Párizs 2024: a koronavírus miatt több változtatásra is készülnek

MTI MTIMTI MTI
Vágólapra másolva!
2020.05.18. 11:03
null
Tony Estanguet szerint a szervezőbizottság ura a helyzetnek (Fotó: AFP)
Tony Estanguet, a 2024-es párizsi olimpia szervezőbizottságának elnöke szerint készek a rendezés költséghatékonyabbá tételéhez szükséges változásokra.

 

A sportvezető az olimpiai sportágakkal foglalkozó insidethegames.biz szakportálnak azt követően adott interjút, hogy a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) egy másik francia tagja, Guy Drut korábbi sportminiszter múlt hónapban kijelentette: a párizsi játékok eredeti tervei most, a koronavírus-járványt követően „elavultak és nélkülözik a realitást".

„Nem igazán értem Guy reakcióját, ugyanis szükségünk van egy olyan projektre, amely gazdaságilag és szociálisan is összehozza az embereket”
– jelentette ki az olimpia kapcsán a háromszoros olimpiai bajnok szlalomkenus,Estanguet.

Elmondta, tisztában vannak azzal, hogy kell majd változtatni az eredeti terveken, de a szervezőbizottságot épp amiatt hozzák létre, hogy folyamatosan vizsgálja a lehetőségeket és a realitás talaján maradva hozzon döntéseket. Hozzátette, az elmúlt hetekben beszélt az olimpia lebonyolításában közreműködő partnerekkel, akik mind támogatásukról biztosították.

„Jelenleg az a fő kérdés, hogyan tudjuk úgy átalakítani az olimpia hátországát, hogy a játékok DNS-e ne változzon jelentősen" – jelentette ki az elnök, aki szerint arra kell törekedniük, hogy a nézők, szurkolók számára szinte láthatatlan dolgokon spóroljanak, miközben az olimpia mindenki számára látványos, azt egyedivé tevő részeihez nem nyúlnak.

Estanguet kijelentette, a személyszállításban és az elszállásolásban nagy spórolási lehetőség rejlik, s ennek kapcsán már egyeztettek is a NOB mellett a nemzetközi szövetségekkel és a nemzeti olimpiai bizottságokkal.

„Hiszek abban, hogy a sportolók és újságírók szállítását képesek leszünk hatékonyan megszervezni egy olyan városban, ahol négyszáz métereként van egy metróállomás” – utalt Estanguet arra, hogy az olimpiák alatt megszokott, az alapvető közösségi közlekedéssel párhuzamosan üzemeltetett olimpiai buszjáratokat a korábbinál hatékonyabban és olcsóbban is meg lehet szervezni.

„Az együttműködés nagyon fontos lesz a költségek csökkentésében, így például nem valószínű, hogy külön szakértőket fogunk felvenni, sokkal inkább a nemzeti és nemzetközi szövetségektől, vagy például a Tour de France szervezői közül szeretnénk embereket alkalmazni” – közölte Estanguet az interjúban.

A sportvezető szerint az olimpiai falu eredetileg tervezett, 17 ezer ágyas méretét is 15 ezer alá lehet csökkenteni, ugyanis az elmúlt évtizedek olimpiái azt bizonyították, hogy az összes versenyző és hivatalos kísérő egyszerre soha nincs a faluban, szakaszosan érkeznek és utaznak el a résztvevők. Estanguet közölte, ezen is több millió eurót lehet spórolni.

„Több mint kéthetes az esemény, de így sem kényszerülne arra senki, hogy idő előtt el kelljen hagynia a falut. Sok egyéb területen is zajlik az újratervezés, év végére kész terveink lesznek, amelyek már figyelembe veszik a mostani válsághelyzetet is” – fogalmazott az elnök.

„Minden olimpia próbál fejlődni az előtte lévőhöz képest, nekünk a NOB költséghatékonyságot segítő Agenda 2020-as programja miatt már alapból is másként kellett nekikezdenünk a szervezésnek. A válság miatt még többet kell változtatnunk, de optimisták vagyunk, mert a sportnak hatalmas társadalmi újjáépítő szerepe van, amit ki kell használnunk” – zárta Estanguet.

A párizsi olimpiát 2024. július 26. és augusztus 11. között rendezik.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik