Öttusa-vb: ezüstérmes a Barta Luca, Réti Kamilla női váltó!

LIPICZKY ÁGNES, PIRCS ANIKÓLIPICZKY ÁGNES, PIRCS ANIKÓ
Vágólapra másolva!
2019.09.02. 18:50
Az Európa-bajnoki bronzérem után világbajnoki ezüst. Egy hónap leforgása alatt ezt hozta „tető alá” Barta Luca és Réti Kamilla – csodás nyitány a Kincsem Parkban.
Réti Kamilla (jobbra) és Barta Luca az ezüsttel (Fotó: Tumbász Hédi) – GALÉRIÁNKAT A KÉPRE KATTINTVA TEKINTHETIK MEG!
Réti Kamilla (jobbra) és Barta Luca az ezüsttel (Fotó: Tumbász Hédi) – GALÉRIÁNKAT A KÉPRE KATTINTVA TEKINTHETIK MEG!

 

Enyhe rosszullét, émelygés, gyomorgörcs.

Néhány kellemetlen kísérője egy világbajnokságnak. Pláne, ha egy versenyző hazai közönség előtt lép színre, hazai környezetben kell bizonyítania.

BARTA LUCA ÉS RÉTI KAMILLA

– Ahogy elnéztem a versenyzésüket: működött önök között a kémia, valahogy összeért az egyéniségük.

R. K.: Ez már februárban a riói edzőtáborban elkezdődött, ott ismertük meg jobban egymást, ott lettünk barátok. Nem csak az edzéseken, a pályán kívül is sok időt töltünk együtt.

B. L.: Az elmúlt hónapokban eljutottunk oda, hogy tudjuk, mit kell mondani egymásnak, vagy éppen mit nem kell mondani. Tudjuk egymást biztatni, húzni versenyzés közben.

– Ez a vívásukon abszolút látszott.

R. K.: Az elején nagyon izgultam, rosszul is voltam, de aztán megnyugtatott ahogy meneteltünk. És tudtam, hogy Luca nem fog megölni, ha valami rosszul sikerül.

B. L.: És ez fordítva is igaz (nevetett)

– Milyen lélektana van annak, ha élről indul az ember? Volt már ilyenben részük?

R. K.: Nem, soha. De azt hittem ez rosszabb érzés.

B. L.: Hát, nekem rossz volt. Én személy szerint nagyon izgultam, pedig Kamilla kezdett. De amennyire súly egy ilyen rajt, akkora lehetőség is. És csodás érzés, hogy tudtunk élni ezzel a lehetőséggel.

Nos, Réti Kamilla ezekkel a tünetekkel készülődött a női váltóverseny rajtjára, de mint mondta, a pástra lépéskor el is szállt minden aggodalma: Barta Lucával húzták, emelték fel egymást a versenyen. Egészen odáig, hogy mindketten 15/9-es mutatóval, összesítésben 30/18-gyal a dél-koreaiak mögött a második helyen zárták ezt a számot.

„Nagyon jó érzéseket adott a vívás, végre úgy ment minden, ahogyan azt szeretném, meg tudtam mutatni, ami igazán bennem van” – magyarázta Réti Kamilla, aki az úszás után is meg tudta őrizni második helyét társával, így felszabadultan buszozhatott át a két számnak otthont adó Nemzeti Közszolgálati Egyetemről a világbajnokság központjába, a Kincsem Parkba, ahol a közönségnek szóló bónuszvívás után már öltöztek is át a lányok a lovaglásra.

„Jók a lovaink – galoppozott le a lelátóról Czink György lovasedző, akit a szakma egyik legjobbjának tartanak ebben a sportágban. – Luca Pató Pált kapta, Kamilla Bobbyt, aki volt az én kezeim között is annak idején.”

„Akkor mesélhetnél is róla” – csapott le gyorsan Réti Kamilla az edzőre, míg Barta Luca friss élményekkel rendelkezik a négylábúról, hiszen a múlt hét eleji lovasedzésen éppen őt lovagolta Pató Pált.

És egészen jól egymásra is találtak, hiszen az idei junior-világbajnoki bronzérmesünk nagyon magabiztos, hibátlan pályát lovagolva válthatta Rétit, aki némi bizonytalanság után bele is lendült, végül mindössze hárompontnyi levonással zárt csapatunk az időtúllépésért. Ettől függetlenül a legjobb pályát menték a lányok, át is vették a vezetést a dél-koreaiaktól, s mivel a németek és az olaszok (Francesca Tognetti leesett lováról, lapockasérülést szenvedett, és kórházba is szállították) nulláztak a pályán, a másik váltónk, Guzi Blanka és Simon Sarolta is előreléphetett a 10. pozícióból a hetedik helyre.

De térjünk vissza az élbolyra, s gondoljuk át, micsoda lélektana lehet annak, hogy élről indul az ember, üldözötté válik... Nem könnyű feladat, pláne nem egy olyan párosnak, amelyben még juniorkorú, felnőtt-tapasztalattal nem is igazán bíró versenyző is szerepel.

Réti Kamilla és Barta Luca azonban állta a sarat, azaz a füves, de főként homokos pályát, amelyen roppant nehéz a futás, az előrehaladás. A dél-koreaiak meg is szenvedtek vele, a mexikói duó, Mariana Arceo és Mayan Oliver azonban szárnyalt a pályán. Olyannyira, hogy az utolsó körben Barta már nem tudta tartani Oliver tempóját, s a magyar közönség buzdítása közepette a második helyen érkezett célba.

És ez az az eredmény, amelyre előzetesen talán nem sokan fogadtak volna itt a Kincsem Parkban...

ÖTTUSA-VILÁGBAJNOKSÁG, BUDAPEST
Nők. Váltóverseny. Világbajnok:
Mexikó (Mariana Arceo, Mayan Oliver) 1338 pont, 2. MAGYARORSZÁG (Réti Kamilla, Barta Luca) 1329, 3. Dél-Korea (Kim Un Ju, Jong Min A) 1326, ...5. MAGYARORSZÁG (Simon Sarolta, Guzi Blanka) 1303

NAGYON NAGY TETT

KÁLLAI Ákos, a női válogatott szövetségi kapitánya: – Nagyon nagy tett, hogy az Európa-bajnoki bronzérem után világbajnoki ezüstöt szerzett Réti Kamilla és Barta Luca váltója. Mindkét lány nagyot lépett előre ebben az évben. Vívásban és lovaglásban kifejezetten jól teljesítettek, a kombinált számban meggyőzően, magabiztosan versenyeztek, érett, tapasztalt versenyzők benyomását keltették, pedig Luca még épp csak belépett a felnőttmezőny előszobájába. Noha nem volt még telt ház, hangos volt a szurkolás, és miután ehhez nincsenek hozzászokva, akár meg is zavarhatta volna a fiatal versenyzőket, de feldobta őket, hogy hazai közönség előtt versenyezhettek. Guzi Blanka és Simon Sarolta kettősének teljesítményében még érződött a tapasztalatlanság, az utolsó számban tizenkilencre húztak lapot a lányok, de az első három helyezett előnye ekkor már olyan nagy volt, hogy nem lehetett behozni – a tudatosság jobban kifizetődött volna.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik