Rg Eb: 12. és 13. helyen a magyarok, orosz diadal, eldobott bolgár arany

Vágólapra másolva!
2018.06.02. 19:38
A spanyolországi Guadalajarában megrendezett ritmikus gimnasztika Európa-bajnokságon Magyarország a 13. helyen végzett a kombinált (junior egyéni és felnőtt kéziszercsapat eredmények által számított) csapatversenyben, a 12. pozícióban pedig a felnőtt kéziszercsapatok között. Mindkét aranyérmet Oroszország nyerte meg.

Kezdjük a felnőttcsapatokkal: az első nap után az egész szezonban domináló Bulgária magabiztosan vezetett, hogy aztán második gyakorlata közben szer és tornász egyaránt a versenyterületen kívülre kerüljön egy nagy hiba után, pótszerre is szükség volt – a bolgárok ezzel gyakorlatilag eldobták az aranyérmet és a csapatverseny ezüstjét.

EGY NAGY MENTÉS
A nap mentését nem egy csapat, hanem egy televíziós munkatárs mutatta be akkor, amikor az egyik díszlet leszakadt az emeleten, és kis híján az oroszok szakmai edzőjére, a világ legeredményesebb rg-szakemberének számító Irina Viner-Uszmanovára esett. A férfi gyors vetődéssel egyrészt „elterelte” a díszletet, másrészt kilökte az oroszok „nagyasszonyát”, aki aztán nem győzött hálálkodni. A szervezők aligha örültek az incidensnek…

A mindkét gyakorlatukat jól végrehajtó olaszok az élre álltak, de az „utolsó szó jogán” az egész szezonban csak szenvedő oroszok megelőzték őket, és egymás után kilencedszer nyerték meg az összetett kéziszercsapat-aranyérmet a kontinensviadalon. Mondjuk a helyszínen levő olasz szurkolótábor elég nehezen nyelte le a véleményét (eufemizmussal élve: hangosan kifejezték, hogy jobbnak látták az övéiket...).

A Borsányi Patrícia, Földi Cintia, Katona Hanna, Kovács Jázmin, Németh Virág, Wehovszky Vivien összeállítású magyar kéziszercsapat 5 karikával a 12., 3 labda + 2 szalaggal a 13. helyet szerezte meg, ez pedig összetettben a 12. pozíciót jelentette számára.

A kombinált junior és felnőtt csapatversenyt a várakozásoknak megfelelően utcahosszal nyerte meg Oroszország, a második helyen Ukrajna, a harmadikon Bulgária végzett, a magyar válogatott a 13. helyen zárt. Az Európa-bajnokság vasárnap a szerenkénti döntőkkel és a felnőtt egyéni összetett versennyel zárul, az utóbbiban Pigniczki Fanniért szoríthatunk.

„Szalag- és buzogánygyakorlatokat mutattak be a juniorok, két rontott gyakorlatunk volt, de a másik kettőt megcsinálták a lányok. A felnőtt csapat a második gyakorlatát is be tudta mutatni ejtés nélkül, voltak olyan dolgok, amiket kihagytak, nem így volt eredetileg tervezve, de az egész mezőnyre jellemzők volt a rontások. Nagyon fárasztó volt a verseny ebben az új rendszerben, a felnőtt együttes kéziszercsapat a tizenkettedik helyen végzett összetettben, team eredményben pedig tizenharmadikok lettünk, amely a junior egyéni és a felnőtt csapat összesített eredményéből alakult ki. Tavaly, a budapesti Eb-n, amikor nyolcadikok lettünk, fordítva volt, a felnőtt egyéni és a junior csapat eredményeket adták össze, tehát a mostani eredménnyel nem lehet összehasonlítani. Le kell szűrni a tapasztalatokat, és majd két év múlva, amikor ugyanebben a formátumban versenyzünk, addigra próbálunk javítani a most elkövetett hibákon. Új országok jelentek meg az rg térképén, kifejezetten tehetséges juniorokkal, úgyhogy az utánpótlásnevelő egyesületeknek fel kell kötni a gatyát, lesz feladata minden rg-edzőnek bőven. Vasárnap Pigniczki Fanni versenyez felnőtt egyéniben, már egy hete kint edz a helyszínen, remélem, hogy ez az előnyére lesz” – értékelt a Magyar Tornaszövetség honlapjának Deutsch-Lazsányi Erika, az rg technikai bizottság elnöke, a magyar csapat vezetőedzője.

RITMIKUS GIMNASZTIKA EURÓPA-BAJNOKSÁG, GUADALAJARA
Csapatverseny: 1. Oroszország
(Felnőtt kéziszercsapat: Anasztaszija Bliznjuk, Marija Kravcova, Kszenyija Poljakova, Anasztaszija Sismakova, Anasztaszija Tatarjeva, Marija Tolkacseva; Junior egyéni: Lala Kramarenko, Polina Smatko, Anasztaszija Szergejeva, Darija Trubnyikova) 151.425, 2. Ukrajna 141.000, 3. Bulgária 140.600, 4. Olaszország 138.100, 5. Fehéroroszország 135.100, 6. Azerbajdzsán 130.425, ...13. Magyarország (Felnőtt kéziszercsapat: Borsányi Patrícia, Földi Cintia, Katona Hanna, Kovács Jázmin, Németh Virág, Wehovszky Vivien; Junior egyéni: Ákoshegyi Eszter, Borda Korinna, Locke Szonja)
Együttes kéziszercsapat. 1. Oroszország (Anasztaszija Bliznjuk, Marija Kravcova, Kszenyija Poljakova, Anasztaszija Sismakova, Anasztaszija Tatarjeva, Marija Tolkacseva) 43.625, 2. Olaszország 42.900, 3. Bulgária 41.750, 4. Ukrajna 39.750, 5. Spanyolország 37.050, 6. Fehéroroszország 36.150, ...12. Magyarország (Borsányi Patrícia, Földi Cintia, Katona Hanna, Kovács Jázmin, Németh Virág, Wehovszky Vivien) 31.900.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik