Olimpia: „A gazdaságosság nyithatja meg a kapukat Budapest előtt”

Vágólapra másolva!
2015.02.24. 13:24
Olimpiai, világ- és Európa-bajnok ökölvívónk, Kovács „Koko” István hatalmas fegyverténynek tartja, hogy egyértelműen pozitív volt a fogadtatása a Magyar Olimpiai Bizottság közgyűlési döntésének az esetleges budapesti olimpiával kapcsolatban.

A MOB közgyűlése február 6-án határozatban döntött arról, hogy javasolja Budapestnek és Magyarországnak, vizsgálja meg a 2024-es olimpia és paralimpia megrendezésének lehetőségét.

Azóta megannyi szereplő megszólalt a kérdésben, és a visszacsatolások azt mondatják egykori klasszisunkkal: érdemes időt és energiát nem sajnálva dolgozni a közös ügyért.

„A visszajelzések egyöntetűen pozitívak, és a napokban egy olyan közvélemény-kutatás is napvilágot látott, mely szerint a magyarok döntő többsége támogatná a budapesti pályázatot. Ezen ismeretek fényében kötelességünk, hogy a kandidálásnak legalább a lehetőségét megvizsgáljuk” – fogalmazott Kovács István a mob.hu-nak.

Az Olimpiai Védnöki Testület tagja elmondta, a következő hónapok feladata, hogy az emberek megismerjék az esetleges rendezés következményeit, abban azonban biztos, hogy az Olimpiai Agenda 2020 szinte ránk íródott.

„Az Agenda 2020 történelmi esélyt hordoz magában. Boston vagy Berlin alighanem a javaslatcsomag nélkül is pályázna, míg jelen állás szerint mi vagyunk az egyetlenek, akik előtt a reformok, a gazdaságos olimpia igénye nyithatja meg a kapukat.”

Koko ugyanakkor hozzátette, az érzelmek nem homályosíthatják el az értelmet, és bízik benne, hogy a budapesti pályázat létjogosultságát a gazdasági tények is alátámasztják.

„Május végére elkészül a megvalósíthatósági tanulmány aktualizált változata, amely tételesen kitér arra, milyen állapotban van a magyar gazdaság, milyen hatással lenne a rendezés, milyen létesítményeket kellene kizárólag az olimpiára megépíteni, és a felsorolást hosszasan lehet folytatni.”

A korábbi klasszis öklöző ennek kapcsán hangsúlyozta: amellett, hogy egy olimpia esetében számottevő kiadásokkal kell számolni, a bevételek sem elhanyagolhatók, és a NOB is komoly összeggel támogatja a házigazdát.

„A rendezésnek számos vetülete van, valamennyit sorra kell venni, hogy teljes képet kapjunk. A MOB felelős döntést hozott, olyat, amelyet a helyzet megkövetel: az első, fontos lépést megtettük a budapesti olimpia érdekében, de hosszú az út, és még több a munka. Csak együtt sikerülhet!”

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik