Olimpia: egységes pénzdíjat követelnek a németek

MTI MTIMTI MTI
Vágólapra másolva!
2018.05.29. 11:13
A Német Olimpiai Sportok Szövetségének (DOSB) sportolói bizottsága indítványt nyújtott be a Nemzetközi Olimpiai Bizottsághoz (NOB) annak érdekében, hogy az olimpiai játékokon szereplő versenyzők egységes pénzjuttatásban részesüljenek a jövőben.

A sportolói bizottságot vezető Max Hartung – a férfi kardvívás Európa-bajnoki címvédője – az olimpiai sportágakkal foglalkozó insidethegames.biz internetes oldalnak elmondta, szerintük a NOB-nak a profitjából 25 százalékot közvetlenül a sportolók között kellene szétosztania. A javaslat szerint a versenyzőknek alapból járna díj cserébe a televíziós megjelenéseikkel és fotóikkal kapcsolatos jogokért.

A német sportolók múlt héten küldték el indítványukat a NOB-hoz, amiben kritizálták a bevételek jelenlegi elosztási modelljét.

Thomas Bach, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság német elnöke Hartungot és a javaslatot aláíró sportolói bizottsági tagokat tárgyalásra hívta Lausanne-ba, a NOB központjába.

A NOB sportolói bizottságának véleménye nem egyezik meg a németekével. Legalábbis Kirsty Coventry, a bizottság elnöke megvédte a jelenlegi rendszert, melynek révén a 2017-2020-as időszakban több mint 500 millió dollár jut a sportolóknak direkt és indirekt módon.

Hartungék szerint a sportolói bizottságok rendszerére is ráférne a változás. Úgy vélik, hogy a mostaninál sokkal függetlenebb szervezetként, a különböző szövetségek és kormányzatok befolyásának csökkentésével lényegesen hatékonyabban lehetne érvényesíteni a sportolók érdekeit.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik