Olimpia 2020: kényszeredett kínai gratuláció Japánnak

MTI MTIMTI MTI
Vágólapra másolva!
2013.09.10. 16:32
Kényszeredetten ugyan, de gratulált Kína a 2020-as nyári olimpia megrendezésének jogát elnyerő Tokiónak.

A hivatalos üdvözlés felemásra sikeredett Peking részéről. „Tudomásul vettük a Nemzetközi Olimpiai Bizottság döntését” – fogalmazott hétfőn Hung Lej, a kínai külügyminisztérium szóvivője szokásos napi sajtótájékoztatóján. Arra a kérdésre, hogy Kína gratulált-e a sikerhez, Hung úgy válaszolt, ezt a kérdést a kínai olimpiai bizottság (KOB) tudja megválaszolni.

A sajtótájékoztatót követően a külügyminisztérium közleményben tudatta honlapján, hogy a KOB gratulált Japánnak.

Hung a sajtótájékoztatón úgy fogalmazott, hogy Kína nagyra értékeli Japánhoz fűződő kapcsolatát, de a szigetországnak őszintén szembe kell néznie a történelmi és földrajzi tényekkel. „Kína hajlandó olimpiarendezési tapasztalataival segíteni Japánt” – tette hozzá Hung, békülékenyebb hangot ütve meg.

A Global Times című, angol nyelven megjelenő napilap hétfőn azt fejtegette, hogy a tokiói siker nemcsak a szigetország, hanem egész Északkelet-Ázsia javát szolgálja majd. Az újság fogalmazása szerint Japán agresszorként viselkedik a térségben, amikor területi és történelmi vitába keveredik szomszédaival, de a világszintű sportesemény némi nyomást gyakorolhat rá, hogy tudatosítsa az önmérséklet fontosságát. A lap egyebek között felemlítette Kína Japánnal szembeni második világháborús sérelmeit, valamint a hovatartozását illetően máig vita tárgyát képező Szenkaku-(Tiaojü-)szigetcsoport körüli ellentéteket. Utóbbi kapcsán a Global Times azt írta, Japánnak vissza kell majd fognia magát az olimpia előtt, hogy elkerüljön bármilyen fegyveres konfliktust. Az újság azt is megjegyezte, hogy a japán kormány gratulált ugyan Pekingnek a 2008-as olimpiai játékok megrendezésének elnyeréséhez 2001-ben, de a kínai olimpia előtti fáklyavitelt japán szélsőjobboldali csoportok megzavarták.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik