Oroszország: óriási pénzzel támogatják a doppingellenes ügynökséget

MTI MTIMTI MTI
Vágólapra másolva!
2017.03.07. 18:19
Három esztendőn át évente csaknem 557 millió rubeles (2.8 milliárd forint) támogatást kap a központi költségvetésből az Orosz Doppingellenes Ügynökség, a RUSADA az orosz kormány döntése értelmében.

A miniszterelnökség honlapján kedden megjelent rendelet rögzíti, hogy a pénzt a dopping sportbeli alkalmazásának megelőzésére, a tiltott szerek és módszerek elleni harcra, az orosz válogatottak ellenőrzésére kell fordítani.

A RUSADA a nap folyamán tartotta a szervezet újjáalakuló ülését, amelyen lemondott tisztéről Anna Anceliovics, a 2015 decembere óta hivatalban lévő főigazgató. Utódját később, a moszkvai bejelentés szerint pályázati úton választják ki.

A sportért is felelős orosz miniszterelnök-helyettes, Vitalij Mutko egy hónapja az R-Szport orosz hírügynökségnek elismerte, hogy a RUSADA a múltban sok visszaélést, szabályszegést követett el, és bár az elmúlt évben az oroszországi helyzet javítása érdekében sokat tettek, a jelek szerint nem eleget.

Fenntartotta például az orosz atlétákra kimondott versenytilalmat az IAAF, a sportág nemzetközi szövetsége, amely 2015 novemberében meghatározatlan időre függesztette fel az orosz szövetség tagságát, miután a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) vizsgálata során arra a megállapításra jutott, hogy Oroszországban szisztematikus doppingolás zajlik, és ezzel összefüggésben leminősítette, és megvonta a működési engedélyt a RUSADA-tól.

Anceliovics még mint az Orosz Doppingellenes Ügynökség megbízott vezetője az orosz tisztviselők közül az elsők között ismerte el tavaly decemberben a New York Timesnak, hogy korábban létezett központilag irányított doppingprogram országában. Eszerint külön laboratórium foglalkozott a vizeletminták manipulálásával, illetve a doppingszerek előállításával, a KGB-utód Szövetségi Biztonsági Szolgálat többször is betört olyan helyekre, ahol az elzárt vizeletmintákat tartották, az egész program titokban maradását pedig egy helyettes sportminiszter irányította.

A 2011 és 2015 között működő programban harminc sportág akár több mint ezer sportolója volt érintett, derült ki a Richard McLaren által tavaly nyáron nyilvánosságra hozott dokumentumokból, aminek hatására a NOB később vizsgálatot rendelt el.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik