NS Hosszabbítás: Klein Dávid elérte a határait

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2017.06.16. 15:00
null
Klein Dávid elérte a határait (Fotó: Földi D. Attila)
A Nemzeti Sport szombati számában megjelenő Hosszabbítás-mellékletből ajánljuk.

 

 

Kilencedszer próbált feljutni palackozott oxigén nélkül a Föld legmagasabb hegycsúcsára, a Mount Everestre, de a vihar 8115 méteren visszafordította. Három héttel a történtek után Klein Dávid csalódásról, kudarcokról, az idei expedíció körülményeiről beszél, és kapcsolatáról a heggyel, amely szerinte olyan, mint egy viharos szerelmi viszony.

– Azért szeretne visszamenni tizedszerre is a Mount Everesthez?
– Konkrétan nem tervezünk ilyesmit Szilárddal, majd meglátjuk. Érdekes, most jobban foglalkoztatnak a tátrai vagy az alpesi terveink, de persze az expedíciózás is megmarad az életünkben. A magyar expedíciós hegymászás most ott tart, hogy már csak két csúcs – a K2 és a Shishapangma – elérése hiányzik a tizennégy nyolcezres, a Himalája Koronájának teljesítéséhez. És persze az Everest palack nélküli megmászása, ha a feladatot „tisztán” szeretnénk megvalósítani. A mostani expedíción Suhajda Szilárddal szakmai és emberi szempontból is szorosabb lett a kapcsolatunk, és ha két és fél hónap összezártság alatt nem akartuk egymást kinyírni, akkor valószínűleg később sem akarjuk. Azt remélem, a következő évtizedben Szilárddal hozzá tudunk járulni, hogy a magyar expedíciós hegymászásnak ezt a mérföldkövét elérjük.

– A nyolcezresek világában a siker a kockázat függvénye is. Nem érzi úgy, hogy esetleg kevés kockázatot vállal a magashegyekben?
– Nehéz megmondani, mi az elegendő kockázat, míg azt sajnos könnyebb, mi volt a túl sok. Ma már sok ember követi, amit csinálunk, így azt a felelősséget is érzem, hogy milyen üzenetet közvetítek. Azt pedig biztos nem akarnám üzenni, hogy ha több rizikót vállalsz a hegyekben, akkor nagyon hatékony leszel. Erősen hiszem, van más módja is annak, hogy a hatékonyságot növeld a hegyek között, mint hogy túllépsz egy bizonyos kockázatvállalási határt. Persze amikor több kockázatot vállalsz, garantáltan nő a hatékonyságod is, de hosszú távon annak az esélye is megnő, hogy hibázol. Márpedig ez a hegyek között végzetes lehet.

A Nemzeti Sport szombati, Hosszabbítás című mellékletében Klein Dáviddal és hegymászó társával, Suhajda Szilárddal olvashatnak interjút Vincze Szabolcs tollából, aki kényes kérdéseket is feszegetett a sikertelen Mount Everest-expedícióval kapcsolatban.

És a Hosszabbításban még olvashatnak arról is, hogy...
...a háromszoros Ultrabalaton-győztes, Sparthatlon-harmadik Maráz Zsuzsanna a megtett mérhetetlen mennyiségű kilométer után miért gondolja úgy, hogy a futás egyszerűen szép. Vincze András interjúja.
...az 1956-os forradalom időszakának sporthősei közül hogyan ért fel a csúcsra rengeteg viszontagság és kétség közepette a magyar kéziszercsapat, amelynek hat tagja, Keleti Ágnes, Kertész Alice, Korondi Margit, Köteles Erzsébet, Tass Olga és Bodó Andrea szerencsére 80 fölött is nagyszerű egészségnek örvend. S. Tóth János lapozta fel a történelemkönyvet.
...Karinthy Frigyes unokája, Karinthy Ferenc fia miként találta meg a saját útját, és a vízilabdázóként befutott karrier helyett a színházi pályát választó Karinthy Mártonból hogyan vált Kossuth-díjas rendező és színházigazgató. Mohay Gábor beszélgetése.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik