HIRDETÉS
HIRDETÉS
DEÁK ZSIGMOND
DEÁK ZSIGMOND
2017.12.07 00:10 Frissítve: 2017.12.07 08:50

Orossz – Deák Zsigmond jegyzete

HIRDETÉS

 

Amióta széthullott a Szovjetunió, és Oroszország önállóan lépett a világ sportjának színpadára, a téli olimpiákon felemásan szerepelt. 1994-ben Lillehammerben még az élen végzett az éremtáblán 11 arannyal, 8 ezüsttel és 4 bronzzal, az 1998-as naganói 9–6–3-as mérleg a harmadik, a 2002-es Salt Lake City-i 5–4–4 az ötödik, a 2006-os torinói 8–6–8 a negyedik, a 2010-es vancouveri 3–5–7 csak a tizenegyedik, a 2014-es szocsi 13–11–9 viszont újra az első helyet jelentette. Mi történt a kanadai és a hazai rendezésű seregszemle között, ami hirtelen ekkora javulást eredményezett? – tehetjük fel a költői kérdést, ha nem tudnánk, hogy a 33 otthon tartott medáliából a NOB által feltárt, államilag irányított doppingolás, illetve annak eltussolása miatt azóta 11-et már elvettek.

 
Pjongcsang 2018: döntött a NOB, Oroszország nem indulhat
„Példátlan” – nemzetközi sajtóvisszhang
A WADA elégedett az oroszok elleni szankciókkal
Az oroszok kedden döntenek az olimpiai részvételről
„Nem meglepő a NOB döntése”
Doppingbotrány: huszonkét orosz sportoló a CAS-hoz fordult
A Kreml szerint lőször elemezni kell a NOB döntését
Pjongcsang 2018: nincs egyetértés az orosz sajtóban az indulásról
Paralimpia 2018: december végén döntenek az oroszok indulásáról
Megvan az első semleges orosz induló

Tiszta ügy, pontosabban épp hogy nem tiszta, mondhatnánk, ám a helyzet azért nem ennyire egyszerű. Nincs az életnek olyan területe, amelybe a nagypolitika ne piszkítana bele, és bár van bőven vaj a helyi vezetők fején (ami a moszkvai laboratóriumban és a szocsi ellenőrzéseken történt „felsőbb utasításra”, az az NDK-s időket és módszereket idézte), azért az utóbbi évek oroszellenes intézkedéseinek egy része igencsak célzottnak tűnt. Az erős nyugati, amerikai befolyásoltságú Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) például két éve hirtelen „megtalálta” a meldoniumot, azt a hatóanyagot, amelyet Oroszországban egy vény nélkül kapható szívgyógyszer is tartalmaz. 2015 végén gyorsan küldött egy körímélt, hogy ami eddig szabad volt, az mostantól már nem az, majd okkal számíthatott a figyelmetlenekre. Bőven akadtak bele a hálójába, főképp persze orosz sportolók, olimpiai és világbajnokok, legnagyobb névként az ötszörös egyéni Grand Slam-győztes teniszező, Marija Sarapova. Közben nem voltak tisztában az anyag kiürülési idejével, így utólag kellett módosítani a büntethetőség időbeli hatályát…

A NOB ezt és sok minden mást mérlegelve már a riói olimpián is öszvérmegoldást alkalmazott az oroszokkal szemben; most Pjongcsangban szintén ott lehetnek a világ legnagyobb területű országának sportolói, igaz, csak a NOB zászlaja alatt. A szankciók miatt az orosz sportvezetők gyorsan a nemzetközi Sportdöntőbírósághoz (CAS) fordultak, illetve felvetették a bojkott ötletét. Már olyan rég volt… Az utóbbit persze a versenyzők nemigen kultiválnák, mindenesetre ha végül indulhatnak, és véletlenül nyernek, az ötkarikás szervezet himnusza szól majd a sajátjuk helyett. Amelynek záró sora – „Légy dicső ország! Büszkék vagyunk rád!” – momentán nem aktuális.

HIRDETÉS
HIRDETÉS
2018.10.17 00:00:47

Egyéb egyéni DEÁK ZSIGMOND

ALAPVONAL. Nyilván sporteseményen önként munkálkodni más tétel, mintmondjuk százhetven éve, 1848-ban a haza hívására – »Kossuth Lajos azt üzente...« – magunktól bevonulni a honvédség lobogója alá.

2018.10.17 13:34:33

Egyéb egyéni nemzetisport.hu

Negyvenkilencedik alkalommal adták át az Élen a sportban, élen a tanulásban kitüntető címet az iskolában és a versenypályán egyaránt kiemelkedően teljesítő fővárosi fiataloknak. A díj üzenete az évek során nem változott: az iskola és versenysport összehangolása a diákok, az edzők, a szülők és a tanárok számára egyaránt fontos feladat. Jövőre a jubileumi dijátadó egybeesik majd a Budapest, Európa sportfővárosa programsorozatával.

2018.10.15 23:42:43

Egyéb egyéni MALONYAI PÉTER

ALAPVONAL. A búcsú ne feltétlenül szép legyen, inkább – megnyugtató. Mert a virágcsokrokkal, a vázákkal, a névre szóló mezekkel tele a padlás, a lelátóról érkező vastaps is megszokott, ám az már kevésbé, hogy az egykori klasszis valóban érezze a törődést, a megbecsülést.

2018.10.14 23:26:14

Egyéb egyéni PÓR KÁROLY

ALAPVONAL. Számos olyan életutat találhatunk a UFC berkein belül, amelyekből a bálványkereső fiatalok is sokat tanulhatnak, de nem a nézettséget és a bevételeket növelő hangulatfokozással.

2018.10.13 23:47:50

Egyéb egyéni BALLAI ATTILA

ALAPVONAL. Egyetlen érv sem szól amellett, hogy Magyarország éppen tizenkét bajnokát emelje fel egy megkülönböztetett elit kasztba, és azok mind hatvan éven felüliek legyenek. Tizenkettő egyébként is egy tucat, és a nemzet sportolói végképp nem tucatemberek.

HIRDETÉS
HIRDETÉS