Öttusa-vk: Demeter nagyszerű vívással és csodálatos hajrával nyert

KLEIN RONKLEIN RON
Vágólapra másolva!
2017.02.28. 11:06
null
Két verseny, két győzelem Demeter Bence mérlege
Két verseny, két győzelem: Demeter Bence karrierje legjobb vívóteljesítményének és fantasztikus hajrájának köszönhetően a budapesti fedett pályás viadal után a Los Angelesben rendezett világkupán is győzött.

– Két verseny, két győzelem. Soha rosszabb szezonkezdetet!
– Nagyon boldog vagyok, ebben bíztam – felelte a Volán Fehérvár öttusázója, Demeter Bence, aki a budapesti fedett pályás nemzetközi viadalt követően a Los Angelesben rendezett világkupaversenyt is megnyerte. – Az olimpia után el voltam keseredve, mert úgy éreztem, több van bennem, különösen a vívás végében és a lovaglásban. De ezen már nem tudok változtatni. Levontam a tanulságokat, továbbléptem, próbálok magasabb szinten öttusázni, és javítani a teljesítményemen.

A jó hajrá is kellett a sikerhez
A jó hajrá is kellett a sikerhez

– Mi volt a kulcs a vk-győzelemben?
A vívást tudnám kiemelni. Olyan állapotban voltam, amilyet talán még nem is tapasztaltam pályafutásom során. Minden akcióm bejött, éreztem a távolságokat, tudtam, hogy mit kell tennem, mi a megfelelő taktika. Az elején tizenkét győzelmet szereztem sorozatban, hihetetlen érzés, ez volt az eddigi legjobb világkupa-teljesítményem. A kombinált számban a lövészetet közepesen teljesítettem, a futás viszont remekül alakult, az utolsó métereken nagyon jól hajráztam.

– Mi kellett ahhoz, hogy a vívásban ekkorát javuljon a teljesítménye?
A tavalyi ingadozó eredmények miatt nagy hangsúlyt fektettem erre, a vívásra építettem a többi számot. Próbáltam sokszor vívókkal edzeni, másfajta feladatokat gyakorolni. Heti kétszer versenyszerűen edzünk a budapesti öttusázókkal, egyszer ők jönnek Székesfehérvárra, egyszer mi megyünk hozzájuk. Mentálisan érettebb lettem, jobban tudtam koncentrálni az asszókban. Már a budapesti fedett pályás versenyen is hasonlóan teljesítettem, ez egy jó előjel volt.

Hogy Demeter Bence milyen taktikával tudta lehajrázni a mezőny egyik legjobb futóját, valamint hogyan került Alekszejev Tamarával, Kasza Róberttel és Kovács Saroltával Las Vegasba, azt megtudhatják a szerdai Nemzeti Sportban.

KAPITÁNYI VÉLEMÉNYEK
MARTINEK János férfi szövetségi kapitány: – Demeter Bence kiválóan felkészült, majd remek versenyt produkált. Az utolsó kifutáskor azt gondoltam, biztosan ezüst lesz a vége, nem éreztem benne akkora erőt, ami elég lehet a jó hajrához. Viszont olyan tartaléka volt, amivel nem számoltunk, nagyon jól csinálta. A vívást kell stabilizálnia, hogy bármikor, bárhol tudja ezt a szintet hozni, mert annak köszönhetően nyert, a vívás pedig a mai öttusában rendkívül fontos. Kasza Robi kis betegség után érkezett Los Angelesbe, így ez a teljesítmény tőle abszolút megfelelő. Tomaschof Somát is ki kell emelni, aki juniorként is helytállt, minden követelménynek megfelelt. Fel kell zárkóznia a felnőttek mezőnyéhez, de jó úton jár.
KÁLLAI Ákos női szövetségi kapitány: – Kovács Saci esetében vétlen szituáció történt. A bemelegítés közben a ló közel került két másikhoz, emiatt elesett. Ez sokszor előfordul, nem rendkívüli, a melegítőpályán nem minden tiszta és rendezett. A ló esés közben elveszítette a patkóját, de az orvos azt mondta, attól még lehet lovagolni. Pár perc elteltével viszont a tulajdonos egyszerűen elvitte a lovat, majd beszélt az állatorvossal, aki végül úgy nyilatkozott, hogy lesántult a ló és alkalmatlan a versenyre, bár orvosi vizsgálat nem történt, hiszen az állatnak híre-hamva sem volt már. Az első bemelegítő ugrás után már nem lehet lovat cserélni, ami nem túl versenyzőbarát szabály… Így viszont nem volt mit tenni. Azt kértem Sacitól, hogy csinálja úgy a kombinált versenyszámot, mintha versenyben lenne, hogy lássuk, mi történik. Fizikailag jó állapotban van, de még bele kell rázódnia a szezonba, különösen fejben. A lövészet mindenesetre jó teszt volt, hogy egy ilyen incidens után hogyan tud koncentrálni, és csupán egy hibája volt, jól is futott. Én Sacival voltam a melegítőpályán, amikor Alekszejev Tamara lovagolt, neki sajnos kengyelproblémái voltak, két lyuk hiányzott a szíjból, nem tudtuk rendesen beállítani, ez okozott gondot, de összességében így is lovashiba történt, kibillent az egyensúlyából, és leesett. Nagyon pozitív viszont, hogy a juniorkorú Varga Eszter is bejutott a döntőbe, fokozatosan zárkózik fel a felnőttek szintjéhez.

A LOS ANGELESBEN RENDEZETT VILÁGKUPA EREDMÉNYEI
Férfiak. Döntő:
1. Demeter Bence 1450 pont, 2. Timoscsenko (ukrán) 1445, 3. Leszun (orosz) 1419, …5. Kasza Róbert 1409, …20. Tomaschof Soma 1376 – Málits István nem jutott a döntőbe.
Nők. Döntő: 1. Lena Schöneborn (német) 1346, 2. French (brit) 1335, 3. Huraskina (orosz) 1333, …24. Varga Eszter 1203, …32. Kovács Sarolta 1034, 33. Alekszejev Tamara 988 – Strobl Anita nem jutott a fináléba.
Vegyes váltó. Döntő: 1. Dél-Korea (Dzsung Dzsin Hva, Jang Szu Dzsin) 1383 pont, 2. Japán (Szato, Szaito) 1371, 3. Kazahsztán (Suharjov, Potapenko) 1357, …7. Magyarország (Málits István, Strobl Anita) 1316

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik