Orossz – Deák Zsigmond jegyzete

DEÁK ZSIGMONDDEÁK ZSIGMOND
Vágólapra másolva!
2017.12.07. 00:10

Amióta széthullott a Szovjetunió, és Oroszország önállóan lépett a világ sportjának színpadára, a téli olimpiákon felemásan szerepelt. 1994-ben Lillehammerben még az élen végzett az éremtáblán 11 arannyal, 8 ezüsttel és 4 bronzzal, az 1998-as naganói 9–6–3-as mérleg a harmadik, a 2002-es Salt Lake City-i 5–4–4 az ötödik, a 2006-os torinói 8–6–8 a negyedik, a 2010-es vancouveri 3–5–7 csak a tizenegyedik, a 2014-es szocsi 13–11–9 viszont újra az első helyet jelentette. Mi történt a kanadai és a hazai rendezésű seregszemle között, ami hirtelen ekkora javulást eredményezett? – tehetjük fel a költői kérdést, ha nem tudnánk, hogy a 33 otthon tartott medáliából a NOB által feltárt, államilag irányított doppingolás, illetve annak eltussolása miatt azóta 11-et már elvettek.

Tiszta ügy, pontosabban épp hogy nem tiszta, mondhatnánk, ám a helyzet azért nem ennyire egyszerű. Nincs az életnek olyan területe, amelybe a nagypolitika ne piszkítana bele, és bár van bőven vaj a helyi vezetők fején (ami a moszkvai laboratóriumban és a szocsi ellenőrzéseken történt „felsőbb utasításra”, az az NDK-s időket és módszereket idézte), azért az utóbbi évek oroszellenes intézkedéseinek egy része igencsak célzottnak tűnt. Az erős nyugati, amerikai befolyásoltságú Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) például két éve hirtelen „megtalálta” a meldoniumot, azt a hatóanyagot, amelyet Oroszországban egy vény nélkül kapható szívgyógyszer is tartalmaz. 2015 végén gyorsan küldött egy körímélt, hogy ami eddig szabad volt, az mostantól már nem az, majd okkal számíthatott a figyelmetlenekre. Bőven akadtak bele a hálójába, főképp persze orosz sportolók, olimpiai és világbajnokok, legnagyobb névként az ötszörös egyéni Grand Slam-győztes teniszező, Marija Sarapova. Közben nem voltak tisztában az anyag kiürülési idejével, így utólag kellett módosítani a büntethetőség időbeli hatályát…

A NOB ezt és sok minden mást mérlegelve már a riói olimpián is öszvérmegoldást alkalmazott az oroszokkal szemben; most Pjongcsangban szintén ott lehetnek a világ legnagyobb területű országának sportolói, igaz, csak a NOB zászlaja alatt. A szankciók miatt az orosz sportvezetők gyorsan a nemzetközi Sportdöntőbírósághoz (CAS) fordultak, illetve felvetették a bojkott ötletét. Már olyan rég volt… Az utóbbit persze a versenyzők nemigen kultiválnák, mindenesetre ha végül indulhatnak, és véletlenül nyernek, az ötkarikás szervezet himnusza szól majd a sajátjuk helyett. Amelynek záró sora – „Légy dicső ország! Büszkék vagyunk rád!” – momentán nem aktuális.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik