Olimpia 2032: a világ második legnépesebb országa is harcba száll a rendezésért

MTI MTIMTI MTI
Vágólapra másolva!
2017.06.21. 12:13
Narayana Ramachandran, az Indiai Olimpiai Bizottság (IOA) elnöke szorgalmazza, hogy országa pályázzon a 2032-es ötkarikás játékok rendezésére.

A sportvezető elmondta, a világ második legnépesebb országának kormánya ígéretet tett, hogy megtárgyalja a javaslatot. Ramachandran szerint a rendezéssel elősegíthetnék a sportágak fejlődését Indiában, mert a kriketten kívül szinte mindegyik meglehetősen rossz helyzetben van.

„Világosan tájékoztattuk a kormányt, hogy ha csupán sportolókat küldenek a nemzetközi versenyekre, az önmagában nem elegendő ahhoz, hogy Indiában fejlődjön a sport. Több eseményt kell rendeznünk, akkor például több tisztségviselőnk bejuthat a nemzetközi sportszövetségekbe, akik szintén segíthetnek a versenyzőinknek” – fogalmazott Ramachandran.

Hozzátette, a 2020-as ázsiai strandjátékok és a 2021-es NOB-ülés megrendezésével szeretnék elősegíteni pályázatuk sikerét.

„Azt mondtam a kormányunknak, ha benyújtják a pályázatot, biztos vagyok benne, hogy megkapjuk az olimpiát” – közölte Ramachandran, aki már tárgyalt az ügyben a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) elnökével, Thomas Bachhal.

Az IOA vezetője leszögezte, itt az ideje, hogy kövessék szomszédjukat, Kínát, és a sport segítségével érjenek el gazdasági növekedést, hiszen India egyike azon kevés országnak a régióban, amelyik rendelkezik a szükséges eszközökkel egy ilyen jelentős esemény lebonyolításához.

„Ma nem dönthetünk arról, hogy holnap olimpiát szeretnénk rendezni" – figyelmeztetett Ramachandran, aki szerint tíz évre lenne szükségük az infrastruktúra fejlesztéséhez.

„Ha azt feltételezzük, hogy 12 milliárd dollárt kellene költenünk a rendezésre, hatmilliárdot akkor is a NOB-tól kapnánk, és mi az a hatmilliárd dollár nyolc év alatt egy olyan feltörekvő gazdaság számára, mint a miénk?” – tette fel a kérdést az elnök, aki hangsúlyozta, hogy India a harmadik legnagyobb gazdasággal rendelkezik Ázsiában.

India számos krikett-világversenynek adott már otthont, és pozitív értékelést kapott a Nemzetközi Labdarúgó-szövetségtől az októberi U17-es világbajnokság előkészületeire.

A 2010-es Nemzetközösségi Játékok körülményei azonban nem jelentenek jó ajánlólevelet. A Delhiben megrendezett, hatmilliárd dolláros költségvetésű esemény ugyanis a rendkívül rossz állapotú stadionokról és szállásokról maradt emlékezetes. A szervezőbizottság vezetője, Suresh Kalmadi később kilenc hónapot töltött börtönben több millió dolláros korrupció miatt.

„Tanultunk a hibáinkból, ez látható volt tavaly is, hiszen a Guwahatiban megrendezett Dél-Ázsiai Játékokkal senkinek nem volt problémája” – emlékeztetett Ramachandran, majd hozzátette, hogy a NOB a Nemzetközösségi Játékokon is dicsérte a lebonyolítást.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik