Olimpia: a NOB-nak ajándékozták a 8.8 millió dolláros kiáltványt

MTI MTIMTI MTI
Vágólapra másolva!
2020.02.10. 18:06
null
Pierre de Coubertin 2.7 milliárd forint értékű kiáltványa (Fotó: AFP)
Aliser Uszmanov orosz milliárdos a Nemzetközi Olimpiai Bizottságnak (NOB) adományozta Pierre de Coubertin 1892-es olimpiai kiáltványát, amelyet rekordot jelentő 8.8 millió dollárért (2.7 milliárd forint) vásárolt egy New York-i aukción decemberben.

„Történelmi pillanat tanúi vagyunk, amikor a kézirat visszatér az otthonába, ahová tartozik” – utalt Thomas Bach NOB-elnök arra, hogy a 14 oldalas dokumentumot a lausanne-i Olimpiai Múzeumban helyezték el.

A francia Coubertin báró kiáltványa kezdeményezte az ókori görög játékok feltámasztását, és lefektette a modern kori olimpiai mozgalom alapjait.

A Sotheby's decemberi árverésén az egymillió dolláros kikiáltási árnak csaknem a kilencszereséért kelt el a dokumentum, amely így a világ legdrágább aukción értékesített sportrelikviája lett. A korábbi csúcsot a legendás Babe Ruth által viselt New York Yankees-mez tartotta, amely 5.64 millió dollárért kelt el tavaly. A New York-i aukciósház december óta titokként kezelte, hogy ki vásárolta meg a kiáltványt, és csak hétfőn derült ki az orosz milliárdos bejelentéséből.

Uszmanov a Nemzetközi Vívószövetség elnökeként is tevékenykedik, 2018-ig az övé volt az Arsenal labdarúgóklub harminc százaléka, januárban pedig 30 millió fontért megvásárolta az Everton stadionjának névhasználati jogát.

„Ez a kézirat a modern kori olimpiai játékok manifesztuma. Úgy gondolom, az Olimpiai Múzeum a legmegfelelőbb hely a felbecsülhetetlen értékű dokumentum megőrzésére” – mondta.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik