Öttusa: Marosi Ádám megnyerte a kairói vk-versenyt

LIPICZKY ÁGNESLIPICZKY ÁGNES
Vágólapra másolva!
2020.02.29. 19:46
null
Marosi Ádám hat év után nyert ismét világversenyt
Szenzációs versenyzéssel nyerte meg Marosi Ádám a kairói világkupaversenyt. A BHSE olimpiai bronzérmese legutóbb hat évvel ezelőtt nyert világversenyt.

Marosi Ádám akkorát üvöltött, hogy talán még a gizai piramisok is beleremegtek.

A BHSE olimpiai bronzérmese felpattant a dobogó tetejére, s ahogy a torkán kifért szakadt ki belőle minden, minden… Eksztázisban ünnepelt. Érthetően.

Hiszen mikor is járt ilyen magasságban?

Pontosan 2014-ben a kecskeméti világkupán. Azóta már megélt meleget-hideget, utóbbiból január végén a budapesti fedett pályás nemzetközi versenyen jutott ki neki, ahol a döntőbe sem került be, s sokak fejéből már pattantak is ki a nagy kérdőjelek: na de hogy lesz ebből olimpia?!

Hát például úgy, hogy Marosi Ádám feláll a pástra Kairóban, s nemes egyszerűséggel lekaszabolja a mezőnyt.

„Élmény volt nézni, átszellemülten, játékosan, lazán vívott, egyszerűen képtelenség volt megszúrni őt” – jellemezte a 35 esztendős olimpiai bronzérmest Martinek János, férfi szövetségi kapitány.

Marosi 28 tussal magasan a mezőny legjobbja lett, s még az is belefért a napjába, hogy lovaglásban hibázzon, hiszen a záró szám, vagyis a laser run előtt így is az élen állt, sőt, 25 másodperc volt az előnye a mögötte rajtoló egyiptomi Saban Mohamadhoz képest. S hogy ez mire volt elegendő?

Pontosan arra, hogy amikor az üldözők beértek a lőállásba, Ádám már robogott is onnan kifelé, s csodás, kontrollált versenyzéssel megszerezte az aranyat.

Legutóbb 2017-ben ünnepelhetett férfi világkupa-győztest a magyar öttusasport, akkor Demeter Bence nyerte meg a Los Angeles-i fordulót.

Most az egyiptomi homokban végre megtört a jég…

INTERJÚ MAROSI ÁDÁMMAL

– A csütörtöki selejtezőben megint kapaszkodnia kellett a döntőért. Most pedig…
– …most pedig megint bebizonyosodott, hogy ebben a sportágban minden fejben dől el. A vívást hihetetlenül élveztem, olyan „marosiádámos” volt minden a páston. A lovaglásommal nem volt elégedett, és a laser run előtt kérdőn néztem ki Martinek Janira, aki mondta, így is huszonöt másodperc az előnyöm.

– Megnyugodott ettől?
– Dehogy. A bemelegítésnél kis túlzással alig találtam el a táblát. Nagyon izgultam, hiszen rég voltam ilyen helyzetben. Az elmúlt években akadtak ezüstök, bronzok világversenyekről, de ilyen szituációt hat éve, a kecskeméti világkupán éltem meg. Ezért is szakadt ki belőlem minden az eredményhirdetésnél. Tudja, ez olyan verseny volt, ami visszaadta a hitem.

– Mert az elveszett az évek során?
– Voltak megingásaim, elbizonytalanodásaim, miközben azt is éreztem, hogy ott van a kezemben ez az eredmény. Vagyok én még az az Ádám, aki képes ilyen sikerre.

– Most hatvan pontot jegyezhet fel a világranglistán. Nagy lépést tett az olimpia felé…
– De a helyén kezelem ezt a dolgot, hiszen kell három jó verseny ahhoz, hogy eljussak Tokióba. Az egyik már megvan, és jaj, de jó érzés így nyilatkozni, azt kiáltani a levegőbe, hogy MEGVAN!

VILÁGKUPAVERSENY, KAIRÓ
Férfiak. Döntő:
1. Marosi Ádám (magyar) 1470 pont, 2. Jun Woongtae (dél-koreai) 1460, 3. Lanigen-O Keeffe (ír) 1454, …25. Bereczki Richárd (magyar) 1375, 26. Kardos Bence (magyar) 1371

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik