg június 1. és 3. között. A felnőttek top 24-es kontinensviadalán Pigniczki Fanni képviseli a magyar színeket, a juniorversenyben Borda Korinna, Ákoshegyi Eszter és Locke Szonja, míg kéziszercsapatunk Borsányi Patrícia, Földi Cintia, Katona Hanna, Kovács Jázmin, Németh Virág, Wehovszky Vivien összeállításban áll szőnyegre.

A guadalajarai Eb fő attrakciója a top 24-es felnőtt egyéni verseny, melyre a tavalyi, budapesti kontinensbajnokságon Kis Alexandra kvalifikálta Magyarországot. Az egyéni összetett egyben kvalifikáció is a 2019-es, minszki Európai Játékokra – 12 tornász (országonként csak egy) szerez kvótát, 16 ország rg-sei indulnak a helyekért.

„A felkészülés hivatalosan novemberben kezdődött, és a négyfős egyéni válogatott egyenlő esélyekkel indult az Eb-n való szereplés jogáért. Az első éves Juhász Anna novemberben súlyos sérülést szenvedett, rehabilitációja jelenleg is zajlik, így ő kiesett a versenyből. A Váray Míra, Pigniczki Fanni, Kis Alexandra trió tagjai közül kellett kiválasztani a legjobbat, és jelenleg a Fanni a legösszeszedettebb, Mírát és Szandit hullámzások jellemezték az egész felkészülés alatt. Nagyon fontos ez a verseny számunkra, ugyanis ez az Európa-bajnokság az utolsó kvalifikációs színtere az Európai Játékoknak. Két részletben kvalifikálunk, először a budapesti Eb-ről kellett bejutni a spanyolországi Top 24-be, köszönhetően Kis Alexandrának ez sikerült is; innen pedig Európai Játékokra a legjobb 12 kerül ki. Az Eb-re való kijutás szempontjából nem volt helye annak, hogy bármilyen szempontból is figyelembe vegyük, ki volt a kvótaszerző a top Eb-re. Természetesen mint nevelőedző elmondtam a lányoknak, hogy a kvótaszerző Kis Alexandra prioritást élvez, de amennyiben bárki más letornázza, akkor más fog indulni, mert nekünk a legfelkészültebb és a legcéltudatosabb sportoló kell, hiszen az Európa Játékokra tovább kell jutni. Ebben a mentális és fizikális harcban is Fanni volt a legösszeszedettebb, és a versenyek is azt mutatták, hogy ő tudott a legjobb arányban pozitív pluszgyakorlatokat csinálni. Büszke vagyok arra, hogy jó hangulatban, teljesítményalapon tudtunk dönteni” – nyilatkozta a Magyar Tornaszövetségnek Deutsch-Lazsányi Erika vezetőedző, a technikai bizottság elnöke.

Pigniczki Fanni a 2018-as szezon világkupaversenyein az első húsz között végzett Bakiban és Pesaróban is, a 2017-es világbajnokságon legjobb magyarként a 32. helyen zárt.

Az egyéni összetett Európa-bajnoki címet 1998 óta minden esetben megnyerő oroszok a világbajnok Averina ikreket nevezték, annak ellenére, hogy míg az összetett vb-aranyérmes Dina remekül teljesít a szezonban, testvére, Arina sérüléssel és formahanyatlással is küszködött. Legnagyobb riválisuk az izraeli Linoj Asram lesz, aki a guadalajarai világkupaversenyen két orosz világbajnokot is megelőzött az összetett aranyéremért – hasonló bravúrra nagy FIG-versenyen 2007 óta nem volt példa. A kéziszercsapatoknál az eddig látottak alapján Bulgária a favorit, Olaszország az első számú kihívó – kérdés, hogy a 2018-ban eddig hullámzó teljesítményt nyújtó orosz csapat talpra tud-e állni azután, hogy nemrég az Eb helyszínén leszerepelt.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik