NS Hosszabbítás: Barca-csillagra emlékeztek Madridban

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2017.12.15. 19:54
A Nemzeti Sport szombati számában megjelenő Hosszabbítás-mellékletből ajánljuk.

Csakis olyan, már a megjelenésével is békét árasztó egyéniség, mint Vicente del Bosque volt alkalmas arra, hogy hitelesítse és sikerre vigye a madridi magyar nagykövetség első hallásra bizarrnak tűnő ötletét, azaz hogy filmvetítés és kerekasztal-beszélgetés keretében emlékezzenek a Barcelona magyar ikonjára, Kubala Lászlóra – Madridban.Vicente del Bosque volt alkalmas arra, hogy hitelesítse és sikerre vigye a madridi magyar nagykövetség első hallásra bizarrnak tűnő ötletét, azaz hogy filmvetítés és kerekasztal-beszélgetés keretében emlékezzenek a Barcelona magyar ikonjára, Kubala Lászlóra – Madridban.

A világ egyik legjobb futballedzőjévé avanzsáló Vicente del Bosque játékosként 1975 és 1980 között 18-szor szerepelt a spanyol válogatottban – és valahányszor Kubala László szövetségi kapitány hívta be.

Nem véletlen, hogy Del Bosque mestereként tekint a 90 éve született zseniális magyarra, akiről elmondta, Kubalának játékosként és edzőként is olyan örök értékei voltak, amelyek ma is fontosak a modern futballban. A hihetetlen technikai és fizikai felkészültsége, a vezetői erényei.

„Vezetőnek, vezérnek született – mondta Del Bosque. – Nem kellett felemelnie a hangját, vagy bármit tennie azért, hogy világos legyen, ő a főnök. Az edző feladata a szakmailag ütőképes csapat összeillesztésén túl ma is az, hogy harmóniát teremtsen az öltözőben, összetartó közösséget formáljon. Abban az időben sokszor ki sem jutottunk a világversenyekre, de senki sem kérdőjelezte meg Laszi – mert így hívtuk – hozzáértését. Mintát adott nekünk. Nagyon lelkiismeretesen dolgozott, minden meccs után mindannyiunkról jellemzést írt, hogy okuljunk belőle, és hagyomány volt nála, hogy bársonysapkát és emlékérmet adott a debütáló válogatott játékosoknak.”

Ahogyan egykor otthon, Magyarországon ő is hallotta, látta, tanulta…

A Nemzeti Sport szombati, Hosszabbítás című mellékletében helyszíni beszámolót olvashatnak a madridi Kubala-estről és Vicente del Bosque visszaemlékezéseiről.

És a Hosszabbításban még olvashatnak arról is, hogy…
…Vincze Ottó
meseszép két gólt lőtt a Grasshoppersnek. Az ikonikus magyar gólokat felelevenítő sorozatunkban a Ferencváros 1995-ös BL-szereplését idézi fel Sinkovics Gábor.
…a Ferencváros egykori legendás jégkorongozóját, Horváth Öcsit a Los Angeles Kings is szerződtette volna. Hogy miért nem vált belőle az első magyar NHL-játékos, ezt is megtudhatjuk Thury Gábor interjújából.
…az immár magyar válogatott kosárlabdázó, a pennsylvaniai Chesterből származó Darrin Gowens két és fél éve játszik Magyarországon, és semmi olyasmit sem tud említeni, amit ne szeretne itt. A csupa mosoly kosárlabdázóval Bobory Balázs kortyolt el egy pohár forralt bort a szombathelyi karácsonyi vásár forgatagában.
…az Újszínház igazgatójának a futball volt a szenvedélye, és ha haldoklik is a magyar labdarúgás, az is marad. A kiváló színművésszel, Dörner Györggyel Sinkovics Gábor beszélgetett.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik