Öttusa: „Hatalmi harc folyik” – ki írja újra a beszámolót?

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2016.11.16. 12:51
null
Pálvölgyi Miklós nem írja újra az éves beszámolót (Fotó: Bus Csaba)
Pálvölgyi Miklós, az öttusázók szövetségi kapitánya úgy véli, hatalmi harc folyik a sportágban, ezért nem fogadták el a MOB-nál az éves beszámolóját. A 72 éves szakember január 31-én távozik a posztjáról, s úgy véli, „egy blokk új vezetőséget akar” a magyar öttusában.

„Írtam egy jelentést, amit a Magyar Öttusaszövetség elnöksége elfogadott, van erről egy határozat is. Így került a Magyar Olimpiai Bizottság elé, ahol az értékeléskor Fábián László sportigazgató fején nem a MOB-os sapka volt. Nem tudom, elég tárgyilagos volt-e a megítélése” – mondta a Nemzeti Sportnak Pálvölgyi Miklós szövetségi kapitány, akinek szakmai beszámolóját a MOB és az EMMI képviselői újraírásra visszadobtak.

„A Magyar Olimpiai Bizottság sportigazgatójaként minden sportágat szakmailag értékelünk a kollégáimmal, ezen a megbeszélésen sem én ültem ott egyedül. Nem csak én adtam hangot annak, hogy az olimpiai jelentésben szó sem volt sikertelenségről, sőt pozitív beszámolót fogadott el a szövetség elnöksége, pedig szerintünk az olimpiai szereplés nem volt sikeres – mondta Fábián László, a MOB sportigazgatója, a sportág egyszeres olimpiai és hatszoros világbajnoka. – Kizárólag a sportág fejlődését tartom szem előtt, mindenhol, nem csak az öttusában. Nehezen is lehetett volna rajtam csak MOB-os sapka, hiszen mondhatni, van közöm az öttusához, nem lehet ezt szétválasztani. A hatalmi harcokról nem tudok mit mondani.”

„Az volt az első mondatom, hogy jól felkészült, tehetséges versenyzőkkel égtünk le. A sport nem olyan, mint egy gép, hogy száz százalék munkát bedobok az egyik oldalon, a másikon pedig kijön száz százalék teljesítmény – mondta Pálvölgyi Miklós. – Én biztosan nem írok újra semmit. Majd a szövetség elnöke ír egyet, aki még soha egyetlen versenyt sem nézett végig, csak mostanában tört rá ez a nagyfokú érdeklődés, amikor világossá vált, hogy a szakma nem kívánja elnöknek. Hatalmi harc folyik, van egy blokk, amelyik új vezetőséget akar, és nem válogat az eszközökben. Ott is vannak sértett emberek, például kirúgott főtitkár, aki harmincharmadik lett a barcelonai olimpián, tehát neki aztán nincs sok alapja kritikát mondani.”

Pálvölgyi Miklós szerint nem újdonság, hogy januárban távozik a szövetségi kapitányi tisztségből.

„Pontosan tudják, hogy nem akarom tovább csinálni, a versenyzőknek már a szezon előtt elmondtam, ezért sincs szükség erre a cirkuszra. Hetvenkét éves vagyok, ötvennyolc évet töltöttem el az öttusában, és még az idén is nyertünk egyéniben és csapatban világbajnoki aranyérmet. Mindenkinek azt kívánom, hogy legalább ennyire legyen eredményes, mint én, persze ehhez nemcsak lobbizni kell, hanem dolgozni is” – mondta a kapitány.

Dr. Réczei Gézát, a Magyar Öttusaszövetség elnökét meglepték Pálvölgyi szavai.

„Három éve azért kértek fel az elnöki posztra, mert meg kellett teremteni a sportág stabil gazdasági alapjait, különös tekintettel az állami támogatások hatékony felhasználására. (…) Rendbe tettük a gazdálkodást, kialakítottuk a sportág működésének alapfeltételeit, összejött egy ütőképes menedzsmentcsapat. Az olimpiai szereplésünk után jeleztem Miklósnak, hogy beszéljünk, mert hiába az erős gazdasági háttér, valószínű, hogy a sportszakmai munkához is stratégiai szinten kell hozzányúlni” – mondta Réczei, aki tartózkodott a kapitányi beszámoló elfogadásakor, mondván, ez szakmai ügy, ő viszont gazdasági vezető.

Pálvölgyi ama javaslatára, hogy írja meg ő az értékelést, így felelt:

„Ez is egy megoldás. Magam köré ültetem azokat, akik harminc-negyven éve a sportág szereplői, és megkérdezem tőlük, mit kell másképp tennünk, beépítem a sok tervet, ötletet és javaslatot, közösen készítünk egy kiváló stratégiát. Ha ezt Miklós is így csinálta volna, nem ez a beszámoló születik. December ötödikén tisztújító közgyűlés lesz, ott elválik, a szakma akarja-e a jelenlegi elnököt…”

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik