Öttusa Eb: teljessé vált a magyar válogatott kerete

Vágólapra másolva!
2017.06.13. 18:08
Demeter Bence és Kasza Róbert mellett Marosi Ádám, Demeter Gergely, Harangozó Bence és Tomaschof Soma került be a júliusi Európa-bajnokságon induló férfi öttusa-válogatottba. A nőknél Kovács Sarolta, Alekszejev Tamara, Földházi Zsófia, Zs. Tóth Anna és Simon Sarolta jut szerephez.

Martinek János, a férfiak szövetségi kapitánya már bő egy hónapja, a kecskeméti világkupa-forduló után jelezte, hogy Demeter és Kasza helye – az addigi eredményeik alapján – biztos. Előbbi győzött Los Angelesben, majd ezüstérmes volt a magyarországi vk-versenyen, utóbbinak pedig szintén volt élcsoportos helyezése, ráadásul múlt hétvégén megnyerte az országos bajnokságot.

Marosi az idény elején nem versenyzett, mert az olimpia után későn kezdte el a felkészülést, később pedig lovasbalesetet szenvedett, megsérült a combközelítő izma és a dereka. Ezért az ob-n mérethette meg magát először, ott harmadik lett és teljesítményével meggyőzte a kapitányt.

A hagyományos versenyben rajtuk kívül Demeter Gergely indulhat, az új szabály szerint nem kell előre megadni a csapat összeállítását, a három legjobb eredményét veszik majd figyelembe.

Férfi váltóban Harangozó és Tomaschof versenyez.

A nőknél a tavaly egyéniben és csapatban is világbajnok Kovács, valamint a válogatottal vb-aranyérmes Alekszejev ért el az idény során olyan eredményeket, amellyel már a kecskeméti vk után biztos csapattagnak számított. Az ob-n is bizonyították, hogy jó formában vannak, Kovács első, Alekszejev második lett.

A bajnokságon először versenyzett a szezonban a sérülésből felépült Földházi Zsófia. Kállai Ákos, a női válogatott szövetségi kapitánya szerint jól vívott és úszott, de a futásán még látszott a hosszú kihagyás. A szakvezető úgy látja, hogy a versenyzésre felkészült a 2013-as év egyéni Európa-bajnoka – aki szintén tagja volt a tavaly vb-aranyérmes csapatnak -, az Eb-ig hátra lévő időben pedig még javíthat az állapotán.

A negyedik egyéni induló Zs. Tóth Anna lesz, míg női váltóban Simon Sarolta indul majd Alekszejevvel.
Vegyes váltóban Kovács Sarolta és Kasza Róbert harcolhat éremért.

Az Európa-bajnokságot július 18-tól 24-ig rendezik Minszkben. Bő egy hónappal később, augusztus 21. és 27. között lesz a világbajnokság, Kairóban. Kállai Ákos kerete már a vb-re is szól, míg Martinek János egyelőre csak az Eb-re jelölte ki a csapatát.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik