Olimpia 2024: Párizs és Los Angeles is készen áll

MTI MTIMTI MTI
Vágólapra másolva!
2017.07.11. 16:14
Párizs és Los Angeles is készen áll, hogy otthont adjon a 2024-es nyári olimpiának – derült ki a két pályázó város keddi prezentációján.

Mindkét város képviselői 45 perces bemutatót tartottak a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) svájci székházában. Ezt követően a két polgármester kijelentette, képesek együttműködni annak érdekében, hogy a közeljövőben mindkét város rendezhessen nyári játékokat.

„Azért vagyok itt, hogy elmondjam önöknek: a franciák készek, hogy vendégül lássák a játékokat" – mondta Emmanuel Macron francia elnök, a párizsi delegáció vezetője. Kiemelte, ezekben a nehéz időkben Franciaország megmutathatja az olimpiai eszme igazi értékeit, mint a szabadság és a tolerancia.

„Ezek az értékek veszélyben vannak" – utalt a világpolitikai helyzetre.

A francia főváros 1900-ban és 1924-ben volt házigazda, viszont sikertelenül kandidált az 1992-es, a 2008-as és a 2012-es játékokra. Az Egyesült Államokban legutóbb – Atlantában – 1996-ban volt nyári olimpia, New York és Chicago viszont eredménytelenül pályázott a 2012-es és a 2016-os rendezésre.

„Nem akarunk negyedszer is veszíteni" – szögezte le Macron.

Párizs korábban jelezte, csak a 2024-es olimpia érdekli, míg Los Angeles nyitott volt a 2028-as rendezésre is.

„Várakozással tekintünk a közös munka elé. Talán nem is versenytársai, hanem együttműködő partnerei leszünk Párizsnak" 0 nyilatkozta Eric Garcetti, Los Angeles polgármestere, aki már régóta jó munkakapcsolatban van Anne Hidalgóval, a francia főváros vezetőjével.

Garcetti szerint az olimpiai mozgalom „nem engedheti meg magának, hogy elveszítse az Egyesült Államokat."

„Bizonyára nehezebb lenne meggyőzni a városokat – legyen szó Párizsról, Los Angelesről vagy más amerikai városokról –, hogy ismét pályázzanak, ha valamelyiküket most ismét visszautasítanák" – vélekedett a polgármester.

Donald Trump amerikai elnök – Macron beszéde után – azt írta közösségi oldalán: „Keményen dolgozunk, hogy az Egyesült Államokban legyen az olimpia".

A NOB lausanne-i ülésén várhatóan kedden határoz arról, hogy egyszerre ítélje-e oda a két olimpia rendezésének jogát a szervezet szeptember 13. és 17. között esedékes 130. kongresszusán Limában.

A 2024-es játékokra Boston, Hamburg, Róma és Budapest is jelentkezett, de mind a négy város visszalépett a pályázattól.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik