nemzetisport.hu 2018.07.09 17:52 Frissítve: 2018.07.10 09:02

Öttusa: Mert kell a „pluszszív” – Vörös Zsuzsanna

Mindössze egy hét van hátra a július 17-én kezdődő székesfehérvári Nu Skin felnőtt öttusa Európa-bajnokságig. Míg a magyar versenyzők gőzerővel készülnek a tatai edzőtáborban, a székesfehérvári helyszín épül-szépül a kontinens legjobbjaink fogadására. A jövő heti eseményről az olimpiai, világ- és Európa-bajnok Vörös Zsuzsannával, a szövetség szakmai alelnökével beszélgettünk.

 

Vörös Zsuzsanna szerint bármi megtörténhet
ezen az Eb-n (Fotó: Szabó Miklós)

– Azt, hogy milyen érzés hazai pályán nyerni, talán ön tudja a legautentikusabban tolmácsolni ebben a sportágban...
– Valóban, háromszor is volt szerencsém hazai közönség előtt megnyerni az egyéni számot. 1999-ben Budapesten lettem világbajnok, 2000-ben Székesfehérváron, 2006-ban szintén a fővárosban ünnepelhettem egyéni aranyat. Bízom benne, hogy versenyzőinknek hasonló érzésekben, élményekben lesz részük, mint amit én átélhettem ezeken a versenyeken. Sokat számít a hazai közönség buzdítása, az ő „pluszszívük” egy-egy dobogós helyért vagy éppen helyezésért folyó hajrában, csatában. Úgy vélem, szurkolókban ezúttal sem lesz hiány, hiszen Székesfehérvár már többször is bizonyította, sportszerető város, így biztosra veszem, hogy most is nagyon jó hangulatú versenyt tudunk rendezni – mondta Vörös Zsuzsanna.

– A három hazai sikerből melyiket emelné ki elsőként?
– Az 1999-es világbajnoki győzelmet, és nemcsak azért, mert az világbajnoki aranyérem volt, hanem azért is, mert ott tanultam meg igazán felnőttként versenyezni. A rajt előtt nagy nyomást éreztem, de tizenötezer ember előtt szerepelni óriási élményt jelentett, be tudtam építeni a versenyzésembe azt a sok pozitív energiát, amit a nézőktől kaptam. A későbbiekben pedig már sokkal rutinosabb voltam a hazai rendezésű világversenyeken.

– Ön abban a korszakban versenyzett, amikor egynapossá vált az öttusa, de még öt szám szerepelt a programban, nem vonták össze a futást és a lövészetet. Melyik formációt kell az igazi öttusának tekinteni?
– Szerintem mindegyiket, hiszen azzal semmi gond sincs, ha változik, látványosabb, a média számára fogyaszthatóbb lesz egy sportág. Nekem a kombinált szám már nem feküdt, és nem is tudtam volna „átprogramozni” magam rá, vagyis idejében hagytam abba a versenyzést. A maiaknak pedig ez a természetes, ezek között a keretek között versenyeznek, nőnek fel. A laser run egyébként már önállóan is megállja a helyét, az Európa-bajnokságon is rendezünk a szakosztályoknak betétszámként versenyt, ami valójában már a főpróbája is lesz a 2019-es öttusa fesztiválunknak, amikor a felnőtt-világbajnokság mellett egy időben, egy helyszínen laser run világbajnokságot is rendezünk majd. És ezen az Európa-bajnokságon nem csak ez utal majd a jövő évi világbajnokságra: jövő héten a döntős napokon a „vébé hangja”, Kollányi Zsuzsa énekesnő lép majd fel a színpadon. Úgy vélem, jó időpontot találtunk ennek a kontinensviadalnak, hiszen ebben az időszakban rengetegen fordulnak meg a városban, tartanak még a gyerektáborok is, így sok olyan programot szervezünk, amely nemcsak a felnőttek, hanem a gyerekek számára is remek kikapcsolódást ígér.


– És szakmai szemmel hogy látja? Miben reménykedhetünk?

– Bármi megtörténhet ezen az Európa-bajnokságon. Női versenyzőink kiemelkedően teljesítettek az első fél évben, Alekszejev Tamara és Kovács Sarolta is dobogóra tudott állni, a férfiaknál pedig Demeter Bence ért el kimagasló eredményeket. Ha versenyzőink ki tudják hozni magukból azt, amit normál esetben is tudnak, akkor nagyon eredményes Európa-bajnokságot élhetünk meg a jövő héten.

Tovább információk az eseményről a pentathlon.hu-n!

2019.06.24 14:49:06

Egyéb egyéni L. PAP ISTVÁN

Kilencven éve halt meg Amszterdam kétszeres olimpiai bajnoka, Tersztyánszky Ödön.

2019.06.23 21:32:11

Egyéb egyéni nemzetisport.hu

A Nemzeti Sport hétfői számából ajánljuk.

2019.06.22 22:36:32

Egyéb egyéni HENRY KISSINGER

ALAPVONAL. Ellentétben a múlt korszakaival, a mai világrendek egymással elválaszthatatlanul összefonódtak, így természetesen elkerülhetetlen, hogy bizonyos területeken versenyezzenek egymással. Egyesek tartanak ettől, az olimpia azonban már számos esetben bizonyította: megtestesíti az egymással való békés versengés eszméjét.

2019.06.22 21:58:18

Egyéb egyéni nemzetisport.hu

2019.06.20 23:36:55

Egyéb egyéni SZŰCS MIKLÓS

ALAPVONAL. Az ötlet amúgy egyáltalán nem rossz, a gond inkább az időzítéssel van: ha ötven-hatvan évvel ezelőtt pattan ki valaki fejéből, szinte biztos, hogy az Európai Játékok mára a kontinens egyik, ha nem a legnagyobb presztízsű eseményévé nőtte volna ki magát.