NS Hosszabbítás: parfümesszencia kis üvegben – Szabó Kati közelebbről

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2018.01.05. 22:53
null
Szabó Katit hamarosan Budapesten köszönthetjük
A Nemzeti Sport szombati számában megjelenő Hosszabbítás-mellékletből ajánljuk.

A román tornasport egyik elismert edzője, Octavian Bellu fogalmazott így: „A mi köreinkben az a mondás dívott, hogy az értékes parfümesszenciát mindig kis üvegekben tárolják.” Bellu kedvenc tanítványára is célzott a hasonlatával: minden idők egyik legjobb tornásznőjére.

Akit a női tornasport új üdvöskéjeként majd' 35 évvel ezelőtt, az 1983-as világbajnokság alkalmával fedezhetett fel a világ. Bár Guczoghy György „csak” ezüstéremig jutott lólengésben, a Budapest Sportcsarnok közönsége magyar győzelemnek is örülhetett. Minden proletár internacionalizmus ellenére eget verő ünneplésben részesítette a „román” Ecaterina Szabót, aki a talajgyakorlatáért kapott 10-es érdemjeggyel és aranyéremmel, ugrásban, felemás korláton és csapatversenyben szerzett három ezüstéremmel, valamint az egyéni összetettben kiérdemelt bronzzal tette le a névjegyét élete első felnőtt-világbajnokságán.

Egy évvel később a Los Angelesben szerzett négy arany- és egy ezüstérmével pedig végleg bevonult a sporttörténelembe annak az exkluzív ötösnek a tagjaként – a szovjet Larisza Latinyina, Keleti Ágnes, a csehszlovák Vera Cáslavská és az amerikai Simone Biles társaságában –, akik egyazon olimpián négy aranyérmet nyertek.

A rövidesen 50. születésnapját ünneplő Szabó Kati az M4 Sport – Az Év Sportolója Gála díszvendégeként újra Budapestre érkezik. Előtte azonban a Nemzeti Sport szombati, Hosszabbítás-mellékletében, a róla könyvet író Csinta Samunak mesélt a zágoni gyökerekről, a dévai indulásról, arról, hová érkezett Katalinként és távozott Ecaterinaként. Továbbá a történelmi négy Los Angeles-i arany melletti elátkozott ezüstről, az élsport utáni életről és a franciaországi letelepedésről.

És a Hosszabbításban még olvashatnak arról is, hogy…

…miért is hívták Gera Zoltánt „Magical Magyarnak" Angliában, s miért választottuk be a 2016-os franciaországi Európa-bajnokságon a Portugália ellen szerzett gólját a magyar futball legemlékezetesebb góljai közé. Thury Gábor írása

…miért ünnepeljük idén a hollandok „Repülő háziasszonyát" és az ausztrálok „Arany lányát"? Mi a közös Rod Laverben, Balczó Andrásban és Földi Imrében? Mi tette egyedülállóvá Elek Ilona hetven évvel ezelőtti sikerét? A kerek évfordulókat, amelyekre 2018-ban emlékezünk, Németh Andrea gyűjtötte össze

…miért véli úgy az 55-szörös válogatott, ötszörös bajnok korszakos hátvéd, az 57 esztendős Sallai Sándor, hogy unokaöccse, a válogatottban immár hatszor lehetőséget kapó, a ciprusi APOEL Nicosiában légióskodó Sallai Roland egyszer majd a Barcelonában játszik. Sinkovics Gábor interjúja

…melyik bakiját tartja a legemlékezetesebbnek a riporterek aranycsapatának tagja, a két sportágban is a hazai hírességek csarnokába beválasztott Török László. A kiváló sportriporterrel S. Tóth János beszélgetett.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik