Nemzeti Vágta: zárt kapuk mögött őrzik a hagyományokat

Vágólapra másolva!
2020.10.08. 16:22
null
Országszerte és a határokon túl is hetek óta készülnek a Nemzeti Vágtára (Fotó: Kozma István/Észak-Magyarország)
A koronavírus-járvány miatt október 10-én és 11-én zárt kapuk mögött rendezik meg a Nemzeti Vágtát a Hősök terén.

Hogy mi a Nemzeti Vágta? Több mint lovasverseny, magyar tradíciókra épülő, történelmi hangulatú, határokon átívelő hagyományőrző fesztivál, amelyet idén 13. alkalommal rendeznek meg a Hősök terén. Bár a koronavírus-járvány miatt zárt kapuk mögött zajlik az esemény, a televízióban nézve is érdekes programra számíthatnak az érdeklődők. A szervezőknek nem volt kérdés, hogy megrendezik-e az eseményt, amely a legjelentősebb lovas kulturális rendezvény hazánkban, s amely időközben Közép-Európa egyik legnagyobb lovas versenysorozatává vált.

„Egyszerre kell őriznünk a Vágta értékeit és figyelnünk a biztonságra, ezért döntöttünk úgy, hogy idén közönség nélkül rendezzük meg a versenyt” – mondta az előfutamok sorsolásakor Lázár Vilmos, a Nemzeti Vágta elnöke.

A Vágta idén Andrássy Gyula előtt tiszteleg, aki arisztokrata politikusként volt tevékeny harcosa, hőse a polgári forradalomnak, majd 1867 és 1871 között miniszterelnöke a Magyar Királyságnak.

És hogy milyen programok lesznek még láthatók a két nap során? A kishuszár vágtán, vagyis a 10 és 16 éves kor közöttiek versenyén idén 18 település lovasa verseng majd, lesz méneshajtás a szilvásváradi lipicai ménessel, magasugrató- és kocsitoló-verseny, valamint történelmi csatajeleneteket is láthatunk a Hősök terén. A nemzetközi futam sem marad el, amelyet ezúttal Magyarországon élő külföldi lovasok részvételével rendeznek meg. A mezőnyben többek között Mexikó és India képviselője is rajthoz áll.

Herend hosszú évek óta díjszállító partnere ennek a nemzeti értékeket felmutató versenynek, a fődíj a Pengéjét néző huszár. A porcelánmanufaktúra és a lovassport számtalanszor adott egymásnak randevút: Herendi-trófeát birtokolhatnak a Bábolnán megrendezett Díjugrató magyar bajnokság, a nemzetközi távlovagló verseny, valamint a lovaspóló Európa-bajnokság győztesei is, sőt, a lovassportok Formula–1-ének számító Fedeles fogathajtó világkupa győztesei is Herendnek köszönhetően gazdagíthatják gyűjteményüket.

A két napos eseményt a mediaklikk.hu oldalon élőben lehet majd követni, vasárnap a Duna TV 2.5 órás élő közvetítést ad az eseményről. Bővebb információ: www.vagta.hu.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik