Rg Eb: bravúros 6. hely Váray Mírától; Izrael sporttörténelmet írt

M. G.M. G.
Vágólapra másolva!
2016.06.19. 19:18
Történelmet írt az izraeliek együttes kéziszercsapata a holoni ritmikus gimnasztika Európa-bajnokságon: a házigazdák egysége valósággal szárnyakat kapott, és szenzációs gyakorlatokkal előbb ezüst-, aztán aranyérmet szerzett, megérdemelten – ez az izraeli rg-történet valaha volt legnagyobb sikere. Délelőtt magyar sikernek örülhettünk: a juniorok karika szerenkénti döntőjében Váray Míra a 6. helyet szerezte meg.

Hazai pályán nagy élmény versenyezni. Hazai pályán nagy teher versenyezni. Aki le tudja a terhet dobni, szárnyakat kaphat – így járt az izraeli válogatott szinte összes tagja a holoni rg Európa-bajnokságon. A házigazdák ritmikus gimnasztikázói kegyelmi állapotban versenyezték végig a hétvégét, egyébként is nagyon jó kéziszercsapatuk százhúsz százalékon pörgött, így aztán előbb majdnem megnyerték az öt szalag döntőjét – Fehéroroszország 0.116-tal került eléjük –, majd elsőként indulva újabb parádés gyakorlatot mutattak be karikával és buzogánnyal.

Váray Míra remek 6. hellyel zárta az Eb-t (Fotó: Lengyel Viktória Gréta)
Váray Míra remek 6. hellyel zárta az Eb-t (Fotó: Lengyel Viktória Gréta)

Ezután már „csak” drukkolni kellett a csarnokban óriási hangulatot teremtő közönségnek – jól szurkoltak, az izraelieket már senki sem tudta megelőzni. A vasárnapi aranyérem az izraeli ritmikus gimnasztika történetének legnagyobb sikere.

A nap vesztesei minden kétséget kizáróan az oroszok, akik hiába rendelkeznek a világ papíron legerősebb összeállítású és messze legjobb hátterű kéziszercsapatával, két pocsékul sikerült gyakorlatot mutattak be, és teljesen magukba roskadva nézték a lihegőben a pontszámaikat. Az oroszok egész évben nagyon egyenetlen teljesítményt nyújtanak, és ez igencsak aggasztó számukra az olimpia előtt, ahol a győzelmen kívül semmi más nem elfogadható tőlük. A fehéroroszok, az izraeliek, a bolgárok, a spanyolok, az olaszok és a japánok pedig csak az orosz hibák kínálta esélyt lesik.

A hétvége hősnői a bolgár tornászok: a kéziszercsapat tagjai társuk, Cvetelina Sztojanova eheti öngyilkossági kísérletének sokkja után, iszonyatos mentális teherrel versenyeztek, és teljesítményükre vasárnap bronzéremmel tették fel a koronát – tornászaik gondolataikban elmerülten, egymás kezét fogva álltak fel a dobogóra, társuknak ajánlva a sikert. Sztojanova továbbra is súlyos állapotban fekszik egy szófiai traumatológián, gerinc-, hasi és belső sérülésekkel. Az első krízist túlélte, és kicsit a végtagjait is tudta mozgatni, állapotát stabilnak nyilvánították.

A magyar küldöttség boldogan utazhat haza: az MTK tornásza, Váray Míra az előkelő hatodik helyet szerezte meg a karika szerenkénti döntőben, 15.641 pontot elérve. A junior finálékban taroltak az oroszok, de válogatottjuk szakmai stábja aligha emlékszik vissza majd boldogan az elmúlt napokra a felnőtt kéziszercsapat megpróbáltatásai miatt.

RITMIKUS GIMNASZTIKA EB, HOLON
Felnőttek. Együttes kéziszercsapat, szerenkénti döntők. 5 szalag. 1. Fehéroroszország (Kszenija Cseldiskina, Hanna Dudzenkova, Marija Kadobina, Marija Kacjak, Valerija Piscselina, Arina Cicilina)
18.516, 2. Izrael 18.400, 3. Spanyolország 18.133, 4. Bulgária 18.066, 5. Oroszország 17.933, 6. Olaszország 17.675. 3 pár buzogány + 2 karika. 1. Izrael (Juval Filo, Alona Kosevackij, Jekatyerina Levina, Karina Lihvar, Ida Majrin) 18.316, 2. Spanyolország 18.233, 3. Bulgária 18.183, 4. Fehéroroszország 17.666, 5. Finnország 17.200, 6. Németország 16.900.

Juniorok. Kötél. 1. Alina Jermolova (Oroszország) 17.050, 2. Julija Jevcsik (Fehéroroszország) 16.916, 3. Alexandra Agiurgiuculese (Olaszország) 16.383. Karika. 1. Marija Szergejeva (Oroszország) 16.900, 2. Alina Harnasko (Fehéroroszország) és Nikol Zelikman (Izrael) 16.700, ...6. Váray Míra (Magyarország) 15.641. Labda. 1. Polina Smatko (Oroszország) 17.100, 2. Alexandra Agiurgiuculese (Olaszország) 16.783, 3. Nikol Zelikman (Izrael) 16.700. Buzogány. 1. Polina Smatko (Oroszország), 2. Alexandra Agiurgiuculese (Olaszország) 16.883, 3. Julija Iszacsanka (Fehéroroszország) 16.850.

A bolgárok rettenetes lelki teherrel versenyeztek – és szereztek bronzérmet (Fotó: Lengyel Viktória Gréta)
A bolgárok rettenetes lelki teherrel versenyeztek – és szereztek bronzérmet (Fotó: Lengyel Viktória Gréta)
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik