Olimpia: Thorpe megszüntetné az érmekre vonatkozó elvárásokat

MTI MTIMTI MTI
Vágólapra másolva!
2018.06.06. 09:25
Ian Thorpe ötszörös olimpiai és 11-szeres világbajnok ausztrál úszó felszólította a nemzeti olimpiai bizottságokat, hogy a jövőben a játékok előtt ne fogalmazzák meg az érmekre vonatkozó elvárásaikat.

Thorpe az Ausztrál Sportintézet (AIS) sportjóléttel foglalkozó canberrai konferenciáján szólalt fel. Elmondta: nem tartja hasznosnak, hogy sportszervezetek az ötkarikás játékok előtt arról beszéljenek, milyen sok, az addigiaknál is több érmet nyernek majd a versenyzőik. A 35 éves volt úszó hozzátette: ezzel óriási nyomást tesznek a sportolókra.

„Én azt szeretném elérni, hogy a versenyzők saját közösségüket képviseljék, országuk sokszínűségét, és képességük szerint a legjobban teljesítsenek, mert ez vezet az aranyéremhez” – közölte.

Thorpe 2012-ben megjelent önéletrajzi könyvében elárulta: egész pályafutása során depresszióval küzdött. A feszültséget alkohollal igyekezett oldani, és több alkalommal kísérelt meg öngyilkosságot.

Az Ausztrál Olimpiai Bizottság (AOC) elnöke, John Coates támogatásáról biztosította honfitársát. Hangsúlyozta: az általa vezetett szervezet már másfél évvel ezelőtt konkrét lépéseket tett, így az idei téli olimpiára és a 2020-as, tokiói játékokra sem volt, illetve lesz ilyen célkitűzésük.

A riói olimpián az ausztrál csapat 29 érmet szerzett, ez az elmúlt 24 évet tekintve a leggyengébb termés volt. Az éremtáblázaton a 10. helyen végzett, miközben az elvárás az AOC részéről a top öt volt.

Ezt a célkitűzést nemcsak 2016-ban, hanem a korábbi két olimpián sem tudta teljesíteni az ausztrál küldöttség. Athénban (2004) 50 éremmel még a negyedik helyen zárt, viszont Pekingben (2008) és Londonban (2012) már nem fért be a legjobb öt közé. Előbbi olimpián 46 éremmel hatodikként, utóbbin 35 medállal nyolcadikként végzett az éremtáblázaton.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik