NOB: jövő kedden ismertetik a reformjavaslatokat

MTI MTIMTI MTI
Vágólapra másolva!
2014.11.14. 12:38
Jövő kedden hozza nyilvánosságra a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) az ötkarikás játékokkal kapcsolatos, elsősorban Thomas Bach NOB-elnök által kezdeményezett reformjavaslatokat. A negyven pontból álló programról december 8-án szavaznak a küldöttek.

A tavaly megválasztott Bach elsősorban azt szeretné elérni, hogy a jövőben a pályázó városok a korábbinál kevesebb pénzből tudják megrendezni az olimpiát. Többször emlékeztetett arra, hogy a 2022-es téli játékokra eredetileg hat jelentkező volt, de négy – főleg pénzügyi okokból – visszalépett, csak Peking, illetve a kazah Almati maradt versenyben, és ez valamelyest ártott az olimpia nimbuszának.

A másik jelentős változás lehet, hogy felgyorsítanák egyes sportágak programba kerülését úgy, hogy a rendezést elnyerő városok – bizonyos korlátok mellett – maguk dönthetnének néhány sportág felvételéről. Amennyiben ezt a könnyítést elfogadják, először a 2020-as tokiói nyári olimpia szervezői határozhatnak a kérdésben, s köztudomású, hogy ők visszavennék a baseballt és a softballt, amelyek a 2008-as pekingi játékokat követően kerültek ki a műsorból.

Bach szeretné, ha az olimpia nem csak négyévente vonzana tömegeket a televízió elé, ezért egy speciális, kizárólag a mozgalommal és sporteseményekkel foglalkozó állandó ötkarikás tv-csatorna beindítását tervezi. Szerinte így további szponzorok, támogatók nyerhetők meg.

A küldöttek szavaznak majd arról is, hogy a NOB-tagok életkori határát felemeljék-e a most érvényben lévő 70 évről.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik