Olimpia 2024: NOB-küldött méri fel a perui helyzetet

MTI MTIMTI MTI
Vágólapra másolva!
2017.04.04. 10:32
Peruba utazott Alejandro Blanco, a Spanyol Olimpiai Bizottság (COE) elnöke, hogy a nemzetközi ötkarikás testület, a NOB képviseletében a helyszínen tájékozódjon a szeptemberi helyszínkijelölő kongresszus előkészületeiről.

„Azért jött, hogy találkozzon a perui sportvezetőkkel, lássa, milyen helyzet alakult ki az országban és hogyan működik jelenleg a Perui Olimpiai Bizottság (COP)” – idézte utóbbi szervezetbe tartozó, névtelenséget kérő forrását a francia hírügynökség.

Az insidethegame.biz szombaton azt írta: elképzelhető, hogy mégsem Limában hirdetik majd ki a 2024-es olimpia és paralimpia helyszínét, ugyanis a NOB már keresi az esetleges beugró várost. A szakportál szerint a Nemzetközi Olimpiai Bizottság a Perut sújtó, már közel száz halálos áldozatot követelt áradások következményei, illetve a kongresszus helyszínének kijelölt szállodáival szemben felvetődött logisztikai problémák miatt fontolgatja erősen, hogy máshol tartja szeptemberi ülését.

A COE hétfőn közleményben tudatta, hogy Alejandro Blanco a 48 órásra tervezett perui tartózkodása során Thomas Bach NOB-elnök megfigyelőjeként találkozik majd Victor Puentével, a COP elnökével és Oscar Fernandezszel, a Perui Sportintézet vezetőjével. A küldöttnek az lesz az egyik feladata, hogy felmérje a helyi olimpiai bizottságon belül a tavalyi változások nyomán kialakult helyzetet. Az előző elnököt eltávolították posztjáról és öt évig nem is tölthet be semmilyen pozíciót az ötkarikás szervezetben, mert irányítása idején szabálytalanságok történtek közpénzek kezelésében.

A limai szervezők most azért küzdenek, hogy ne vigyék máshová a kongresszust, ugyanakkor az insidethegamesnek helyi illetékesek elmondták: jelen állás szerint mindössze 50 százalék az esélye annak, hogy mégis Limában hirdetik majd ki a 2024-es rendezőt.

A francia hírügynökség a NOB-hoz közelálló forrásból kedden megtudta, hogy a döntés hamarosan megszületik, azután, hogy a küldött elkészíti a helyzetjelentést.

„A konklúziók fényében rövidesen határozunk. Nem várhatunk túlságosan sokáig – mondta az informátor. – Egyrészről politikai problémával állunk szemben a Perui Olimpiai Bizottság és a hatóságok közötti feszültség miatt, másrészt akadnak szervezési gondok és problémák az áradások miatt.”

Az olimpiai sportágakkal foglalkozó honlap úgy tudja, több város is felvetődött helyettesként. Ezek között van Lausanne, a NOB központja, valamint Doha, Abu-Dzabi és Dubaj is, de az is elképzelhető, hogy a 2019-es NOB-kongresszusra egyedül jelentkezett Milánó lehet a beugró.

A NOB szeptember 13. és 17. között esedékes 130. teljes ülésén a szavazók Párizs és Los Angeles közül választhatnak majd, miután Boston, Hamburg, Róma és Budapest visszalépett a pályázattól.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik